FLASH: Amerikanska ETF:er kommer inte gå att köpa från 1 januari

EU:s nya lagstiftning MiFID II sätter stopp för köp av amerikanska billiga börshandlade fonder (ETF:er)

Precis som många andra fick jag årets sämsta privatekonomiska nyhet idag. Det handlar om att det nya regelverket MiFID II som EU antagit kommer omöjliggöra handel i framförallt amerikanska börshandlade fonder. Det här dåligt. Riktigt, riktigt dåligt.

Jag har ännu inte riktigt fått 100 procent koll på vad som gäller, men det som jag har fått reda på under dagen är:

 • Avanza har redan börjat lägga ut noteringar om att från och med 1 januari kommer man inte kunna köpa amerikanska ETF:er, men man kommer att kunna behålla dem man redan äger och man kommer att kunna sälja.
 • Nordnet har inte gett besked men räknar med att följa efter inom kort. bekräftar att samma gäller från 3 januari.

Det jag har fått reda på är att det handlar om krav på dokumentation och den initiala responsen är att de amerikanska fonderna är inte intresserade av att uppfylla villkoren för den svenska marknaden. När jag pratade med kontakter på Avanza så meddelar de att de jobbar på saken och det kommer också att tas upp i nästa #PrataPengar-podd. De har redan börjat flagga om de fonder som står under EU-lagstiftning.

Konsekvensen för mig personligen är ganska stor eftersom hela RikaTillsammans-portföljen bygger på billiga amerikanska ETF:er i form av Vanguard och iShares. Dessa kommer alltså inte gå att köpa. Som det ser ut nu alltså kommer jag behöva avveckla och lägga ner RikaTillsammans-portföljen. Det suger.

För att vara supertydlig så innebär det här att:

 • Nybörjarportföljen – drabbas inte.
 • Globala barnportföljen – drabbas inte.
 • RikaTillsammans-portföljen – kommer förmodligen behöva läggas ner

Jag har även pratat med fondrobot-tjänsten Lysa (annonslänk) idag som också investerar i Vanguard-fonder och enligt Emilie, så påverkas inte de:

Vi har inga amerikanska ETF:er utan handlar Vanguards europeiska ETF:er, vilka redan står under EU-lagstiftning.

Det är ju i och för sig positivt, men det är ju ändå galet trist för oss som vill ha prisvärda och riktigt bra produkter att välja. Jag är på den här bollen och återkommer så fort som jag har mer information. Men just nu ser det väldigt mörkt ut. :-(

Uppdatering 171222 kl. 1225

Jag har försökt nysta lite i det här till under dagen och fick reda på att Vanguard har ett par fonder redan i EU som är noterade på Irland och följer EU-lagstiftning.

Det var en god nyhet, ända tills jag kollade med Avanza som via Twitter som meddelade:

Vi erbjuder dem inte via sajten och som det ser ut just nu så kommer handel via mäklarbordet inte heller var möjligt initialt pga osäkerheten kring exakt hur de kommer att leverera de dokument & data som behövs (dessutom är dessa även på engelska vilket också behöver anpassas).

När jag bad om förtydligande så skrev de:

Även om allt kommer att upprättas & vi absolut tror de kommer följa regelverket så behöver vi säkerställa att vi isf kan läsa in den relevanta datan för produkterna på ett smidigt sätt via någon leverantör. Vi kommer absolut att gräva vidare i det hela!

Jag pratade vidare med Henrik Tell, en av få Sveriges helt oberoende finansiella rådgivare (som även brukar kommentera här på bloggen) och han skrev till mig:

Ja, det verkar ju klarlagt att amerikanska ETFer inte kommer att funka någonstans i EU. Men det blir ju väldigt förvirrat om de inte tillåter europeiska ETFer heller.

Undrar om pratar om de amerikanska ETFerna här. Vanguards amerikanska och europeiska utbud är ju helt olika fonder (även om de förvaltas på samma sätt och följer samma index). De europeiska fonderna är registrerade på Irland, noterade i bl a London och Frankfurt, och följer alla europeiska regelverk och informationskrav.

Möjligen kan det då vara så att det i Sverige även till följd av t ex MiFID II dessutom behöver säkerställas att det finns informationsmaterial (t ex KIID) på svenska? I så fall är det en annan sak, då får Avanza och Nordnet även problem med många europeiska ETFer. Oklart dock (iaf för mig) om det är så utifrån det svaret du fick.

Kommer att grotta vidare i detta, har själv inga problem med USA-ETFerna men om europeiska ETFer också blir portade blir det lite besvärligt.

