Fiskaren och bankmannen
Sök:

Fiskaren och bankmannen

En historia värd att reflektera över

Fiskaren och bankmannen
Den här artikeln publicerades 2009-02-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag hittade följande historia på Aktiva Fonders hemsida precis. Mycket tänkvärd – särskilt ur perspektivet ”vision” – varför skjuter vi upp det vi kan ha idag till framtiden?

En bankman var på semester i en liten fiskeby. Han var ute och gick i hamnen en morgon när han såg en fiskare komma in med sin båt. I båten låg flera stora fiskar och bankmannen gick nyfiket fram och frågade: ”Hur lång tid tar det att få en sådan fångst?” Fiskaren svarade ”Bara ett litet tag”.

Bankmanen blev nyfiken och frågde varför fiskaren inte stannade ute längre och fångade fler fiskar? Fiskaren sa att det här var tillräckligt för att han skulle kunna ge familjen ett bra liv med allt de behövde. ”Men vad gör du då resten av dagen?” frågade den nyfikne bankmannen. Fiskaren svarade ”Jag sover, fiskar, leker med barnen, gör saker med min fru, promenerar runt i byn och umgås med mina vänner. Så jag har fullt upp på dagarna.”

Bankmannen tyckte lite synd om fiskaren och sa ”du, jag har en examen från handels och jag skulle kunna hjälpa dig att bli rik. Lägg mer tid på att fiska, då får du mer fisk, när du säljer fisken får du snart råd med en större båt. Då kan du fånga ännu mer fisk och då har du snart råd med en hel fiskeflotta. Istället för att sälja fisken här i hamnen kan du börja sälja direkt till butikerna. Då kan du flytta in till storstaden och sköta din expanderade verksamhet, sen kan du flytta till London eller New York och expandera i hela världen.”

”Hur lång tid skulle det här ta?” frågade fiskaren. ”15-25 år, men sen, när marknadsläget är bra, kan du introducera bolaget på börsen och sälja dina aktier. Du kommer att bli väldigt rik. Då kan du dra dig tillbaka till en fiskeby där du kan sova, fiska, leka med barnen, var med din fru, och promenera runt i byn och umgås med dina vänner.”


Den här artikeln publicerades 2009-02-16 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag gillar också den här historien, den påminner mig att inte jaga efter något som jag har framför näsan. Det är lätt att glömma vad man har för att allt hela tiden skall bli bättre, större, finare osv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Hill
 2. Vit pil

  Mm, jag tycker om den historien, den finns ju i boken Ett rikare liv också. Ett bra liv NU, det måste ju vara det viktigaste! Särskilt eftersom vi inte kan veta om vi har någonting annat än just nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.