Fail-safe investing av Harry Browne

Urpsrunget till RikaTillsammans-portföljen och 17 regler för sparande

Fail-safe investing av Harry Browne

Jag är en stor fantast av det som brukar kallas för permanent-portföljen och som jag har modellerat min egen RikaTillsammans-portfölj. Jag tänkte att äras ska den som äras bör, här kommer recensionen på originalboken.

Det är ingen hemlighet att jag gillar boken eftersom jag har byggt hela min portfölj på principerna i boken. Jag gillar den framförallt för att den bygger mycket på sunt förnuft och enkla antaganden och ”regler” som passar mig i min situation. Poängen är som Harry Browne själv skriver:

”You don’t need a money manager. Investing is complicated and difficult only if you’re trying to speculate and beat the market. To keep what you have requires only a simple understanding of the basics of investing. You can set up a worry-proof portfolio for yourself in one day—and thereafter you need only one day a year to monitor it.”

”The test of a Permanent Portfolio is whether it provides peace of mind. A Permanent Portfolio should let you watch the evening news or read investment publications in total serenity. No actual or threatened event should trouble you, because you’ll know that your portfolio is protected against it.”

Det pratar rakt in i min värld. Jag vill ha en portfölj som jag inte behöver oroa mig för och som gör det möjligt för mig att ägna mig åt andra saker i livet som min familj, min karriär, mina vänner, mina resor och min blogg. Nu när jag var i Afrika i förra veckan så kändes det jätteskönt att inte behöva oroa sig för portföljen trots att Schweizarna släppte peggen mot euron, oljepriset skakade till och ECB bestämde sig för att köra en kvantitativ lättnad a la USA. Det påverkade min portfölj bara marginellt.

Kraven en permanent eller RikaTillsammans-portfölj ska uppfylla

Portföljen ska bygga uppfylla kraven så som Harry Browne skriver:

1. Safety: It should protect you against every possible economic future. You should profit during times of normal prosperity, but you also should be safe (and perhaps even profit) during bad times—inflation, recession, or even depression.

2. Stability: Whatever economic climate arrives, the portfolio’s performance should be so steady that you won’t wonder whether the portfolio needs to be changed. Even in the worst possible circumstances, the portfolio’s value should drop no more than slightly—so that you won’t panic and abandon it. This stability also permits you to turn your attention away from your investments, confident that your portfolio will protect you in any circumstance.

3. Simplicity: The portfolio should be so easy to maintain, and require so little of your time, that you’ll never be tempted to look for something that seems simpler, but is less safe.

Det här tycker jag är portföljens största styrka – jag behöver inte hela tiden tänka ”tänk om det finns något bättre” samtidigt som jag slipper spekulera i framtiden. Jag vet nämligen att oavsett vad som händer så har jag en god grund att stå på.

17 regler för framgång

Han bygger portföljen utifrån 17 regler som han definierar i boken:

 • Rule #1 Build Your Wealth upon Your Career
 • Rule #2 Don’t Assume You Can Replace Your Wealth.
 • Rule #3 Recognize the difference between investing and speculating.
 • Rule #4 Beware of Fortune-tellers
 • Rule #5 Don’t Expect Anyone to Make You Rich
 • Rule #6 Don’t Expect a Trading System to Make You Rich
 • Rule #7 Invest Only on a Cash Basis
 • Rule #8 Make Your Own Decisions
 • Rule #9 Do Only What You Understand
 • Rule #10 Spread the Risk
 • Rule #11 Build a Bulletproof Portfolio for Protection
 • Rule #12 Speculate Only with Money You Can Afford to Lose
 • Rule #13 Keep Some Assets Outside Your Own Country
 • Rule #14 Take Advantage of Tax-Reduction Plans
 • Rule #15 Ask the Right Questions
 • Rule #16 Enjoy Yourself with a Budget for Pleasure
 • Rule #17 Whenever You’re in Doubt, Err on the Side of Safety

Jag gillar alla dessa regler och kan skriva under på vart och en av dem. Jag kan (tyvärr) dessutom nästan också visa hur det har gått åt skogen när jag har brutit mot flera av dem.

Utmaningen som jag ser med boken är att många av råden är så ”enkla” att de är svåra att ta till sig utan erfarenhet. Jag tror nämligen att man många gånger utgår från att där är saker som man inte kan och att någon annan vet bättre på grund av sin egen okunskap. Det tar lite tid att komma till att andra faktiskt inte heller har någon aning. Som att rådgivare och analytiker inte heller kan se in i framtiden utan mer eller mindre gissar hej vilt, att det inte finns ”system” som alltid fungerar eller gör en rik.

Jag kan verkligen rekommendera boken till den som vill läsa mer om bakgrunden till RikaTillsammans-portföljen och tankarna bakom den. Jag skulle dessutom säga att det här är en av de bästa böckerna som jag har läst på ämnet investerande på nybörjarnivå men som ändå håller hela vägen.

Relaterade artiklar

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök