Ett behov av att vara signifikant - tänker jag i för liten skala? Om att jämföra sig med andra...
Sök:

Ett behov av att vara signifikant – tänker jag i för liten skala? Om att jämföra sig med andra…

Den här artikeln publicerades 2008-10-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket på mitt behov av att vara signifikant. En av mina starkaste drivkrafter är känslan av att ha velat åstadkommit saker. Men jag känner delvis att jag håller på att tappa inspirationen alternativt ligger jag och skvalpar i ett ”brist-tänk”.

Jag är idag 27 år gammal och jämför jag mig med den ”vanlige” 27-åringen i Sverige, så ligger jag hästlängder framför;

 • jag driver ett företag med flera anställda (<10) och definierar mig, och definieras av andra, som entreprenör
 • jag har investerat över 1 miljon det senaste året i olika projekt
 • jag har över 1 miljon i eget kapital, som jag byggt upp helt själv utan hjälp
 • jag är utbildad civilingenjör
 • jag arbetar i flera olika företag, har haft helhetsansvar i många  projekt
 • jag är ansvarig lärare i en hel yrkesförberedande utbildning
 • jag påverkar mer än 100st människor om året via utbildningar på KY och Balansekonomi
 • jag påverkar människors liv genom mina välgörenhetsprojekt

Allt ovan till trots, så känner jag mig varken lycklig eller nöjd. Det är inget kul att jämföra sig med den ”vanlige” 27-åringen. Den jämförelsen ger mig ingen energi. Tvärtom, kan jag arrogant (tyvärr) nog till och med tycka – vad håller folk på med i sina liv?

Vad jag gör istället äratt jag jämför mig med människor som jag ser upp till och ”alla har hört talas om” t.ex. Gandhi, Luther, Mandela, Larry Paige, Bill Gates, Buffet, von Holstein, Wallenberg m.fl. så känner jag att jag i mångt och mycket inte ens spelar i samma liga. Istället för att få mig att känna mig inspirerad så tappar jag energi, nästan som för att jag tror att jag inte kan göra samma sak som de.

Det hela blev tydligt för mig när jag läste i Sydsvenskan för några veckor sedan priserna som delades ut till Skånes bästa tillväxt företag – t.ex. TAT. TAT startades 2002 av ett par killar i Lund och har idag 150st anställda och arbetar i mobiltelefonbranschen. Min första tanke var att bli lite ledsen – även om jag logiskt sätt inser att de har arbetat i 6 år –  och jag har fortfarande inte varit igång mer än 2-3 år.

Kanske ligger min felet i mitt tankesätt att jag inte ser ”stort” nog, att jag håller på med mina små projekt som i bästa fall förändrar mitt eget liv istället för att ta mig an ett riktigt stort problem som jag brinner för. Kanske det kan ligga en poäng i det som min mentor en gång sa till mig om att jag är ett egocentriskt svin.

Startpunkten kan då vara – vad finns det för stora och inspirerande problem som jag kan tänka mig ägna mig resten av livet åt och som verkligen gör skillnad för folk?


Den här artikeln publicerades 2008-10-12 klockan 12:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag såg att jag inte svarade på frågan om jag lever efter de värdena idag. Det gör jag faktiskt – därför jag undervisar på KY och Balansekonomi, jag driver bloggen etc – i mångt och mycket lever jag ett liv i integritet. Det jag inte riktigt är nöjd med att jag inte känner att jag har ett ordentligt ”track-record” att visa upp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Hej Lisa,

  För mig som är uppväxt i ”prestation” så har det varit en ”winning formula” – det vill säga att det har tagit mig dit jag är idag.

  För mig handlar det mycket om tankar såsom – ”kan han, så kan jag” – det vill säga att jag får inspiration av om någon annans värld är ”större” än min – för då kan jag utöka min egen värld till åtminstone så stor som den anda personens. Svårt att förklara sådant, men något åt det hållet är det.

  Jag menar, jag kan inte använda ursäkten – ”det är omöjligt” för uppenbarligen så är det ju inte omöjligt för den andra personen, för han har ju gjort det. Sedan inser jag logiskt också att det är ju inte en sak som kan inspirera mig att göra det ”omöjliga” – utan det får komma någon annan stans ifrån.

  Ã… andra sidan så tror jag i grunden inte på att man är så unik att mina problem är unika för mig. Där finns alltid någon annan som har haft samma problem som jag har. Därför älskar jag böcker – i böcker så beskrivs andra sina problem samt många gånger sina erfarenheter och lösningar av dem. Ã… andra sidan så är en av mina starkaste egenskaper att kunna ”aggregera” kunskap – det vill säga att jag på 30 minuter kan plocka ut det absolut mest väsentliga ur en bok (+att jag läser ganska snabbt)

  Mina livsvärden (coachterm(?)) :)), tolkar det som drivkraft, det är att göra skillnad för människor – att inspirera dem till att göra saker som de inte hade gjort utan min hjälp – som för övrigt är både definitionen på manipulation, försäljning och ledarskap.

  Jag älskar att provocera, inspirera och undervisa. Jag trivs när jag gör människor arga för att de sedan ska kunna komma tillbaka till mig och säga, jag har tänkt på det du sa och det gjorde att jag nu…. Dvs förmodligen mycket av ”coaching” – fast jag själv har ett negativt ankare kopplat till ”coaching” och ”coacher” för det känns som där är en mängd människor som har blivit det i brist på – ännu värre – för att inte behöva ta tag i sin egen utveckling.

  Vad bra att du har din egen drivkraft – det är A och O. En grej som fungerar där för mig är att verkligen försöka lägga mina egna känslor, kunskap och värderingar åt sidan och tänka – hur tänker de? T.ex. för mig handlar det ibland om att jag VERKLIGEN inte kan förstå hur människor på vänsterkanen i politiken fungerar, då försöker jag ta av mina glasögon och sätta mig in i deras värld med deras glasögon. FÖrstår man deras perspektiv och deras värld får man ohyggligt mycket lättare att påverka dem. Att slåss med sina egna argument leder sällan till någon konsensus…

  Tack för din kommentar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Är det en bra idé att leta efter inspiration genom att jämföra sig med andra? Det är ingen retorisk fråga (även om det ser ut så), jag är verkligen nyfiken – fungerar det?

  Blir också nyfiken över dina livsvärden eller grundvärden – vad är verkligen viktigt för dig? Och hur mycket styr du ditt liv efter dessa värden idag?

  Själv är jag just nu rasande över att så många mäktiga människor i världen anser att tortyr och dödsstraff är lämpliga medel för att bygga varaktig fred och säkerhet. Det vill jag förändra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa Moraeus
 4. Vit pil

  Bygg en park med ditt namn där du bor;). Sedan fortsätter du med att bygga ett stort varuhus och sätter ditt namn på det, också i din stad;). Lite ego boost har aldrig skadat idéerna att flöda fritt.

  Själv är jag lite av en egotrippad människa ibland. Detta hjälper mig att få kontroll över mig själv. Ett måste för att inte bli knäpp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Tack Mathias,

  Tyvärr är det inget jag riktigt brinner för :|

  (inser hur petig och nästan småaktigt det låter)

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 6. Vit pil

  Koldioxid utsläppen
  Cancer forskning
  Lung och kärlproblem.
  Minska inflationen med ett exportbolag.

  Kan fortsätta:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.