FLASH: Amerikanska ETF:er kommer inte gå att köpa från 1 januari
Sök:

FLASH: Amerikanska ETF:er kommer inte gå att köpa från 1 januari

EU:s nya lagstiftning MiFID II sätter stopp för köp av amerikanska billiga börshandlade fonder (ETF:er)

Precis som många andra fick jag årets sämsta privatekonomiska nyhet idag. Det handlar om att det nya regelverket MiFID II som EU antagit kommer omöjliggöra handel i framförallt amerikanska börshandlade fonder. Det här dåligt. Riktigt, riktigt dåligt.

Jag har ännu inte riktigt fått 100 procent koll på vad som gäller, men det som jag har fått reda på under dagen är:

 • Avanza har redan börjat lägga ut noteringar om att från och med 1 januari kommer man inte kunna köpa amerikanska ETF:er, men man kommer att kunna behålla dem man redan äger och man kommer att kunna sälja.
 • Nordnet har inte gett besked men räknar med att följa efter inom kort. bekräftar att samma gäller från 3 januari.

Det jag har fått reda på är att det handlar om krav på dokumentation och den initiala responsen är att de amerikanska fonderna är inte intresserade av att uppfylla villkoren för den svenska marknaden. När jag pratade med kontakter på Avanza så meddelar de att de jobbar på saken och det kommer också att tas upp i nästa #PrataPengar-podd. De har redan börjat flagga om de fonder som står under EU-lagstiftning.

Konsekvensen för mig personligen är ganska stor eftersom hela RikaTillsammans-portföljen bygger på billiga amerikanska ETF:er i form av Vanguard och iShares. Dessa kommer alltså inte gå att köpa. Som det ser ut nu alltså kommer jag behöva avveckla och lägga ner RikaTillsammans-portföljen. Det suger.

För att vara supertydlig så innebär det här att:

 • Nybörjarportföljen – drabbas inte.
 • Globala barnportföljen – drabbas inte.
 • RikaTillsammans-portföljen – kommer förmodligen behöva läggas ner

Jag har även pratat med fondrobot-tjänsten Lysa (annonslänk) idag som också investerar i Vanguard-fonder och enligt Emilie, så påverkas inte de:

Vi har inga amerikanska ETF:er utan handlar Vanguards europeiska ETF:er, vilka redan står under EU-lagstiftning.

Det är ju i och för sig positivt, men det är ju ändå galet trist för oss som vill ha prisvärda och riktigt bra produkter att välja. Jag är på den här bollen och återkommer så fort som jag har mer information. Men just nu ser det väldigt mörkt ut. :-(

Uppdatering 171222 kl. 1225

Jag har försökt nysta lite i det här till under dagen och fick reda på att Vanguard har ett par fonder redan i EU som är noterade på Irland och följer EU-lagstiftning.

Det var en god nyhet, ända tills jag kollade med Avanza som via Twitter som meddelade:

Vi erbjuder dem inte via sajten och som det ser ut just nu så kommer handel via mäklarbordet inte heller var möjligt initialt pga osäkerheten kring exakt hur de kommer att leverera de dokument & data som behövs (dessutom är dessa även på engelska vilket också behöver anpassas).

När jag bad om förtydligande så skrev de:

Även om allt kommer att upprättas & vi absolut tror de kommer följa regelverket så behöver vi säkerställa att vi isf kan läsa in den relevanta datan för produkterna på ett smidigt sätt via någon leverantör. Vi kommer absolut att gräva vidare i det hela!

Jag pratade vidare med Henrik Tell, en av få Sveriges helt oberoende finansiella rådgivare (som även brukar kommentera här på bloggen) och han skrev till mig:

Ja, det verkar ju klarlagt att amerikanska ETFer inte kommer att funka någonstans i EU. Men det blir ju väldigt förvirrat om de inte tillåter europeiska ETFer heller.

Undrar om pratar om de amerikanska ETFerna här. Vanguards amerikanska och europeiska utbud är ju helt olika fonder (även om de förvaltas på samma sätt och följer samma index). De europeiska fonderna är registrerade på Irland, noterade i bl a London och Frankfurt, och följer alla europeiska regelverk och informationskrav.

Möjligen kan det då vara så att det i Sverige även till följd av t ex MiFID II dessutom behöver säkerställas att det finns informationsmaterial (t ex KIID) på svenska? I så fall är det en annan sak, då får Avanza och Nordnet även problem med många europeiska ETFer. Oklart dock (iaf för mig) om det är så utifrån det svaret du fick.

Kommer att grotta vidare i detta, har själv inga problem med USA-ETFerna men om europeiska ETFer också blir portade blir det lite besvärligt.

Det finns nog inga bra sätt att komma åt USA-ETFer härifrån. Om spärrandet nu inte beror på att NN och Avanza valt att tolka reglerna väldigt restriktivt (tror inte det).

Det kan säkert fortsatt gå att komma åt sådana ETFer för sådana som blivit kategoriserade som ”Professionella Investerare” enligt MiFID, men det finns mycket goda skäl att INTE bli detta (om det överhuvudtaget går, brukar vara svårt för privatpersoner och det finns kriterier för detta som inte går att rucka på). Du får som ”professionell” ett mycket sämre skydd på flera sätt.

Så läget är tyvärr inte jättemycket klarare just nu än vad det var igår, förutom att det verkar vara som så att alla försöker ta reda på vad som egentligen gäller.

Reglerna gäller tyvärr även i Norge

Som flera i kommentarerna antytt, så är tyvärr inte Nordnet i Norge ett alternativ, så här svarade de:

Uppdatering: 171222 kl 1536

Eva Trouin Sverigechef på Nordnet har för en stund sedan publicerat följande läsvärda artikel:

Som verkar den första ljusningen i den här historien. Men jag har ännu inte satt mig in i vad det betyder exakt.

Följ mig på Twitter

Mycket av information till den här artikeln sker just nu via Twitter, framförallt i följande två trådar:

Uppdatering följer så fort jag vet något mer.

 

 


Den här artikeln publicerades 2017-12-21 klockan 16:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

63 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Ser att det finns gott om råd här gällande europeiska ETFér. Vad jag vet finns det inte en enda ETF i EU som ens kommer upp i 10% av likviditeten mot tex SPY. Hela poängen med en ETF är ju att snabbt ta sig in/ut i en position.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik E
 2. Vit pil

  Jag har funderingar som jag ännu inte fått verifierat om de är möjliga sätt att få tillgång till den höglikvida amerikanska ETF marknaden. Det hela beror på hur man tolkar lagen. Jag noterade att bla InteractiveBrokers som är USA baserat inte heller förmedlar amerikanska ETFér till EU-medborgare. Så lagen har alltså drabbat alla mäklare oavsett hemvist.

  Lösningar:
  1. Om lagen endast avser att mäklaren inte får förmedla dessa värdepapper till EU-medborgaren kan man ljuga för mäklaren. Mäklaren har då förmedlat handel i god tro. Därefter är det upp till mäklaren att agera mot den lögnaktiga kunden.

  2. Lagen förbjuder EU-medborgare att handla med dessa värdepapper (ytterst motsägelsefullt eftersom EU förespråkar frihandel och liberalism, lagen säger dessutom att den skall ”skydda” medborgarna… socialismhyckleri!). Då har individer begått lagbrott och får problem. Lösning: flytta ut ur EU!

  Min fråga blir alltså; Vem är objektet för lagen? Individen, marketmakern eller mäklaren?

  Det är konstigt att liberaler påtalar fördelarna med EU när MiFIID 2 och många andra EU-lagar är så uppenbart socialistiska. Denna lag var en väckarklocka för mig och jag är numera EU-motståndare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik E
 3. Vit pil

  Tänker köpa VOO, alltså S&P500:s ETF. Finns det något alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes J
 4. Vit pil

  Detta är ett försök av denna onda elit att låsa in investerare i det sjunkande skeppet. EU kommer att falla och handla etfer i EUR valuta kommer att bli en förkrossande katastrof för väldigt många.

  Sista delen av explosionsklockan har initierats.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ErikV
 5. Vit pil

  Hej

  Kan man som privat person köpa Vanguards ETF I Europa ( Tyskland ) och på vilket sätt om svaret ja ?

  Tack i förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sigge
  1. Vit pil

   Det beror på vilka Vanguard-fonder det är. Men du kan kolla min senaste sammanställning med fonder som går att handla även nu efter MiFid II-reglerna är igång:

   Fonderna i topplistan ovan går att handla som vanligt via Nordnets hemsida. Dock har Avanza av någon anledning stoppat handel även med dessa tysknoterade fonder. Jag väntar på mer information från dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Länken försvann visst, Interactive Brokers heter de i alla fall

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 7. Vit pil

  Här kan du öppna konto även som icke-amerikan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 8. Vit pil

  Jag har letat efter ETF:er som kan ersätta de amerikanska ETF:erna och har hittat ersättare till dessa.
  Alla går att köpa via Nordnet.

  Guld:
  Xetra-Gold, (0,3% avgift +moms) Varje andel motsvarar ett gram guld.
  SGOL ETFS Physical Swiss Gold Shares (0,39% avgift)

  Långa amerikanska statspapper:
  iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (Dist) (IS04), (0,2% avgift)

  Aktier:
  Vanguard S&P 500 UCITS ETF, (0,07% avgift)
  Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, (0,25% avgift)

  Kontanter:
  DB X-trackers Fed Funds Effective Rate UCITS ETF 1C (0,15% avgift)

  Alla handlas via Tyska börsen och är prissatta i Euro för oss men det underliggande värdet är fortfarande USD. Alla fonderna har replikerats fysiskt (guld i kassavalv, direkt aktieinnehav, obligationsinnehav) förutom den sista som är syntetisk.
  Det borde inte bli någon direkt skillnad i växlingsavgift då vi enbart växlar till euro. Tidigare växlade vi till USD men detta gör ju ETF:en åt oss nu.

  OBS! Dessa Vanguardfonderna och iShares ETF betalar utdelningar vilket innebär utländsk källskatt. ETF.erna har sitt säte i Irland förutom guldet och kontanterna (frankfurt, Zürich, Luxemburg) Vilken skillnad detta gör skattemässigt har jag ingen aning om men det hoppas jag att någon här kan svara på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Inga av dessa kommer i närheten av den likviditet som tex SPY har i USA. EU = socialism!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik E
 9. Vit pil

  Jag har svårt att tro att detta inte kommer ses över/ändras inom en snar framtid om än att konsumenterna måste trycka på, det är så ofantligt mycket pengar involverade så jag har svårt att se att de Nordamerikanska ETF industrin bara slutar att vara tillgänglig för obestämd framtid. Frågan är 1. Hur svårt är det för ETF industrin i USA att skapa KID dokument enligt den Europeiska standarden? Troligtvis relativt okomplicerat. Är kostnaderna för höga? Knappast. Kan det finnas Europeiska intressen som gör att det blir svårt för Nordamerika att möta upp kraven,Absolut. Skulle vilja veta vilka personer och banker i Europa som företrätt expertgruppen inom EU…Tyska ETF utgivarna blir alltså vinnarna tillsammans med andra leverantörer inom EU.

  Ska understryka att jag inte har någon som helst insyn i diskussionerna och jag kan vara helt fel ute, men som någon vis person sa en gång tiden… ”Follow the money” det blir julafton för ETF Europa :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 10. Vit pil

  Går att handla via Nordnet Norge, tidigare var misskommunikation.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Za
  1. Vit pil

   Hur gör man det? handlar man i NOK då?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonathan
  2. Vit pil

   Eftersom Norge inte är medlem i EU, införs inte EU-regler som denna automatiskt. På grund av EES-avtalet, är dock Norge ändå tvunget att införa en massa EU-regler, men det brukar ske med fördröjning. Därför är det möjligt att du kan handla dessa fonder genom norska banker i upp till ett par veckor eller månader till innan det tar stopp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anonym
 11. Vit pil

  USA ETFer går o handla via nordnet Norge, regelverket försenat där

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Z
 12. Vit pil

  Bra svar! Tittar man dock på USD varianterna och EURO varianterna såmser man tydligt att USD varianten (med samma underlighande) har gett mer över tid. Min uppfattning är att det är pga att dollarn är ju världsvalutan och när det går upp ”lite mer” än motsvarigt värdepapper som handlas i Euro så beror detta på att efterfrågan på dolöar-varianten är högre, än euro-varianten. Det är min personliga erfarenhet. Har jag fel i det så skulle du skaka om min värld rejält! Pemgar flödar ju in i amerikanska tillgångar som långa dtatsobligationer (+20år treasuries exemplevis) närmdet stormar. Se TLT (ETFn) år 2009.

  Som sagt: jag kanske har fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Edit: detta hamnade som nytt inlägg, det skulle vara ett svar på ett annat svar längre ned. Måste ha blivit mågot knäppt vid publiceringen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Karl
  2. Vit pil

   Jag tänkte samma sak som du först men det kommer inte påverka oss som investerar i SEK. Det man åker på är växlingskostnaden från SEK-EUR och sen köper ETF:en tillgångar i USD. men den kostnaden är nog minimal. Om du exempelvis räknar på vad utvecklingen är på tyska och amerikanska guld ETF:er i SEK är skillnaden minimal, sen kanske utvecklingen ser olika ut i EUR och USD men det påvervkar ju inte oss.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonathan
 13. Vit pil

  Vet inte hur lagen ser ut, men antar att det är mäklarna som förbudet gäller och att vi som investerare inte är förbjudna att investera i dem om vi kommer runt det? I så fall räcker det ju för oss att öppna konto i utlandet för att komma runt det. För att handla amerikanska ETFer betalar vi idag upp till hiskeliga 0,50%, via en mäklare i USA kan det kosta så lite som 0,003%. Då finns ju dock inte ISK och endast i enstaka fall KF.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  investmentthoughts
  1. Vit pil

   Ja, problemet är lite skattesituationen och om man överhuvudtaget kan öppna konto utomlands. När jag har försökt tidigare så har det inte gått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  EU, en cancersvulst som inte går att bota. Vi måste skära bort skiten. Byråkraterna lägger sig i allt möjligt. Reglerar sönder marknaden. Socialister.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Lite överdriven reaktion va?

   Tanken bakom regeländringarna är att fondförvaltarna tydligare måste redovisa sina kostnader, för dig som kund är detta en bra sak! Avanza har redan uppdaterat och nu ser du produktens avgift vs förvaltningsavgift. Slutsatsen att dra här istället för att svamla om cancersvulster (när det är du som inte läst på!) är att varför redovisar förvaltarna inte vad du som kund faktiskt betalar för? Du har alltså inte vetat om en del av avgiften då den försvunnit i fonden…är det verkligen ok? Vem svulstar egentligen?

   Den här till exempel
   https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/596635/swedbank-robur-access-asien

   Tidigare 0,2%, men egentligen är det 0,3%.

   I övrigt skriver Nordnet:
   ”Antalet börshandlade fonder kommer att minska från 4 500 till drygt 1 300, men vi kommer fortsättningsvis att genom handel på den tyska börsen Xetra kunna erbjuda 80% av de mest populära underliggande tillgångarna som idag täcks av ETF:er noterade i Nordamerika.”

   Underförstått att utbudet finns kvar, men samlat och med tydligare avgifter. Blir nu dessa avgifter högre än för de direkt amerikanska ETFerna som nu försvinner? Jag har ingen aning!

   Bolmesson länkar ovan men kan vara värt igen att läsa igenom för alla som undrar:
   https://blogg.nordnet.se/fortsatt-handel-utlandska-etfer-men-andrat-utbud/

   Dvs det verkar inte vara så farligt som vi först trodde?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
  2. Vit pil

   Nej, inte alls överdriven.
   Att EU reglerar sönder en marknad totalt är definitionen av svulst.
   Man förutsätter att alla som handlar med aktier/fonder är efterblivna och inte kan riskbedöma själva.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
 15. Vit pil

  Är fortfarande bitter över det här alltså. Sitter just nu o ska köpa ”mina sista” ETFer, inte mycket men mitt vanliga sparande för tre månader på en gång.

  Men surar lite, det är fritt fram att spamma reklam dygnet runt för Kasinon och alla möjliga lånetjänster, men investeringar det ska stoppas? Det stämmer inte och är orättvist. Snarare Kasinogänget och lånefolket som behöver regleringar, inte vi andra som förhoppningsvis har en liten susning.

  Någon bloggare eller liknande som orkat leta upp motsvarigheter i Tyskland/EU till poppis ETFer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 16. Vit pil

  Hej och tack för all information, en riktig bra blogg. Och nu säkert en jättedum fråga angående ETF från USA. Jag har börjat på Rika Tillsammansportfäljen men inte hunnit köpa allt än bland annat ETF. Ska jag köpa dem nu innan den 3 eller helt strunta i dem?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 17. Vit pil

  Mifid2 reglerna påverkar också i min bank deras övriga utbud. De kunde tidigare förmedla indexfonder så som Länsförsäkringar och DNB osv men det begränsas nu också kraftigt med hänvisning till utökade krav på dokumentation och rapportering. Gäller Finland i detta fall. Möjligheterna att hitta breda indexfonder till låg kostnad blir svårt framöver..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Korrigering: HAR sänkt priserna. Antagligen inför Mifid II i somras.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Karl
 18. Vit pil

  Typiskt EU. Byråkrati. Man litar ej på att marknaden kan ta sitt ansvar och har istället en övertro på regleringar. Låt mig få investera i vad jag och andra vill. Ifall jag eller andra misslyckas eller lyckas är upp till individen. Släpp marknaden fri! Sluta försöka tänka åt folk. Vi lever i socialistiska samhällen. Fan vad trött jag blir.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 19. Vit pil

  +20year US Treasury bond etf finns det alternativ för via Nordnet. Dock handlas den i Euro.

  Mitt största problem med dessa Mifid II-regler är ju att jag tvingas in i att handla i Euro istället för USD.

  Det som är bra med TLT är ju att NÄR det väl börjar storma på världsmarknaden så ”flyr” alla pengar in i amerikanska värdepapper, som handlas i USD. Därför brukar TLT stärkas till stor del endast pga detta… inte att exempelvis förväntningen om att räntan ska upp/ner. Därför stack ju också TLT upp med 33% 2009 i finanskrisen. Jag har suttit två nätter i rad och försökt luska ut en workaround på detta och därför tittat lite på AMF Räntefond Lång som investerar i +10year SWE Treasuries blandannat. Den stack upp ca 16% under 2009. Men som sagt: Inte riktigt samma sak som TLT.

  Riktigt surt detta. Handlar vi vissa motsvariga ETFer på deutsche börs (jag har mina portföljer hos Nordnet) så blir det ju lite struligt iom att man FÖRST åker på SEK->EURO, sen iom att ETFen handlar i USD så blir det EURO->USD. Tittar man på den tyska ETFen som motsvarar TLT så har den backat rejält, medans TLT har snarare gått upp. Så det blir ju en ganska rejäl valutarisk att ”gå över till”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Vilken valuta ETFen handlas i har ju ingen påverkan för din exponering, vad som räknas är ju vad den äger. Känner inte till TLT, antar att den inte är valutahedgead? (läs prospektet) USD har ju gått ner en del på sistonne, så det är väl därver den har gått ner i så fall? Du kan nog räkna med att förvaltaren växlar mellan EUR/USD på interbankmarknaden vilket ger en kostnad på max 0,0001% – det är lite annat än de fusk-valutakurser som privatkunder hos mäklarna får. Men visst blir det bökigt att behöva tänka i 3 valutor samtidigt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   investmentthoughts
 20. Vit pil

  Hej, och tack för alla dina läs- och hörvärda tankar. När det gäller MIFID 2, får man, både när man läser här och på andra ställen, lätt intrycket av att detta är något väldigt negativt för oss småsparare. Men är inte utformningen av dessa regler till för att ge oss bättre konsumentskydd gentemot banker etc? Och, som jag förstått det, i de fall värdepapper inte går att handla, är det egentligen för att sagda bank inte klarar ge sina kunder rätt skydd enligt MIFID 2 för just det värdepapperet. Allltså, nästan en slags inkompetensförklaring av banken. Jo, jag vet också att ett problem är att en del av informationen som MIFID 2 kräver att värdepapper skall innehålla, sägs inte göra det av US ETF’s. Men, som med det mesta, är informationen lite svår att tyda. Dock kan jag säga att t.ex Schweiz inte omfattas av avtalet, man har i stället FIDLEG, som täcker MIFID 2 och mer, utan att det för den sakens skull hindrar dessa ETF’s. Detta har man haft i ett par år och är alltså hyfsat med på banan, till skillnad från vad som verkar vara fallet här. Man kanske inte behöver öppna konto i US alltså, utan kan kika på ett närmare land;)
  God Jul och Gott Nytt år!
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 21. Vit pil

  Jag tycker det är synd att ge upp på rika-tillsammans-portföljen. Själva idén står och faller väl inte så med dessa fonder. Förvisso blir avgifterna högre, men det skulle vara intressant ifall du kunde göra en ansträngning och se vilka alternativ som kvarstår innan du ger upp den portföljen.

  En sak jag funderat över är certifikat i råvaror som Avanza har (med Morgan Stanley ). Dessa har ingen administrationsavgift (frågan är hur de lyckas tjäna pengar). Det vore synd om denna möjlighet stängdes.

  Som jag ser det så är enda som skiljer i tilllgångsslag att rika-tillsammans-portföljen innehåller råvaror. Jag menar att alla portföljens innehåller ju räntebärande och aktier…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 22. Vit pil

  Hej Jan. Trista nyheter! Jag har själv byggt just rikatillsammans-portföljen efter din princip. Hoppas verkligen inte du avvecklar den helt utan hittar nya alternativ!

  Jag tror jag själv vet ett alternativ till dina superlånga amerikanska obligationsfonder:

  ”iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF” (Ticker: DTLE)

  Den följer samma index som din TLT, dvs ”ICE U.S. Treasury 20+ Year Bond Index”, men den förmedlas via Irland vad jag förstått, köps i Euro och uppfyller också EU-direktivet UCITS. Just nu verkar den bara finnas på Nordea. Dock inte säker på om den är kvar efter 3 januari. Hoppas att smartare människor än mig kan svara på det??

  //S

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per S
  1. Vit pil

   Edit: Tickern är IDTL

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per S
 23. Vit pil

  Hej! jag undrar varför den här informationen kommer ut nu ”fem i tolv”. Om det är EU som bestämt nya regler borde det vara känt sedan månader tillbaka. Någon som vet?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Det har nog varit känt för dem som varit insatta, men jag har inte gjort den här kopplingen förrän nu. Men många verkar inte ha vaknat förrän du och det håller jag med om är märkligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Hm, en snabbkoll … Några guld-ETF kanske ändå komme att gå att handla, t.ex. Xetra-Gold med säte i Tyskland? Och Db Trackers för långa europeiska statsobligationer borde också överleva detta.

  Vill inte gärna kasta in handduken för RIkatillsammans- eller Golden Butterfly och säkerheten den ger.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Guldet tänker jag är det minsta problemet egentligen, där är ju t.ex. BullionVault (annonslänk) egentligen betydligt bättre än Guld-ETF:erna. Det som jag kommer att sakna är t.ex. de långa amerikanska/kanadensiska obligationerna, exponering mot amerikanska small- och midcap och ytterligare ett par indexfonder.

   Henrik Tell tipsade om Europeiska Vanguard-fonder som borde överleva MiFID II, men Avanza och Nordnet kommer att spärra även dessa initialt. Så just nu verkar det vara kört för både Golden Butterfly och RikaTillsammans-portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Detta är ju helt jävla vardelöst. Gäller detta endast sverige eller hela europa? Funderar i samma banor som Skyking om man kunde gå runt detta och isf ha konto hos nordnet i norge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  HazTUR
  1. Vit pil

   Nej, enligt norska Nordnet så kommer de att köra på samma regler. Länk här.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Vad innebär detta rent konkret?

  Menas det att man inte kommer att kunna handla DNB Global Indeks, SPP Aktiefond USA etc?

  Då jag inte är helt insatt så vore det bra att veta hur detta påverkar portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Jo, det kommer man. Det är mest några specialfonder som är väldigt bra som man inte längre kommer att kunna spara i. Jag har också förtydligat det i artikeln ovan, men varken ”Nybörjarportföljen” eller ”Globala barnportföljen” berörs. Det är bara RikaTillsammans-portföljen som förmodligen kommer att behöva avvecklas.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Går det inte att öppna en depå hos någon som ligger utanför EU? Eller finns det andra regler som hindrar det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   Inte vad jag vet. Vet du något sätt? Jag har försökt länge med att öppna konto i USA men aldrig lyckats. En öppning skulle kanske vara att ta det genom att man startar ett bolag utomlands, men då känns det som att man är ute på en slipper slope och så mycket pengar har jag inte att det känns som värt att utforska.

   Kommer du på något, kan du inte höra av dig?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ett annat problem med att öppna konto utanför EU är växling av pengar. Om man väljer bankernas (åtminstone Avanzas, Nordnets och Nordeas) automatiska valutaväxling för aktieköp, betalar man en växlingsavgift på 0,25%. Om man istället vill ha automatisk valutaväxling för utlandsbetalning, verkar Nordea ta ut nära 1% (och andra banker är nog ungefär lika dyra). Sedan tillkommer ”courtage” för utlandsbetalning.

   Sedan är det det här med kontotyp. Jag tolkar det som att om man köper fondandelarna utanför EU, kan man fortfarande föra över dem till ett konto i en svensk bank och därefter sätta in dem på ett ISK. Detta har både för- och nackdelar:
   – Man får den lägre ISK-skatten
   – Man får betala en transaktionskostnad för att flytta fondandelarna från en utländsk bank till den svenska
   – Om man senare säljer fondandelarna, är pengarna åter i Sverige. Vill man nu igen köpa amerikanska ETF:er, måste man betala för en ny banköverföring till USA

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anonym
 28. Vit pil

  GLD och liknande amerikanska guld-ETF:er bör kunna ersättas rakt av med fonden Pacific Precious. Förvisso 0,5% avgift i den, men då den är i SEK så slipper man växlingsavgiften. Den följer guldpriset i SEK rätt bra. Men är det guld i USD man är ute efter är det nog svårare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  bushcrafting
 29. Vit pil

  Någon som har tips på fond som kan ersätta SPDR Gold Shares (GLD)? Tyvärr drabbas även denna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
  1. Vit pil

   Fonden Pacific Precious följer guldpriset i SEK ganska väl. Förvisso 0,5% avgift, men har du Avanza eller Nordnet betalar du ju en växlingsavgift på totalt 0,5% för köp+sälj för GLD, så denna borde bli billigare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   bushcrafting
 30. Vit pil

  Bra att inte nybörjarportföljen berörs. Men jag som är ny i detta, vad är det som gör detta så sorgligt? Jag undrar för när du skriver om nybörjarportföljen så skriver du att man mycket väl kan ha den även om man inte är nybörjare. Då undrar jag liksom, är nybörjarportföljen och barnportföljen så mycket sämre än rika tillsammans portföljen att man inte ”bara” kan gå över och spara i nån av dem istället? Eller är det att det är en annan tidshorisont på sparandet i rika tillsammans portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Spararen
 31. Vit pil

  Känns som Lysa blev ännu lite bättre? Kanske kan vara värt den extra avgiften nu då

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Ja, det lutar åt det. Är ju redan kund hos Lysa sedan ett tag tillbaka, men de gör ändå bara typ korta räntor och aktier. Men det blir inte samma sak. *sörjer fortfarande lite idag*

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Lägga ner RikaTillsammans-portföljen?!

  Fasen då – jag som antagit en egenpåhittad utmaning att knäcka RikaTillsammans och Länsförsäkringar Global Indexnära sett över en 10-årsperiod.

  Synd för de sparare som gäller dig och synd för mig som vill knäcka dig ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 33. Vit pil

  Och vi kan inte köpa europeiska ETF:er som Lysa via Nordnet/Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Jo, egentligen borde vi det, men t.ex. Avanza kommer att spärra det initialt. Jag har uppdaterat artikeln med senaste info.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Ja det här är riktigt dåligt. Snopet med två veckors varsel också….Nordnet är fortfarande tysta…lite irriterande

  För oss med rika tillsammans portföljen är det råvaror o långa räntor som vi inte kan köpa längre va?

  Tänkte kanske konvertera till nybörjarportföljen eller så….

  Jävla skit helt enkelt…mina investeringsplaner verkar gå i stöpet och det blir så segt att behöva leta igen o ta nya beslut. Innan fanns ju typ allt..
  Har själv spenderat mycket tid att kolla upp ETFer och det är nu över.

  Vet vi redan nu vilka fonder som finns kvar i någon form?

  Svenska Vanguard listar en del…är det rimligt antagande att dessa blir kvar?

  https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/productType=etf

  Att som vissa nu tipsar om att köpa på sig extra är väl inte så smart? Då är det ingen investering längre utan mer köp trisslotterna innan dom tar slut…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 35. Vit pil

  Detta påverkar inte nybörjarportföljen eller? Jag har nyligen börjat spara i den med 4 fonder som alternativ.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Spararen
  1. Vit pil

   Nej, varken nybörjar- eller barnportföljen berörs.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Väldigt tråkigt.har själv funderat på just
  Lysa.fantastiskt jobb du gör som håller
  Oss sparare uppdaterade.tack för bra blogg och podd!mvh Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danne
  1. Vit pil

   Tack! Jag gör mitt bästa! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Pratapengarpodden är nedlagd. Sade Avanza verkligen att de skall ta upp frågan där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Ah, nej. Det var jag som trodde det. Ska kolla upp vilken podd det var. Återkommer!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.