Erbjudande från Trustbuddy – 10 % på insättningen + 12 % per år

Ett riktigt bra erbjudande om man har lite pengar och man vill pröva en ny investering

Erbjudande från Trustbuddy – 10 % på insättningen + 12 % per år

Det är intressant – först finns det få möjlighet att investera i och sedan kommer två i princip samtidigt. Den här gången är det Trustbuddy som ger ett erbjudande fram till den 14:e september om att man får 10 % på insättningen och sedan i genomsnitt 12 % direktavkastning per år.

Jag vill just nu varna för Trustbuddy. De har ändrat lite i villkoren sedan det här inlägget publicerades. Se gärna i kommentarerna till artikeln kring problemställningen, men det handlar om i korta drag att det är väldigt, väldigt svårt att få ut sina pengar från dem.

Trustbuddy är en verksamhet där privatpersoner lånar ut pengar till varandra. Du eller jag kan gå in som en långivare och sätta in en summa pengar. Denna summan fördelas sedan i mindre summor som sedan automatiskt lånas ut till andra privatpersoner som vill ta korta lån hos dem. När de betalar sina lån får du den stora delen av räntan och Trustbuddy skär mellan.

Jag har varit långivare hos Trustbuddy sedan innan det blev Trustbuddy och hetter Loanland. Loanland gick som bekant i konkurs och köptes upp av Trustbuddy och de senaste åren har det fungerat väldigt väl. Jag har i genomsnitt haft en avkastning på ca 12 % per år (i fyra år snart).

trustbuddy

 

Just nu har de ett erbjudande där de erbjuder att 10 % som insättningsbonus om man behåller pengarna där i minst 12 månader. Jag har precis fått bekräftat från deras kundtjänst att det gäller även nya kunder.

Information om erbjudandet

Minsta insättning: 20 000 kr
Största insättning: 1 000 000 kr
Bonus: Bonusen är 10% av det belopp som sätts in under erbjudandeperioden.
Tidsbegränsning: Bonusen omfattar inte insättningar som inkommer till vårt konto efter den 15:e september.
Fler betalningar: Du kan genomföra fler betalningar under perioden som alla räknas in i bonusen, men alla betalningar måste märkas på rätt sätt enligt villkoren.
Märk betalningen: Betalningen/arna måste märkas med meddelande: SeptBonus.
Uttag: Inga uttag får ske från kontot under 12 månader.
När sker utbetalningen: Bonusutbetalning sker 22:e September 2014.
Till vilket konto sker utbetalningen: Bonusen sätts in på ditt TrustBuddy-konto.
Hur villkoren inte uppfylls: Om du genomför ett uttag innan den 15:e September 2015 kommer bonusen att räknas bort från kontot. Om du inte märker inbetalningarna med SeptBonus kommer inbetalningen inte omfattas av erbjudandet.

Analys av erbjudandet

Jag tycker det här är ett bra erbjudandet – dock behöver man vara medveten om riskerna. Det här är INGET konto med insättningsgaranti. Du lånar ut pengar till andra privatpersoner som förmodligen inte är de minst kreditvärdiga men ganska nära ändå. Förlusterna delas på alla långivare så kan den personen som du har lånat ut till inte betala, då är det inte du som drabbas helt. Därför är t.ex. min förlust under det senaste året ganska liten i förhållande till vinsten som kan ses på bilden. Det andra är att pengarna är låsta i 12 månader för att få bonusen.

Dessutom kan du vid varje givet tillfälle bara ta ut 90 % av ditt kapital, resterande 10 % betalas ut i den takt som lånen betalas tillbaka, något som kan ta upp till 12 månader. Men om du tar ut några som helst pengar inom 12 månader så kommer du gå miste om hela bonusen.

Med det sagt – så kommer jag ändå teckna mig. Jag har haft en del pengar hos Trustbuddy i flera år och jag litar på det. Gör jag en jämförelse med en insättning på 100 000 kr och får 10 % + 12 % avkastning så är det mer än 22 % på ett år och det är för bra för att låta bli. Jag har ändå pengarna stående på ett lågräntekonto annars.

Riskmässigt så skulle jag säga att det här är mycket hög risk i förhållande till ett vanligt sparkonto men det är lägre risk än en genomsnittlig aktie för närvarande.

Jämförelse med Akelius erbjudandet

Ska jag jämföra det med det andra aktuella erbjudandet just nu Akelius – som det är sista chansen att teckna sig för idag och imorgon, så skulle jag rekommendera det före det här. Även om avkastningen är bättre här eftersom risken i Akelius är något lägre samtidigt som det är mer likvitt (du kan sälja Akelius och ha alla pengar i handen). Däremot är det ju inget som hindrar en från att teckna sig för båda.

Läs mer om Akelius erbjudandet här.

Trustbuddys hemsida

Klicka här för att komma till Trustbuddys hemsida.

Uppdatering 140912 10:13

Insåg när jag själv skulle göra BG-betalningen att jag inte fattade var jag skulle skriva kampanjkoden. Fick följande svar från deras kundtjänst:

Tack för Ditt meddelande! Vänligen ange kampanjkoden i meddelandefältet tillsammans med Ditt OCR-nummer alternativt Ditt kundnummer.

Det fungerade utmärkt. Istället för att skicka OCR-nummer så tog jag meddelande och skrev in OCR-nummret samt erbjudandekoden: SeptBonus

Uppdatering 140913 20:11

Per i kommentarerna uppmärksammade mig på en rapport som FI har skrivit om Trustbuddy som är läsvärd som handlar om att FI avslog deras ansökan om att bedriva finansieringsverksamhet. Jag ska kolla upp det här på måndag, men jag misstänker att det här inte handlar om deras befintliga verksamhet, utan om deras expansionsplaner om att ta över den process som de idag outsourcar t.ex. som inkassobolag. Det är nämligen något som bolaget har pratat om tidigare.

Det nedan är ju i främst hand en dålig nyhet för dem som gör affär i bolaget (läs: äger aktier) Trustbuddy, berör inte direkt oss som långivare eller låntagarna. Med risk att gå in i fällan av confirmation bias, så tänker jag inte agera annorlunda till följd av den uppkomna informationen. Jag har efter insättningen i fredags ca 120 000 kr stående hos Trustbuddy och jag avser lämna dem där tills vidare. Jag är nöjd med den tjänst jag har fått sedan tidigare och tills dessa att motsatsen har bevisats låter jag det vara.

Dock notera att 120 000 kr i det här fallet är ungefär 3-4 % av min totala portfölj och mer rekommenderar jag ingen att ha i investeringen överhuvudtaget. På en så pass liten procentandel anser jag att risken i förhållande till vinsten är ok. 10 – 22 % i avkastning motiverar risken. Sedan får ju framtiden avgöra om jag har rätt eller fel.

http://www.fildirekt.se/dl/1404838614.pdf

Tack Per!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök