Fiskaren och bankmannen

En historia värd att reflektera över

Fiskaren och bankmannen

Jag hittade följande historia på Aktiva Fonders hemsida precis. Mycket tänkvärd – särskilt ur perspektivet ”vision” – varför skjuter vi upp det vi kan ha idag till framtiden?

En bankman var på semester i en liten fiskeby. Han var ute och gick i hamnen en morgon när han såg en fiskare komma in med sin båt. I båten låg flera stora fiskar och bankmannen gick nyfiket fram och frågade: ”Hur lång tid tar det att få en sådan fångst?” Fiskaren svarade ”Bara ett litet tag”.

Bankmanen blev nyfiken och frågde varför fiskaren inte stannade ute längre och fångade fler fiskar? Fiskaren sa att det här var tillräckligt för att han skulle kunna ge familjen ett bra liv med allt de behövde. ”Men vad gör du då resten av dagen?” frågade den nyfikne bankmannen. Fiskaren svarade ”Jag sover, fiskar, leker med barnen, gör saker med min fru, promenerar runt i byn och umgås med mina vänner. Så jag har fullt upp på dagarna.”

Bankmannen tyckte lite synd om fiskaren och sa ”du, jag har en examen från handels och jag skulle kunna hjälpa dig att bli rik. Lägg mer tid på att fiska, då får du mer fisk, när du säljer fisken får du snart råd med en större båt. Då kan du fånga ännu mer fisk och då har du snart råd med en hel fiskeflotta. Istället för att sälja fisken här i hamnen kan du börja sälja direkt till butikerna. Då kan du flytta in till storstaden och sköta din expanderade verksamhet, sen kan du flytta till London eller New York och expandera i hela världen.”

”Hur lång tid skulle det här ta?” frågade fiskaren. ”15-25 år, men sen, när marknadsläget är bra, kan du introducera bolaget på börsen och sälja dina aktier. Du kommer att bli väldigt rik. Då kan du dra dig tillbaka till en fiskeby där du kan sova, fiska, leka med barnen, var med din fru, och promenera runt i byn och umgås med dina vänner.”

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök