Fem saker att lära från Fingerprint-kraschen på -31 % idag…

Generella lärdomar som åter blir aktuella när en spektakulär krasch äger rum...

När jag satt och slösurfade ikväll upptäckte jag att aktien Fingerprints hade rasat med över 30 % på en dag till följd av en vinstvarning. Jag har verkligen empati med de som förlorade en hel del pengar idag.

Även om jag bara investerar i fonder följer jag ändå börsen med visst intresse, inte minst för att hänga med. Jag har i många år varit fascinerad över Fingerprint och dess utveckling. Framförallt hur människor verkligen har varit antingen 100 procent för Fingerprint eller 100 procent mot. Det har varit svårt att före en civiliserad diskussion. Inte minst i sociala medier. Det är i och för sig inte så konstigt om man tittar på aktiens initiala utveckling:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Det var många som pratade om hur den har gjort många sparare till miljonärer. Inget konstigt med det. Men sedan dess har många saker hänt, polisutredningar, anklagelser för insiderhandel och idag vinstvarning som fick aktien att störtdyka.

Fingerprint 2017 nedgång

Jag har ingen aning om hur det kommer gå i framtiden för Fingerprint och är egentligen ganska ointresserad av det också eftersom den inte ingår i min strategi. Däremot har jag varit med om liknande nedgångar tidigare och jag tänker att där är några tumregler man bör vara medveten om när man investerar i aktier. Man behöver bränna sig ett par gånger för att lära sig det här (eller jag behövde i alla fall).

Lägg inte alla äggen i samma korg

Det här är inget ovanligt när det gäller aktier och visar på vikten av att diversifiera (inte lägga alla äggen i samma korg).

Tyvärr är det många av de ca 40 000 aktieägarna i Fingerprint som bara har haft den här aktien i sin portfölj. Dessa har sannolikt haft en dålig dag idag. Det här är en av anledningarna till att jag är en så varm förespråkare för att diversifiera. Ett sådant här ras kan också träffa ett enskilt tillgångsslag (t.ex. aktier) och därför rekommenderar jag riskspridning i minst två olika tillgångsslag såsom aktiefonder och ränte- och obligationsfonder. I RikaTillsammans-portföljen har jag till och med fyra olika tillgångsslag.

Hissen går snabbare ner än den går upp

Jag hör hela tiden historier om folk som har gjort lysande affärer i allt från BitCoin, Fingerprint och andra saker. De har tjänat så mycket pengar att de nu har satt allting i dessa affärer. När jag hör detta ryser jag många gånger för jag brukar tänka på när jag spelade golf. Jag lärde mig ganska snabbt att jag kan slå fyra perfekta utslag för att sedan putta fyra gånger och då spelade de första slagen ingen som helst roll. Översatt till marknaden – det spelar ingen roll hur många procents uppgång du har haft när det väl börjar rasa.

Procentuella nedgångar utgår från det senaste priset och tar med sig hela uppgångar i ett svep. Ta följande exempel:

  • Utgångspris: 100 kr
  • Ökning med 30 % => 130 kr
  • Ökning med 50 % => 195 kr
  • Minskning med 40 % => 117 kr

Den sista minskningen på 40 procent sopar ju undan hela uppgången på 50 % och den äter dessutom upp en del av den initiala uppgången. Än värre är det med investeringar där man kan förlora hela insatsen. Då spelar ju inte någon som helst uppgång roll eftersom -100 % alltid är 0.

Spelet sker inte på lika villkor

Återigen kan man också konstatera att på börsen spelar man inte på lika villkor. Under den senaste tiden har antalet personer som har blankat (=spekulerat i nedgång) aktien ökat flerfaldigt. En siffra jag såg under dagen var att uppemot 20 % av aktierna vara blankade. Det är enorma siffror och enligt mig ett ganska tydligt tecken på att den här informationen var ute hos ”proffsen”.

Dessutom ska det också bli intressant med en eventuell insider-utredning eftersom i princip alla ledande personer har sålt av de senaste månaderna. Jag har många gånger tänkt på det där med information i ledande positioner. Har man en ledande position i ett bolag som jag har i mina egna, så har man ju full koll på ekonomin, försäljningen och inte minst prognoser. Det måste vara en oerhört påfrestning att äga aktier och veta att man kommer krascha in i en bergvägg. Lockelsen att sälja av och köpa tillbaka senare måste vara enorm och det finns många sätt att göra det utan påföljd. Dessutom är ju den svenska ekobrottsmyndigheten notoriskt usel om man tittar på de senaste årens utredningar och åtal.

Cut your losses short

En av grundreglerna är att inte kasta bra pengar efter dåliga. Har man haft fel så handlar det om att göra sig av med sin position så fort som möjligt – så osentimentalt som möjligt. Jag skulle därför inte bli förvånad om det är proffsen som har sålt hela sina innehav idag. De vet att sådana här nedgångar ingår i spelet medan småspararna kommer att stoppa huvudet i sanden. Sannolikt kommer även en hel del småsparare nu att köpa på sig aktien eftersom den är ”billig”. Det ska bli spännande att se om antalet aktieägare kommer att öka från dagens 38 642 st på Avanza.

Investerar du för att tjäna pengar eller ha roligt?

En av de frågorna som tenderar att provocera mest är när jag frågor folk om de handen på hjärtat investerar för att tjäna pengar eller för att få uppleva spänning och en känslomässig resa. Jag ska vara helt ärlig, det är få saker som är så roliga att få berätta ”krigshistorier” för andra om sina affärer. Både affärer där man har tiotaggare (flera hundra procents ökning), stora avkastningar på kort tid men också om sina spektakulära förluster som dagens. Det är ofta samma personer som loggar in på sin depå dagligen för att få kicken av ökningen eller mår dåligt av förlusten.

Jag har själv varit där. Till och med på nivån att min kväll avgjordes 1945 när jag på Rapport fick höra om index hade gått upp eller ner. Hade det gått upp var det en bra kväll, hade det gått ner var det en dålig kväll. Det är inte sunt – och det var en av anledningarna till att jag slutade. Min insikt på senare är att man kan vara med på resa med en bråkdel av pengarna. I perioder har jag haft en ”variabelportfölj” eller ”lekportfölj” som jag har kallat det där jag har lekt med aktier, men min huvudsakliga portfölj har varit enligt modellportföljerna här på bloggen.

Att investera ska vara så tråkigt som man somnar. Annars gör man något fel!

Vill man ha spänning så finns det betydligt bättre saker än aktier att ägna sig åt. Eller, åtminstone betydligt billigare. :-)

Hitta alltid guldkornet!

Avslutningsvis, jag har empati med de som förlorade mycket pengar idag och jag hoppas att de verkligen hittar guldkornet av feedback som de fick idag. Eller som den klassiska historien lyder:

När en person med erfarenhet träffar en person med pengar sker alltid samma utbyte. Personen med erfarenheten får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.

Varje gång man förlorar pengar så finns det en bra fråga att ställa sig:

Vad är det feedback på?

Ibland kan man behöva gräva sig genom en tunna av skit för att hitta guldkornet, men det finns där nästan alltid om man är beredd att göra jobbet och leta lite. :-)

Håller du med? Eller har jag missat något?

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök