Erbjudande om preferensaktier i fastighetsbolaget Klövern
Sök:

Erbjudande om preferensaktier i fastighetsbolaget Klövern

Inbjudan till teckning av preferensaktier i Kövern AB (publ)

Den här artikeln publicerades 2014-11-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Då var det dags för ett erbjudande om en ny preferensaktie i ett fastighetsbolag. Den här gången är det Klövern som tar in kapital och det är ett erbjudande som i stora drag är likt Akelius som kom tidigare i höst.

Det lågra ränteläget gör att många fastighetsbolaget går väldigt bra och använder marknadssituationen för att köpa på sig flera fastigheter. Precis som vi privatpersoner behöver de också lägga in en del eget kapital. Det är därför både Akelius, Klövern och flera andra har gett ut preferensaktier med goda direktavkastningar under året. De tar in pengar från marknaden, använder det som en egen insats och köper upp fastigheter både inrikes och utrikes.

En preferensaktie skiljer sig från en vanlig aktie på det sättet att man kan beskriva det som en blandning av en obligation (ett lån) och en aktie. Det gör att de därmed har en lägre risk än en vanlig aktie. Jag skulle säga att det är en mellanriskplacering på ungefär samma sätt som en blandfond eller en företagsobligationsfond. Det är dock högre risk än en lågriskplacering såsom ett konto med insättningsgaranti.

Eftersom analyser inte är min starkaste sida har jag nedan saxat in analysen som min vän Niklas på Goda Tider har gjort. Jag har fått hans tillåtelse att återpublicera delar från hans nyhetsbrev som går ut till hans betalande kunder. Om du är intresserad av en mer aktiv förvaltning och handel med aktier, kontakta mig så kan jag förmedla kontakten.

Erbjudandet i korthet

Fastighetsbolaget Klövern har varit mycket framgångsrikt de senaste åren under ledning av den erkänt skickliga Rutger Arnhult. De har nu ett fastighetsbestånd värt nästan 30 miljarder kr. Sen tidigare har de gett ut drygt 20 miljoner preferensaktier och nu gör de en nyemission av 7 miljoner nya preferensaktier med option att utöka med ytterligare 5,5 miljoner om intresset blir stort. Aktierna kostar 150 kr/st och ger rätten till en årlig utdelning på 10 kr/st vilket motsvarar en fast ränta på ca 6,7 % per år.

När fastighetsbolag ger ut nya preferensaktier brukar de ge lite rabatt för att locka både gamla och nya köpare. Klöverns preferensaktie har klättrat stadigt det sista året och handlades stadigt runt 170 kr under större delen av sommaren.

Under oron i oktober gick kursen ner en del men den låg runt 162 kr i slutet av oktober. När nyemissionen annonserades 6 nov sjönk kursen snabbt och har de senaste dagarna handlats stadigt runt 153 kr. Detta tillfälliga säljtryck är naturligt då det är rationellt att sälja dina gamla preferensaktier för att köpa nya några kronor billigare.

Jag tror att utsikterna för kursen att återvända till området runt 160 kr på ett par månaders sikt borde vara mycket goda och på lite längre sikt även tillbaka till 165-170 kr. Det finns nämligen ingen anledning för Klöverns preferensaktie att prissättas klart lägre än t ex Akelius eller Balders dito.

Fastighetsbolagen har gett ut ganska mycket preferensaktier i år. Det finns mycket gott om kapital på marknaden men det finns en liten risk att de snart börjar mätta marknaden. Det har ingen betydelse för utdelningen som är främsta anledningen för att köpa men det kanske kan medföra att det blir svårare att uppnå de tidigare kursnivåerna, Klövern Pref var t ex uppe och vände på ca 173 kr 140901. Akelius Pref som jag tipsat om tidigare har inte återvänt till 350 kr än vilket jag hoppas att de ska kunna göra.

I december kommer bolaget göra en omvänd split där två gamla preferensaktier ger en ny som då har ett nominellt värde på 300 kr med utdelning på 20 kr. Denna förändring gör att det blir lättare att jämföra Klöverns preferensaktie med liknande aktier från andra fastighetsbolag som Akelius, Balder m fl. Dessa ger också en fast utdelning på 20 kr/aktie och handlas normalt i intervallet 330-350 kr/aktie.

Praktisk information och prospekt

Sista datum för att köpa på sig aktierna är den 17:e november förutom hos Nordnet som av någon anledning har valt dagen innan, den 16:e som deadline.

Minsta teckningspost är 50 preferensaktier däröver jämna poster om 10-tal preferensaktier upp till 5 000 preferensaktier. Givet teckningskursen om 150 kronor motsvarar det en minsta investering om 7 500 kronor.

Baserat på teckningskursen är den årliga kontanta direktavkastningen 6,7% (6,8% effektiv årsavkastning).

Besked om tilldelning: 19 november 2014

Likviddag: 21 november 2014, senast kl 16.00

Första dag för handel: 26 november 2014

Material för nedladdning:

Teckning sker enklast via Avanza (annonslänk) eller Nordnet. Om du är kund hos;

Jag själv kommer att köpa till min offentliga Shareville-portfölj som du kan följa via Nordnet. Ett tips är också att ta erbjudandet via ditt investeringssparkonto eller din kapitalförsäkring. Skatten blir nämligen väsentligt mycket lägre. Den årliga avkastningsskatten på drygt 0,6 % är billigare än den ordinarie utdelningsskatten på 30 %.

 


Den här artikeln publicerades 2014-11-13 klockan 15:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Nu när preffarna blivit billiga att köpa, långt under inlösen så har jag börjat kolla mer åt det hållet eftersom det skulle kunna ge, trots eller pga värdeminskningen en stor årlig avkastning. Detta pga av att inlösenkurserna är så höga i jämförelse med vad de kostar att införskaffa.
  Det som oroar mig och gör att jag drar mig för att investera i preffar är att där det inte regleras i avtalet om preffen skulle kunna sluta med att preffen blir evig, dvs aldrig kommer att lösas in och utöver det inte längre ge någon avkastning.
  Har jag missuppfattat något eller kan mitt scenario i många fall bli verklighet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JoB
 2. Vit pil

  Missade tyvärr att teckna med 15 minuter. Men går det egentligen inte lika bra att köpa de preferensaktier som redan finns ute på börsen? Är väl samma villkor bara det att jag får köpa de 3 kronor dyrare och får därmed en något sämre direktavkastning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AO
  1. Vit pil

   Ja, precis. Det kommer alltid fler tåg. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack för tipset! Jag hade inte möjlighet att köpa Akelius förra gången så detta verkar rätt intressant. Dock är det så att jag står att tvekar lite kring om man ska köra på detta eller om man ska ta ett erbjudande som Skandiabanken har till sina kunder just nu där de matchar en månadsinvestering (därigenom får man typ en direktavkastning på den fonden)

  Jag skickade dig ett mail om detta, men har inte fått svar, nu blir det dock lite tuffa beslut här om hur man ska göra kring detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Har inte sett det erbjudandet faktiskt… Hur mycket matchar de upp till?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Du tycker inte det finns några risker med preferensaktier? Vad är din åsikt om artikeln nedan?

  ”Tänk dig bara följande exempel: Ett fastighetsbolag som gett ut ett stort antal röstsvaga preferensaktier hamnar i finansiell knipa och tvingas av bankerna att slopa all aktieutdelning. Båda aktieslagen rasar så klart, och låt oss anta att preferensaktien, med noll i direktavkastning, handlas till halva det underliggande värdet. Vad händer sedan om bolaget efter ett par svåra år återigen får näsan ovanför vattenytan och förfogar över ett fritt kassaflöde? Vad ska styrelsen göra med pengarna?

  Ett alternativ är att återuppta utdelningen till preferensaktieägarna, vilket vore bingo för dessa. Ett annat uppenbart alternativ är att i stället börja återköpa preferensaktier som handlas till halva värdet. Återköp vore klart bäst för stamaktieägarna, och det kan också påstås att det vore bäst för bolaget i en vidare bemärkelse.

  Med tanke på att röstkontrollen vid bolagsstämman sitter hos stamaktieägarna är det rätt stor risk för att bolaget väljer återköp i stället för preferensutdelningar. Detta exempel kan alltså leda till en saftig förlust för preferensaktieägarna. Något motsvarande kunde inte ha skett med en företagsobligation.”

  http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Repotage/2012/november/Preferensaktier—ulvar-i-faraklader/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Jonasson
  1. Vit pil

   Man får nog läsa det finstilta för varje pref för att bedöma riskerna för att detta ska inträffa. Tex i fallet med Klövern pref så garanteras en inlösen på 175kr + innestående utdelningsbelopp inkl 8% ränta. Dessutom har en del av storägarna stora egna innehav av prefaktien.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan
  2. Vit pil

   Tack för din kommentar. Nej, jag anser inte att preferensaktier är riskfria. Det finns bra och dåliga preferensaktier precis som av allt annat. Jag anser att de har lägre risk än aktier men högre än obligationer – vilket är precis samma som artikeln beskriver.

   Sedan är det som Stefan också beskriver i sin kommentar, man behöver kolla från fall till fall. Både Akelius och Klövern har fördefinierade utköpskurser, så scenariot i aktiespararnas artikel anser jag ner vara tillämpligt rakt av.

   Det sista som jag också brukar kolla på är vad huvudägare gör och att där finns en stark huvudägare till bolaget. Där är få saker som jag ogillar så mycket som tjänstemannaägda bolag. Någon behöver vara committad till bolaget med sina egna personliga pengar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.