Det finns nog inga bra sätt att komma åt USA-ETFer härifrån. Om spärrandet nu inte beror på att NN och Avanza valt att tolka reglerna väldigt restriktivt (tror inte det).

Det kan säkert fortsatt gå att komma åt sådana ETFer för sådana som blivit kategoriserade som ”Professionella Investerare” enligt MiFID, men det finns mycket goda skäl att INTE bli detta (om det överhuvudtaget går, brukar vara svårt för privatpersoner och det finns kriterier för detta som inte går att rucka på). Du får som ”professionell” ett mycket sämre skydd på flera sätt.

Så läget är tyvärr inte jättemycket klarare just nu än vad det var igår, förutom att det verkar vara som så att alla försöker ta reda på vad som egentligen gäller.

Reglerna gäller tyvärr även i Norge

Som flera i kommentarerna antytt, så är tyvärr inte Nordnet i Norge ett alternativ, så här svarade de:

Uppdatering: 171222 kl 1536

Eva Trouin Sverigechef på Nordnet har för en stund sedan publicerat följande läsvärda artikel:

Som verkar den första ljusningen i den här historien. Men jag har ännu inte satt mig in i vad det betyder exakt.

Följ mig på Twitter

Mycket av information till den här artikeln sker just nu via Twitter, framförallt i följande två trådar:

Uppdatering följer så fort jag vet något mer.

 

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

63 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Ser att det finns gott om råd här gällande europeiska ETFér. Vad jag vet finns det inte en enda ETF i EU som ens kommer upp i 10% av likviditeten mot tex SPY. Hela poängen med en ETF är ju att snabbt ta sig in/ut i en position.

  Gravatar för användaren
  Fredrik E
 2. Jag har funderingar som jag ännu inte fått verifierat om de är möjliga sätt att få tillgång till den höglikvida amerikanska ETF marknaden. Det hela beror på hur man tolkar lagen. Jag noterade att bla InteractiveBrokers som är USA baserat inte heller förmedlar amerikanska ETFér till EU-medborgare. Så lagen har alltså drabbat alla mäklare oavsett hemvist.

  Lösningar:
  1. Om lagen endast avser att mäklaren inte får förmedla dessa värdepapper till EU-medborgaren kan man ljuga för mäklaren. Mäklaren har då förmedlat handel i god tro. Därefter är det upp till mäklaren att agera mot den lögnaktiga kunden.

  2. Lagen förbjuder EU-medborgare att handla med dessa värdepapper (ytterst motsägelsefullt eftersom EU förespråkar frihandel och liberalism, lagen säger dessutom att den skall ”skydda” medborgarna… socialismhyckleri!). Då har individer begått lagbrott och får problem. Lösning: flytta ut ur EU!

  Min fråga blir alltså; Vem är objektet för lagen? Individen, marketmakern eller mäklaren?

  Det är konstigt att liberaler påtalar fördelarna med EU när MiFIID 2 och många andra EU-lagar är så uppenbart socialistiska. Denna lag var en väckarklocka för mig och jag är numera EU-motståndare.

  Gravatar för användaren
  Fredrik E
 3. Tänker köpa VOO, alltså S&P500:s ETF. Finns det något alternativ?

  Gravatar för användaren
  Johannes J
 4. Detta är ett försök av denna onda elit att låsa in investerare i det sjunkande skeppet. EU kommer att falla och handla etfer i EUR valuta kommer att bli en förkrossande katastrof för väldigt många.

  Sista delen av explosionsklockan har initierats.

  Gravatar för användaren
  ErikV
 5. Hej

  Kan man som privat person köpa Vanguards ETF I Europa ( Tyskland ) och på vilket sätt om svaret ja ?

  Tack i förhand

  Gravatar för användaren
  Sigge
 6. Länken försvann visst, Interactive Brokers heter de i alla fall

  Gravatar för användaren
  Daniel
 7. Här kan du öppna konto även som icke-amerikan

  Gravatar för användaren
  Daniel
 8. Jag har letat efter ETF:er som kan ersätta de amerikanska ETF:erna och har hittat ersättare till dessa.
  Alla går att köpa via Nordnet.

  Guld:
  Xetra-Gold, (0,3% avgift +moms) Varje andel motsvarar ett gram guld.
  SGOL ETFS Physical Swiss Gold Shares (0,39% avgift)

  Långa amerikanska statspapper:
  iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (Dist) (IS04), (0,2% avgift)

  Aktier:
  Vanguard S&P 500 UCITS ETF, (0,07% avgift)
  Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, (0,25% avgift)

  Kontanter:
  DB X-trackers Fed Funds Effective Rate UCITS ETF 1C (0,15% avgift)

  Alla handlas via Tyska börsen och är prissatta i Euro för oss men det underliggande värdet är fortfarande USD. Alla fonderna har replikerats fysiskt (guld i kassavalv, direkt aktieinnehav, obligationsinnehav) förutom den sista som är syntetisk.
  Det borde inte bli någon direkt skillnad i växlingsavgift då vi enbart växlar till euro. Tidigare växlade vi till USD men detta gör ju ETF:en åt oss nu.

