Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Tävling mellan fyra aktivt förvaltade globalfonder och en global indexfond...

Fem globala aktiefonder tävlar i fem år…

Efter intervjun med de två fondförvaltarna Henrik och Andreas föreslog jag en tävling mellan deras aktivt förvaltade fond och min passiva indexfond. De accepterade utan att tveka. När vi ändå skulle tävla på fem år så tänkte jag att vi även kan lägga till tre aktivt förvaltade globalfonder som utmanare.

Det är ju ingen direkt nyhet att jag tror att en passivt förvaltad indexfond – en fond utan fondförvaltare som köper alla bolag – slår en aktivt förvaltad fond där någon ska sitta och förutsäga framtiden. Som en kul tävling har jag därför valt följande tävling mellan februari 2018 och februari 2023 mellan följande fem fonder:

Coeli Global Selektiv R
En global aktiv förvaltad fond som investerar i ca 30 bolag baserat på starka balansräkningar och tillväxtpotential. Det är även Andreas och Henriks egen fond. 5 stjärnor på Morningstar och 2,07 procent i avgift.
Lancelot Camelot B
En aktivt förvaltad globalfond som jag i många år har hört väldigt gott om. Placerar också aktivt och fondens andel i aktier kan varierar mellan 60-120 procent. Det vill säga att den kan både ha gott om likvider och använda en 20 procentig hävstång. 5 stjärnor och 1.85 procent i avgift.
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Spiltan är ett av mina absoluta favoritfondbolag, men jag brukar sällan rekommendera deras globala investmentbolagsfond i normala fall. Den är en lite udda fågel då det är en halvt aktivt förvaltad globalfond som investerar i utländska investmentbolag och konglomerat. Avgift 0,65 %
Storebrand Global Multifactor
Den här globala fonden rekommenderas av Avanza. De försöker skapa en avkastning över genomsnittet genom att kombinera olika typer av bolag och faktorer. Avgift: 0.77 procent och den har också 5 stjärnor.
Länsförsäkringar Global Indexnära
Den enda indexfonden i sammanhanget och den som jag satsar mina pengar. Till skillnad från ovanstående fonder så har den ingen fondförvaltare utan den köper helt enkelt de 1 600 största bolagen i världen. Tesen är att några kommer att gå bra, några dåligt men de flesta kommer att gå som snittet. Med sin låga avgift på 0.22 % kommer den här vinna över tid är min tes. Den har fyra stjärnor hos Morningstar.

Jag gjorde helt enkelt som så att jag tog ett gammalt ISK-konto på Avanza, lade in 50 000 kr och sedan köpte jag alla fonderna samma dag för 10 000 kr styck. Tanken är nu att inte röra dem eller depån i fem år, för att se hur det kommer att gå. I skrivande stund ser det ut som följer

Tävling mellan fem globala fonder

De aktiva fonderna har rusat iväg och Andreas och Henrik ligger faktiskt i topp. Men, det är fem år kvar, så fortsättning lär följa…

Relaterade artiklar

Följande artiklar är relevanta om du gillade den här artikeln:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök