Fadderbarn via Child Africa
Sök:

Fadderbarn via Child Africa

Gör skillnad för ett barn för knappt 32 € per månad...

Fadderbarn via Child Africa

Har man haft turen att födas i Sverige så tycker jag att det är viktigt att dela med sig av det man har. Därför har vi sedan flera år tillbaka flera fadderbarn och det var också så vi blev inbjudna till att vara hedersgäster på vårt fadderbarn Barbaras afrikanska bröllop i Uganda förra helgen.

En av de kampanjerna som gjort mest intryck på mig någonsin var Rädda Barnens kampanj Livets Lotteri. Den visade hur stor tur vi som har fötts i västvärlden faktiskt har haft och hur stor sannolikheten är för att vi skulle ha fötts någon annanstans i världen. Jag tänkte mycket på det under resan i Rwanda och Uganda i förra veckan. Hade vi bott här, så skulle inte Freja gått på Montessoriförskola utan då hade hon vaktat fåren och jag skulle med hög sannolikhet varit outbildad och arbetslös.

2003 började jag och Caroline finansiera vårt första fadderbarn i Argentina via SOS Barnbyar. Jag tycker att SOS Barnbyar gör ett bra jobb och vi har haft kvar vår månadsbetalning sedan dess, men 2008 när vi var i Uganda med Better Globe valde vi att ta oss an Barbara. Den främsta anledningen var att hon var äldre (16 då) och hennes dröm var att plugga på universitet vilket var omöjligt för att det var alldeles för dyrt – flera årslöner med deras mått mätt. Omräknat i svenska kronor var det drygt 500 kr i månaden.

När Freja föddes 2011 bestämde vi oss ganska snabbt för att vi ville ha ett fadderbarn till som var ungefär lika gammalt som Freja. Anledningen till det var framförallt för att just kunna prata med Freja under hennes uppväxt om att världen inte ser ut som i Sverige på alla platser. Att alla inte har fått samma förutsättningar som vi och att det är viktigt att dela med sig. Vi tänker att det blir lättare om vi har något konkret att relatera till som t.ex. Grace som vi även fick möjligheten att träffa i förra veckan.

Jag har fått en del frågor via mejl om just hur vi har gjort och hur det fungerar rent praktiskt.

Child Africa

Organisationen som sköter fadderbarnen är Child Africa och det är en non-profit och NGO (Non Governmenatal Organisation) det vill säga en ren välgörenhetsorganisation registrerad i Uganda, Kenya och Norge. Det är en väldigt liten organisation med cirka 800 barn i sin verksamhet. Skillnaden mot t.ex. SOS Barnbyar är att eftersom den är så pass liten så ger det också andra möjligheter till t.ex. kontakt med familjerna och barnen som man sponsrar. Man kan läsa mer om organisationen på deras hemsida – childafrica.org.

Det som jag tycker är bra och som man inte kan läsa sig till på hemsidan är hur väl organisationen är mottagen på plats. Jag har besökt organisationens skolor i Kabale och Equator City i Uganda och de två skolorna i Kenya i Mboti och Kiambere. Det är helt otroligt när man pratar med föräldrarna till barnen som har fått möjlighet att gå i skolan. Det är barn som annars verkligen inte hade haft någon framtid och för dem är det många gånger en skillnad som natt och dag att få möjligheten att gå i skolan.

Barbara, vårt eget fadderbarn, som har gick i Child Africa-skolan i Kabale hon började gå till skolan kl. 05:00 på morgonen för att vara där 07:00 när skolan började och gick sedan (själv) ytterligare de 10 km hem på kvällen när skolan slutade. Något hon inte var ensam om. Under bröllopet i förra veckan träffade jag Julie som är grundaren till organisationen och det var oerhört stort att se den tacksamhet och vördnad som både föräldrar, barnen och inte minst politiker och andra officiella personer (polischefen, chefen för alla NGO:s för södra Uganda, bankdirektören, hotellet etc) visade för henne. Hon och organisationen har verkligen betytt så mycket för så många personer.

32 € per månad ger hopp och möjlighet om annat liv

Att sponsra ett barn kostar 32 € per månad vilket motsvarar lite drygt 300 kr i månaden. Dessa pengar går mer eller mindre oavkortat till barnet och gör att det kan få gå i skolan, får grundläggande sjukvård, kläder och minst två mål mat om dagen. När det gäller vårt fadderbarn Grace har vi även valt att lägga 12 € extra per månad som gör att t.ex. Grace kan få ha långt hår – något som är ganska ovanligt bland barn i Afrika på grund av hygien- och sjukdomskäl.

Man kan själv välja vilket barn man vill sponsra på Child Africas hemsida. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om skillnaden mot t.ex. SOS Barnbyar där man är ganska ”långt ifrån” sitt fadderbarn. Man får ett foto och mer eller mindre ett standardbrev hem en gång om året. Här hos Child Africa kan man kommunicera med sitt fadderbarn via deras hemsida (kommunikationen är modererad av säkerhetsskäl) och skickar man ner grejer så anstränger de sig för att t.ex. fotografera barnet med gåvorna så att du ser att de har kommit fram. Det är mycket, mycket mer personligt – på gott och ont. Det är på det sättet som vi har skapat en så pass god relation med t.ex. Barbara.

Om du är intresserad att ta dig an ett fadderbarn och har frågor eller funderingar – kontakta mig via mejl på jan@rikatillsammans.se så kan jag svara eller vidarebefodra dig till Julie som är högst ansvarig eller någon.

Se och läs om barnen på Child Africas hemsida

Relaterade artiklar


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  En väldigt intressant artikel, min fru och jag har satt upp detta på vår lista på saker vi ska kolla in närmare på under 2015.

  För övrigt,en jättefin bild, har du möjlighet att dela med dig info om vilket objektiv/kamera som användes?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Vad roligt! Ja, jag kan verkligen rekommendera Child Africa om man vill ha en mer personlig kontakt med barnet över tid. Kameran Canon 7D Mark II + Canon 70-200mm 2.8L. Min julklapp till mig själv… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.