Finanskvinnan: Balansekonomi-vs-Lyxfällan kommentar
Sök:

Finanskvinnan: Balansekonomi-vs-Lyxfällan kommentar

Läste följande ett inlägg på Finanskvinnans blogg:

http://finanskvinnan.blogspot.com/2007/09/balansekonomi-vs-lyxfllan.html 

Jag kände att det var lite onyanserat så jag beslöt mig för att skriva följande kommentar:

Jag har gått kursen hos Balansekonomi och jag måste tillstå att det är bland de bästa besluten i mitt liv sett så här i efterhand.

Jag var liksom du, mycket skeptisk till en början – särskilt eftersom det ÄR mycket pengar. Om man förväntar sig en ”bli-rik-snabbt-och-lätt”-kurs så blir man besviken, det är inte heller några nya revolutionerande saker som gås igenom. Vad utbildningen istället fokuserar på är att skifta eller ifrågasätta det tankesätt som vi många går med.

Man får ett väldigt bra grepp om vad kursen handlar om, om man besöker ett av Charlies seminarier som han håller med jämna mellanrum. Vissa finns till och med upplagda på nätet.

Angående kommentaren att det hade varit intressant att mäta – visst hade det kunnat vara det – men frågan ter sig, iaf för mig oväsentlig. Att bli rik eller tjäna mycket pengar är ett tämligen subjektivt begrepp.

När det gäller att Balansekonomi kan dra ner Lyxfällan så ter även det sig väldigt märkligt. Lyxfällan som koncept är en del av Balansekonomi – inte tvärtom. Det vill säga Lyxfällan görs av Charlie för att han dessförinnan startat Balansekonomi.

När det gäller kommentarer kring mobbning etc så är det svårt att säga någonting förutom att under vår kurs hade/har vi fortfarande en väldigt, väldigt bra sammanhållning. Men återigen – det handlar väldigt mycket om hur man är som individ.

Jag förstår att många upplever kursen som oerhört tuff – det gjorde jag med periodvis – för man börjar (om man är öppen för det) ifrågasätta väldigt många ”sanningar” som man har levt med hela sitt liv. Om man sedan väljer att gå en annan väg än 98% av alla andra gör är det lätt att bli ”sekt”-förklarad. Ni anar inte hur många gånger jag har hört det tillsammans med HELT grundlösa påståenden.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Annette,

  Tack för din kommentar. I min strategi har jag buntat ihop räkningar,mat och övrigt i fasta kostnader medan jag investerar mer än jag sparar.

  Hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  hej!
  själv kör jag efter principen:

  1.sparande
  2.räkningar
  3.mat/övrigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  annette
 3. Vit pil

  Jag har funderat mycket på din uppdelning och jag kommer anamma den med en mindre modifikation.

  Fasta utgifter 49%
  Investeringar 28%
  Utbildningar 10%
  Nöje 8%
  Välgörenhet 5%

  Jag tror väldigt mycket på det här med att man måste ge för att få. Efterhand som kassaflödet ändras så kommer det att röra sig från fasta utgifter och nedåt i jämn fördelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Haha… jag har inte riktigt en sådan uppdelning men det låter väldigt sunt. Ska faktiskt ta och anamma den till viss del.

  En annan klassiker i sammanhanget är folk som anser att det är OK att ”förlora” pengar man har ”vunnit” eller tjänat på t.ex. aktier – för de pengarna hade man inte från början – HELT GALET i min värld… :|

  Håller med om att disciplin är a och o.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Helt rätt. Man blir ”sekt” förklarad när man inte spenderar röven av sig. Jag har till och med budgetar för mina pengar. Budgetarna är:

  Fasta utgifter 50%
  Investeringar 30%
  Nöje 10%
  Utbildningar 10%

  Dessa budgetar baserar sig alltid på siffror efter skatt dragits av.

  Och det roliga kommer när familj och vänner vet att jag har säg ett par tusen i utbildningspotten och vi ska ut och göra något kul. Eftersom jag bara använder pengarna i nöjespotten till roliga saker så kan jag inte använda utbildningspottens pengar till detta. Är då nöjespotten gapande tom och jag säger att jag tyvärr inte har råd med nöje just nu då får man världens kritiskt granskande ögon och en kommentar som låter som så här: ”Vad pratar du om, du har ju så och så många tusen lediga ju?”.

  Vissa kan inte förstå att pengar inte är skapta lika. Precis som inte folk är skapta lika vare sig utseendemässigt, prestationsmässigt eller annorledes.

  Kan man inte ha den där diciplinen att kunna skilja på pengars funktion så är det väldigt klurigt att bli rik för det första och för det andra är det svårt att ha tro på sig själv. Det är jobbigt att vara pank. För man blir andras ”bitch”. Det vill säga, man måste arbeta för andra och hur kul är det på en skala?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.