Fem globala aktiefonder tävlar i fem år...
Sök:

Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Tävling mellan fyra aktivt förvaltade globalfonder och en global indexfond...
Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Efter intervjun med de två fondförvaltarna Henrik och Andreas föreslog jag en tävling mellan deras aktivt förvaltade fond och min passiva indexfond. De accepterade utan att tveka. När vi ändå skulle tävla på fem år så tänkte jag att vi även kan lägga till tre aktivt förvaltade globalfonder som utmanare.

Det är ju ingen direkt nyhet att jag tror att en passivt förvaltad indexfond – en fond utan fondförvaltare som köper alla bolag – slår en aktivt förvaltad fond där någon ska sitta och förutsäga framtiden. Som en kul tävling har jag därför valt följande tävling mellan februari 2018 och februari 2023 mellan följande fem fonder:

Coeli Global Selektiv R
En global aktiv förvaltad fond som investerar i ca 30 bolag baserat på starka balansräkningar och tillväxtpotential. Det är även Andreas och Henriks egen fond. 5 stjärnor på Morningstar och 2,07 procent i avgift.
Lancelot Camelot B
En aktivt förvaltad globalfond som jag i många år har hört väldigt gott om. Placerar också aktivt och fondens andel i aktier kan varierar mellan 60-120 procent. Det vill säga att den kan både ha gott om likvider och använda en 20 procentig hävstång. 5 stjärnor och 1.85 procent i avgift.
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Spiltan är ett av mina absoluta favoritfondbolag, men jag brukar sällan rekommendera deras globala investmentbolagsfond i normala fall. Den är en lite udda fågel då det är en halvt aktivt förvaltad globalfond som investerar i utländska investmentbolag och konglomerat. Avgift 0,65 %
Storebrand Global Multifactor
Den här globala fonden rekommenderas av Avanza. De försöker skapa en avkastning över genomsnittet genom att kombinera olika typer av bolag och faktorer. Avgift: 0.77 procent och den har också 5 stjärnor.
Länsförsäkringar Global Indexnära
Den enda indexfonden i sammanhanget och den som jag satsar mina pengar. Till skillnad från ovanstående fonder så har den ingen fondförvaltare utan den köper helt enkelt de 1 600 största bolagen i världen. Tesen är att några kommer att gå bra, några dåligt men de flesta kommer att gå som snittet. Med sin låga avgift på 0.22 % kommer den här vinna över tid är min tes. Den har fyra stjärnor hos Morningstar.

Jag gjorde helt enkelt som så att jag tog ett gammalt ISK-konto på Avanza, lade in 50 000 kr och sedan köpte jag alla fonderna samma dag för 10 000 kr styck. Tanken är nu att inte röra dem eller depån i fem år, för att se hur det kommer att gå. I skrivande stund ser det ut som följer

Tävling mellan fem globala fonder

De aktiva fonderna har rusat iväg och Andreas och Henrik ligger faktiskt i topp. Men, det är fem år kvar, så fortsättning lär följa…

Relaterade artiklar

Följande artiklar är relevanta om du gillade den här artikeln:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

26 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det gick ju bra för Warren Buffett när han gjorde något liknande, så visst även du kan lyckas med detta. Som flera har påpekat så är fem år i kortaste laget. Trots sin höga ålder så var Buffetts vad på tio år….

  Fördelen med en indexfond är, att man på något sätt har en inbyggd ”försäkringspremie”. Resultatet kan inte gå alldeles snett, medan en aktiv fond kan vara alldeles fel ute. Min gissning (som givetvis kan vara hur fel som helst) är att din fond hamnar runt tredje plats. Skulle detta tips gå in, så tycker jag att du skall vara nöjd.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Spännande förutsägelse! :-)

   Nu känns det ändå som att vi är på samma spelplan i och med att alla är globala aktiefonder. Skulle man vilja replikera Buffetts vad, då skulle man ju vilja köra några ”rena” hedgefonder.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej Jan!
  När jag skulle kolla hur det går för er så såg jag en miss, om det nu är någon som kör med copy/paste? Jag ”klistrade” in ”Storbrand Global Multifactor” och hittade ingen fond…upptäckte då att det saknas ett ”e” i ”Storebrand” och då var det lättare att jämföra:)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 3. Vit pil

  Hej Jan.
  Blir kul att följa. Själv har jag 100% i LF Global indexnära på 10-20 årssikt. Känns tryggast och med månadspåladdning blir det bra.
  Mvh.jack

  1+

  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 4. Vit pil

  För aktivt förvaltade globalfonder … som de fem du nu köpt … är fondavgiften ointressant. Det är avkastningen, som skiljer en bra och en dålig fond. Avkastningen redovisas alltid efter avdrag för samtliga avgifter!

  För indexfonder har avgiften betydelse eftersom alla indexfonder har i princip samma avkastning … om man jämför den utan avdrag för avgiften. Jo jag vet att olika indexfonder går på olika index och kan skilja sig …. men skillnaden är inte mer än några få % på årsbasis.

  Skillnaden i avkastning mellan de bästa aktivt förvaltade globalfonderna och en global indexfond är i goda tider … som nu …. ca 20 %- enheter på årsbasis.

  2+

  Gravatar ikon för användaren
  co
 5. Vit pil

  Jag tror du har missat en verklig vinnarfond; MS INVF Global Opportunity.

  Jämför den med de fonder du valt tillbaka i tiden så förstår du varför jag tycker du skulle låtit denna fond vara med i ”tävlingen”.

  6+

  Gravatar ikon för användaren
  co
  1. Vit pil

   Håller med. Den finns ju dessutom med bland ”de bästa aktivt förvaltade globalfonderna” för 2018.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   ML
  2. Vit pil

   Vet inte om detta funkar, men kanske investera i den kompenserat för börsutvecklingen från starten av tävlingen? Har den gått upp /ner t.ex. 1.25% på två veckor så köp motsvarande det och låt den gå parallellt med de andra. På 5 år blir det ju inte så stor skillnad i slutet ändå.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   ML
 6. Vit pil

  Fick du samma affärsdag på alla fem köp?
  Sedan så är detta ett för snävt urval så hur det än går så kan man inte säga vad som är bäst.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Självklart är det ju så. Tidsperioden är dessutom för kort också. Men jag tycker framförallt att det är spännande att se hur de aktiva fonderna presterat. Jag brukar ju inte rekommendera dem, men så här får jag (och andra) en möjlighet att följa dem.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Varför skrivs det alltid ISK-konto, ”kontot” är ju redan inkluderat i ISK:t? Ett alternativ är ju att skriva IS-konto, men det klingar kanske lite dåligt..

  2+

  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.