  OBS! Dessa Vanguardfonderna och iShares ETF betalar utdelningar vilket innebär utländsk källskatt. ETF.erna har sitt säte i Irland förutom guldet och kontanterna (frankfurt, Zürich, Luxemburg) Vilken skillnad detta gör skattemässigt har jag ingen aning om men det hoppas jag att någon här kan svara på.

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Inga av dessa kommer i närheten av den likviditet som tex SPY har i USA. EU = socialism!

   Gravatar för användaren
   Fredrik E
 9. Jag har svårt att tro att detta inte kommer ses över/ändras inom en snar framtid om än att konsumenterna måste trycka på, det är så ofantligt mycket pengar involverade så jag har svårt att se att de Nordamerikanska ETF industrin bara slutar att vara tillgänglig för obestämd framtid. Frågan är 1. Hur svårt är det för ETF industrin i USA att skapa KID dokument enligt den Europeiska standarden? Troligtvis relativt okomplicerat. Är kostnaderna för höga? Knappast. Kan det finnas Europeiska intressen som gör att det blir svårt för Nordamerika att möta upp kraven,Absolut. Skulle vilja veta vilka personer och banker i Europa som företrätt expertgruppen inom EU…Tyska ETF utgivarna blir alltså vinnarna tillsammans med andra leverantörer inom EU.

  Ska understryka att jag inte har någon som helst insyn i diskussionerna och jag kan vara helt fel ute, men som någon vis person sa en gång tiden… ”Follow the money” det blir julafton för ETF Europa :)

  Gravatar för användaren
  Peter
 10. Går att handla via Nordnet Norge, tidigare var misskommunikation.

  Gravatar för användaren
  Za
  1. Hur gör man det? handlar man i NOK då?

   Gravatar för användaren
   Jonathan
  2. Eftersom Norge inte är medlem i EU, införs inte EU-regler som denna automatiskt. På grund av EES-avtalet, är dock Norge ändå tvunget att införa en massa EU-regler, men det brukar ske med fördröjning. Därför är det möjligt att du kan handla dessa fonder genom norska banker i upp till ett par veckor eller månader till innan det tar stopp.

   Gravatar för användaren
   Anonym
 11. USA ETFer går o handla via nordnet Norge, regelverket försenat där

  Gravatar för användaren
  Z
 12. Bra svar! Tittar man dock på USD varianterna och EURO varianterna såmser man tydligt att USD varianten (med samma underlighande) har gett mer över tid. Min uppfattning är att det är pga att dollarn är ju världsvalutan och när det går upp ”lite mer” än motsvarigt värdepapper som handlas i Euro så beror detta på att efterfrågan på dolöar-varianten är högre, än euro-varianten. Det är min personliga erfarenhet. Har jag fel i det så skulle du skaka om min värld rejält! Pemgar flödar ju in i amerikanska tillgångar som långa dtatsobligationer (+20år treasuries exemplevis) närmdet stormar. Se TLT (ETFn) år 2009.

  Som sagt: jag kanske har fel?

  Gravatar för användaren
  Karl
  1. Edit: detta hamnade som nytt inlägg, det skulle vara ett svar på ett annat svar längre ned. Måste ha blivit mågot knäppt vid publiceringen.

   Gravatar för användaren
   Karl
  2. Jag tänkte samma sak som du först men det kommer inte påverka oss som investerar i SEK. Det man åker på är växlingskostnaden från SEK-EUR och sen köper ETF:en tillgångar i USD. men den kostnaden är nog minimal. Om du exempelvis räknar på vad utvecklingen är på tyska och amerikanska guld ETF:er i SEK är skillnaden minimal, sen kanske utvecklingen ser olika ut i EUR och USD men det påvervkar ju inte oss.

   Gravatar för användaren
   Jonathan
 13. Vet inte hur lagen ser ut, men antar att det är mäklarna som förbudet gäller och att vi som investerare inte är förbjudna att investera i dem om vi kommer runt det? I så fall räcker det ju för oss att öppna konto i utlandet för att komma runt det. För att handla amerikanska ETFer betalar vi idag upp till hiskeliga 0,50%, via en mäklare i USA kan det kosta så lite som 0,003%. Då finns ju dock inte ISK och endast i enstaka fall KF.

  Gravatar för användaren
  investmentthoughts

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök