Finanskrisens smitare - hur vanliga svenskar förlorade tusentals kronor hos Acta
Sök:

Finanskrisens smitare – hur vanliga svenskar förlorade tusentals kronor hos Acta

Hur brist på ekonomisk kompetens har kostar småsparare deras livs besparing

Finanskrisens smitare – hur vanliga svenskar förlorade tusentals kronor hos Acta

På E24.se hittade jag precis artikelserien ”Finanskrisens smitare”. Först blev jag arg, sedan mest bara ledsen. :-|

Den handlar om hur vanliga svenskar, som du och jag, har blivit lurade av sina banker, banktjänstemän och finansiella rådgivare. Det är lätt att resonera att det händer inte mig. Det gör det tyvärr, särskilt när det är några av våra största företag. Företag som Acta Kapitalförvaltning, Swedbank, SEB, Lehman Brothers, Goldman Sachs, Merry Lynch mf.l.

Jag vurmar för ekonomi, för ekonomi är både spännande och roligt – precis som allt annat blir när man skrapat lite på ytan. Pengar betyder verkligen inte allt, men de kan göra väldigt mycket saker som verkligen betyder något möjligt – mer tid med familjen, semester, mindre tid på jobbet, gå tidigare i pension, engagera sig i något man älskar, slippa oroa sig om framtiden, trygga familjen etc. I mitt föredrag i torsdags på kunskapsdagarna påstod jag till och med att pengar är känsla på papper.

Det är därför jag blir ledsen när jag läser artiklar som de nedan – för med väldigt lite kunskap hade dessa människor inte behövt förlora sina livs besparingar. De hade inte behövt tycka att ekonomi är tråkigt. Där är därför jag skriver detta mejlet till dig. Bli inte lurad att tro att din bankman är din bästa ekonomiska rådgivare – hade han varit där år efter år om han följt sina egna råd? Jag brukar ibland vara raljant och säga att jag går inte till feta människor för att få råd om att gå ner i vikt…

Bankmännen är säljare och bankerna och finansinstituten är vinstdrivande företag. Istället för att produkten heter Volvo V70 eller Pampers Blöjor heter produkterna aktieindexobligationer, fonder, aktier, lån etc. Bankernas uppgift är att skapa vinst till sina ägare – detta är ingen hemlighet och ändå låtsas vi inte om det. Det intressanta är att det nu för första gången bekräftas mer eller mindre officiellt av bla. E24. Saxat ur några av artiklarna:

Enligt Aftonbladet/E24:s källor är sloganen ”Vi jobbar hårt för dina pengar” bara en kuliss och verksamheten har istället ett extrem fokus på enorma utdelningar till bolagets huvudägare.

Koncernchefen Simen Mördre bekräftar uppgifterna om företagets interna slogan ”SSF – Sälj Som Fan” och förklarar det med att Acta är ett kommersiellt bolag.

[..]
Ledningen satte som mål att rådgivarna skulle dra in 100 000 till bolaget varje vecka, en uppgift som också bekräftas av koncernchefen.

De som klarade målet hyllades av ledningen.

De andra frystes ut.

[..]

På de större kontoren i storstadsområdena kunde en vanlig rådgivare ha uppåt 250 000 kronor i månaden, där bara 70 000 kronor var fast lön.

Det är inte svårt att sätta sig in deras situation – enorma incitament för att tjäna pengar men även på den grundläggande nivån att få uppskattning. Vem vill inte ha sina föräldrars, eller sina överordnades uppskattning? Min uppmaning är – skaffa dig grundläggande ekonomisk kompetens så att du kan sitta rak i ryggen på bankmötet, undviker att förlora pengar och samtidigt tjänar pengar för att unna dig det där lilla extra. Du är värd det.

Jag gör mitt bästa för att sprida kunskap via denna bloggen, mina föreläsningar och endagskurser, egentligen för alla envar som vill lyssna. Det viktiga för mig är inte att du nödvändigtvis gör det hos mig, men att du gör något. Gå inte i samma fälla som personerna nedan, bli inte den som står där med svartepetter i hand. Det krävs verkligen inte mycket för att komma över tröskeln – det är som att vända en oljetanker, en liten skillnad på 0.5 grader idag kan ge flera 100 km skillnad längre fram!!! :-)

Margareta, 65 förlorade över 700.000 SEK

– Detta är fullständigt skandalöst. Det finns inte på kartan för mig att ta några lån, säger hon.

2006 blev Margareta och hennes sambo inbjudna till ett gratis biobesök av Acta, senaste James Bond-filmen. Efteråt ringde en säljare. Margareta nappade.

Pengar hon sparat under ett långt arbetsliv, 700 000, satsades.

– Ingenting om lån nämndes, rådgivaren pratade istället om en hävstångseffekt.

Det skulle dröja till hösten 2008, när hon ville sälja, innan hon fick veta att hon tagit 1,1 miljoner kronor i lån från bland annat HQ Bank och Kaupthing Bank – för att köpa obligationer med obligationer med nu kraschade Lehman Brothers som emittent.

andra exempel:

Familjen Mattsson blev blåsta – på 1,2 miljoner

mattsons

De lockade med hummermiddagar, vinprovningar och gratis biobesök. De jagade kunder på äldrecenter och med telefonförsäljare till sina ”riskfria” placeringar. Sedan kom finanskrisen. Nu sitter tusentals svenska kunder med skulder på en miljard kronor hos Acta Kapitalförvaltning.

TV 4:s vinexpert Bengt Frithiofsson kryssar över ekparketten.

Här, en vinterafton i mars 2007, är han anlitad för att hålla i en vinprovning på en hamnkrog vid Fyrisån i Uppsala. De flesta vid borden är äldre. De har aldrig träffat varandra tidigare. De är här för en gratis vinprovning och middag. I kulisserna väntar säljarna som letat upp gästerna i offentliga ­register, alla har de över 100 000 kronor i sparkapital.

– Jag är själv kund hos ­Acta, säger Frithiofsson.

Paret Bengt Mattsson, 74, och Katarina Mattsson, 72, nappar och blir inbokade på ett personligt möte. En månad senare blir de rekommenderade en valutaobligation och skriver på en mängd papper. Upplägget är riskfritt, säger säljaren.

– Nej, det kan inte ­inträffa, svarar han på frågan om Bengt och Katarina kan bli personligt återbetalningsskyldiga.

Han nämner inte att det är Kaupthing Bank och Lehman Brothers som ligger bakom upplägget.

Bengt satsar en mindre slant, Katarina stoppar in sitt livs besparingar. Sedan kommer finanskrisen och Lehman Brothers kraschar.

Och Bengt och Katarinas pengar – 1,2 miljoner kronor – är borta.

Deras livsbesparingar har, precis som för många andra Acta-kunder, omvandlats till skulder.

Totalt har 4 000 svenska kunder hos Acta Kapital­förvaltning tecknat sig för ”Valutaobligation Tillväxtmarknader 1-4” som ges ut av Lehman Brothers. Dessa kunder kan nu försöka ­kräva sina pengar ur Lehman ­Brothers. Det handlar om sparkapital om totalt en ­miljard kronor som det nu är mycket oklart om de ­kommer att få tillbaka.

Fler artiklar:

Vad kan man göra för att undvika detta?

Jag hävdar att den klassiska Paretoprincipen om att 20% kunskap hade kunnat undvika 80% av dessa situationer. Det handlar om att göra något, läsa en bok, gå en kurs eller något så enkelt som att börja abonnera på inlägg från t.ex. RikaTillsammans. Du behöver verkligen inte göra på mitt sätt, men gör något – för det är så tråkigt att förlora pengar i onödan…

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Ingemar skriver alltid väldigt kloka och inlägg värda att reflektera över… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 2. Vit pil

  Lärdomen är inte att man ska undvika oseriösa kapitalförvaltare. Rimligen har de här människorna som blivit lurade gjort en bedömning av vem de handlar med och uppenbarligen gjort en felbedömning, därför att de saknat kunskaper.

  Det kan man aldrig gardera sig mot. Aldrig.

  För om vi hade kollat för två år sedan, hur många inom och utanför finansbranschen skulle då uppfattat det som en REELL risk att svenska kapitalskyddade produkter skulle bli värdelösa för att en amerikansk bank, som överlevt två världskrig, skulle gå omkull? Nej, knappast någon. Jag skäms inte för att säga att jag aldrig skulle trott det.

  Vad man däremot kan gardera sig mot är den fantastiska idiotin att lägga alla pengar på samma ställe. Jag blir ledsen och beklämd när människor berövas hela sitt sparkapital av folk som är närmast samvetslösa. Men jag blir också mörkrädd när folk är naiva nog (ja, faktiskt!) att lägga hela sitt sparkapital på en enda placering. I vart fall får jag intrycket att så är fallet här med flera Acta-kunder.

  Sprid riskerna. Ha aldrig mer än en ca femtedel av dina pengar i en och samma investering. Förstå vad du köper. Osv.

  Det kommer att komma fler bubblor, fler blåsningar och fler tillfällen att förlora pengar. Men att inte lägga alla ägg i samma korg är ett enkelt råd som håller i alla väder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.