Festen fortsätter: Finansinspektionen slopar amorteringskravet
Sök:

Festen fortsätter: Finansinspektionen slopar amorteringskravet

Rättsläget oklart såpass oklart att FI inte vågar införa amorteringskravet från och med augusti

Den här artikeln publicerades 2015-04-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Som ett brev på posten, med tanke på min debattartikel i Metro och mina artiklar de senaste dagarna om bostadsbubblan. Finansinspektionen gick för ett par minuter ut med att man pausar amorteringskravet tillsvidare då man är osäker på om det är lagligt.

Från pressmeddelandet:

Finansinspektionen (FI) anser att ett amorteringskrav behöver komma på plats. Samtidigt menar bland andra Kammarrätten i Jönköping att det rättsliga stödet för FI att besluta om amorteringskrav brister. FI konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas. FI går därför i dagsläget inte vidare med amorteringskravet.

Konsekvensen av ovan är ju att festen kommer att fortsätta och priserna kommer att gå upp, upp, upp… Grattis Sverige!

Mer info kommer under dagen…

Från Finansinspektionens pressträff

Några spontana reaktioner

Relaterade artiklar

Externa källor

Läs gärna följande artikel om SBAB som Cornucopia skrev om för två veckor sedan – inte så att man inte blir lite konspiratorisk:


Den här artikeln publicerades 2015-04-23 klockan 08:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Bostadsbubblan och bostadspriser, Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har vart en av de tysta följarna av din blogg ett bra tag nu. Jag är i full gång med att ”passivisera” mina inkomster m.h.a. en pengamaskin samt köpa en fastighet för uthyrning, och har givetvis blivit inspirerad och grymt motiverad av det du skrivit i ämnet. Jag har kikat lite på din excel-mall för beslutsunderlag som du publicerade för ett antal år sedan. Känner du att den fortfarande är giltig och användbar? I mitt fall är det en villa för 12 månaders uthyrning mot sommargäster och företag på ett attraktivt läge, dvs. inget boende jag själv tänkte bo i några längre perioder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 2. Vit pil

  Väldigt intressant att läsa dina tankar om bostadsbubblan och det känns väldigt rimligt alltihop… Det gör ju att man funderar över sin egen situation, hade varit intressant att läsa dina tankar kring hur man ”bör” agera i dagens läge. Rekommenderar du att sälja nu medan priserna är höga och istället hyra? Med lite ”tur” eller hur man nu ska se på saken så kan man kanske köpa nytt när priserna sedan är lägre, om bubblan spricker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tove
 3. Vit pil

  Det är väl lite anmärkningsvärt att staten ska lagstifta om amorteringstakter i en affär mellan två parter, kan tycka att detta är fel sätt att gå. Bort med ränteavdragen kan jag köpa men frågan blir då gäller det avdragsgillheten för alla räntor kopplade till privata krediter eller bara bolån och inte tex billån? Denna frågan tål faktiskt ganska mycket analys. Om man då bolagiserar sitt boende i ett bolag som har som enda uppgift att förvalta en fastighet, är räntan inte heller avdragsgill kostnad för bolaget. Det skulle ju i så fall innebära ganska stora förändringar för företagandet i Sverige. Bara lite tankar !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Paller
  1. Vit pil

   Å andra sidan går ju staten i borgen för banken. Att som borgensman ställa krav på låntagaren (ie banken) är ganska rimligt.

   Det är alltså rimligt att staten via lag inskränker vilka vilkor de får ge lån på, däribland amorteringstakt.

   Mot bakgrund av detta så ser jag inte problemet som FI ser. Ställer man kravet på banken så kommer ju inte en kund kunna vägra att amortera som de påstår eftersom det isf skulle stått i avtalet och rättsläget för kunden hade varit glasklart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 4. Vit pil

  Inte mycket tilltro till politiker men vissa av dessa är ju precis som vi, människor, och vill skapa gott för vårt land. Jag köpte en 2a i Uppsala för 3 (snart fyra?) år sen och priserna här börjar nästan komma ikapp stockholm. Vi har dock turen att kunna ammortera ganska kraftigt så får se var det leder i slutändan. Hopplöst att ta sig in i karusellen idag dock.

  Vill också passa på att tacka för en grymm blogg (hittade den för några dagar sen). Håller på att bygga min pengamaskin för fullt :).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Carlsson
 5. Vit pil

  Kul för den som redan har ett bolån! Mindre kul för alla andra, inklusive undertecknad. Jag kan inte fatta hur jag kan ha bättre personekonomi än grannen, som bor i en bostad värderad till 4 miljoner, men som är belånad på över 200% av årinskomsten, men ändå inte ha råd till en bostad trots att jag inte har några skulder överhuvudtaget, varken till CSN eller någon annan…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredric
 6. Vit pil

  Hej
  De skickar helt enkel bollen till politiker och det kanske är det bästa. Att politiker tar ansvar och inte gömmer sig bakom myngdiheter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Spartankar
  1. Vit pil

   … och sedan satte dig sig på sina enhörningar och red iväg i solnedgången… eller något… Jag har ju inte mycket tilltro till politiker vars enda mål är att bli omvalda till vilket pris som helst…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Alla vet vad som bör göras men ingen vill ta i den heta potatisen. Jag har precis köpt en lägenhet i centrala Göteborg för 63k/kvm eftersom vi inte hittade en hyresrätt som levde upp till våra krav. Så på sätt och vis är jag glad över att amorteringskravet inte gick igenom då jag kan räkna med ett högre försäljningspris om 3-5 år. Rent samhällsekonomiskt ser jag däremot att de (riksdagen) bör lösa problemen på lång sikt.

   Sen ska vi ju inte glömma att något måste slå hål på bubblan för att den ska spricka…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicholas
  3. Vit pil

   Jepp, något måste troligen slå hål på bubblan för att den faktiskt ska spricka och just nu har vi ”turen” av att kronan aktivt och kraftigt devalveras (-35% på ett år mot USD, negativ ränta och ytterligare 40-50 MILJARDER sek till de tidigare 40 i statspappersköp).

   Med en så kraftig devalvering så pyser kanske hela bostadsbubblan ut till under sprickgräns. Dessutom märker inte Svensson så tydligt att hen just blivit extremt mycket fattigare, så ingen politikers huvud behöver rulla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.