Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Tävling mellan fyra aktivt förvaltade globalfonder och en global indexfond...

Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Efter intervjun med de två fondförvaltarna Henrik och Andreas föreslog jag en tävling mellan deras aktivt förvaltade fond och min passiva indexfond. De accepterade utan att tveka. När vi ändå skulle tävla på fem år så tänkte jag att vi även kan lägga till tre aktivt förvaltade globalfonder som utmanare.

Det är ju ingen direkt nyhet att jag tror att en passivt förvaltad indexfond – en fond utan fondförvaltare som köper alla bolag – slår en aktivt förvaltad fond där någon ska sitta och förutsäga framtiden. Som en kul tävling har jag därför valt följande tävling mellan februari 2018 och februari 2023 mellan följande fem fonder:

Coeli Global Selektiv R
En global aktiv förvaltad fond som investerar i ca 30 bolag baserat på starka balansräkningar och tillväxtpotential. Det är även Andreas och Henriks egen fond. 5 stjärnor på Morningstar och 2,07 procent i avgift.
Lancelot Camelot B
En aktivt förvaltad globalfond som jag i många år har hört väldigt gott om. Placerar också aktivt och fondens andel i aktier kan varierar mellan 60-120 procent. Det vill säga att den kan både ha gott om likvider och använda en 20 procentig hävstång. 5 stjärnor och 1.85 procent i avgift.
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Spiltan är ett av mina absoluta favoritfondbolag, men jag brukar sällan rekommendera deras globala investmentbolagsfond i normala fall. Den är en lite udda fågel då det är en halvt aktivt förvaltad globalfond som investerar i utländska investmentbolag och konglomerat. Avgift 0,65 %
Storebrand Global Multifactor
Den här globala fonden rekommenderas av Avanza. De försöker skapa en avkastning över genomsnittet genom att kombinera olika typer av bolag och faktorer. Avgift: 0.77 procent och den har också 5 stjärnor.
Länsförsäkringar Global Indexnära
Den enda indexfonden i sammanhanget och den som jag satsar mina pengar. Till skillnad från ovanstående fonder så har den ingen fondförvaltare utan den köper helt enkelt de 1 600 största bolagen i världen. Tesen är att några kommer att gå bra, några dåligt men de flesta kommer att gå som snittet. Med sin låga avgift på 0.22 % kommer den här vinna över tid är min tes. Den har fyra stjärnor hos Morningstar.

Jag gjorde helt enkelt som så att jag tog ett gammalt ISK-konto på Avanza, lade in 50 000 kr och sedan köpte jag alla fonderna samma dag för 10 000 kr styck. Tanken är nu att inte röra dem eller depån i fem år, för att se hur det kommer att gå. I skrivande stund ser det ut som följer

Tävling mellan fem globala fonder

De aktiva fonderna har rusat iväg och Andreas och Henrik ligger faktiskt i topp. Men, det är fem år kvar, så fortsättning lär följa…

Relaterade artiklar

Följande artiklar är relevanta om du gillade den här artikeln:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

29 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Nu kollade jag igen. Länsförsäkringar leder, tätt följd av Spiltan och Lancelot. Storebrand ligger långt efter.

  Gravatar för användaren
  Harry
 2. Nu gick jag in på Avanza och jämförde. LF Global leder överlägset. Coeli ligger klart sist. De andra tillsammans i mitten.

  Gravatar för användaren
  Harry
 3. Hej Jan,

  Var du medveten om Avanzas köp- och säljavgfit om 0.5 % när du valde Storebrand? Jag visste själv inte om den förrän nyligen… På ett års sikt blir avgiften 1,28 % (1,62 % enligt Nordnet!). På fem år: 5,36 % med 6 % avkastning. Jmf LF på fem år: 1,38 %.

  För övrigt intressant att avanza och nordnet räknar så olika…

  Gravatar för användaren
  TS
 4. Hej Jan,

  Vad tycker du om Avanzas nya global index fond som skall vara Sverieges billigaste.

  Avanza Global
  ISIN-kod: SE0011527613

  Mvh,
  Jonas

  Gravatar för användaren
  Jonas
 5. Hej Jan! det e 3 månader sen racet satte igång. hur går fonderna ?
  vore kul men en uppdatering

  MvH

  Gravatar för användaren
  everth
 6. Vet inte om detta funkar, men kanske investera i den kompenserat för börsutvecklingen från starten av tävlingen? Har den gått upp /ner t.ex. 1.25% på två veckor så köp motsvarande det och låt den gå parallellt med de andra. På 5 år blir det ju inte så stor skillnad i slutet ändå.

  Gravatar för användaren
  ML
 7. Det gick ju bra för Warren Buffett när han gjorde något liknande, så visst även du kan lyckas med detta. Som flera har påpekat så är fem år i kortaste laget. Trots sin höga ålder så var Buffetts vad på tio år….

  Fördelen med en indexfond är, att man på något sätt har en inbyggd ”försäkringspremie”. Resultatet kan inte gå alldeles snett, medan en aktiv fond kan vara alldeles fel ute. Min gissning (som givetvis kan vara hur fel som helst) är att din fond hamnar runt tredje plats. Skulle detta tips gå in, så tycker jag att du skall vara nöjd.

  Gravatar för användaren
  Nestor
 8. Håller med. Den finns ju dessutom med bland ”de bästa aktivt förvaltade globalfonderna” för 2018.

  Gravatar för användaren
  ML
 9. går det att följa fonderna på shareville ?

  Gravatar för användaren
  everth
 10. Hej Jan!
  När jag skulle kolla hur det går för er så såg jag en miss, om det nu är någon som kör med copy/paste? Jag ”klistrade” in ”Storbrand Global Multifactor” och hittade ingen fond…upptäckte då att det saknas ett ”e” i ”Storebrand” och då var det lättare att jämföra:)

  Gravatar för användaren
  Tomas Pettersson
 11. Håller med, den månadssparar jag i. :-)

  Gravatar för användaren
  Cash
 12. Hej Jan.
  Blir kul att följa. Själv har jag 100% i LF Global indexnära på 10-20 årssikt. Känns tryggast och med månadspåladdning blir det bra.
  Mvh.jack

  Gravatar för användaren
  Jack
 13. Hej Jan!
  Spännande! Varför inte följa upp både efter 5 och 10 år?

  Gravatar för användaren
  Stellan
 14. Fick du samma affärsdag på alla fem köp?
  Sedan så är detta ett för snävt urval så hur det än går så kan man inte säga vad som är bäst.

  Gravatar för användaren
  Johan
 15. Varför skrivs det alltid ISK-konto, ”kontot” är ju redan inkluderat i ISK:t? Ett alternativ är ju att skriva IS-konto, men det klingar kanske lite dåligt..

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Det är ju som att säga naan-bröd (bröd-bröd), chai-te (te-te) eller CD-skiva (kompakt skiva-skiva). :-)

   Gravatar för användaren
   enkel-ekonomi
 16. Spännande. Detta ska bli riktigt kul att följa.

  Gravatar för användaren
  Pappa betalar?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök