FLASH: Amerikanska ETF:er kommer inte gå att köpa från 1 januari

EU:s nya lagstiftning MiFID II sätter stopp för köp av amerikanska billiga börshandlade fonder (ETF:er)

Precis som många andra fick jag årets sämsta privatekonomiska nyhet idag. Det handlar om att det nya regelverket MiFID II som EU antagit kommer omöjliggöra handel i framförallt amerikanska börshandlade fonder. Det här dåligt. Riktigt, riktigt dåligt.

Jag har ännu inte riktigt fått 100 procent koll på vad som gäller, men det som jag har fått reda på under dagen är:

  • Avanza har redan börjat lägga ut noteringar om att från och med 1 januari kommer man inte kunna köpa amerikanska ETF:er, men man kommer att kunna behålla dem man redan äger och man kommer att kunna sälja.
  • Nordnet har inte gett besked men räknar med att följa efter inom kort. bekräftar att samma gäller från 3 januari.

Det jag har fått reda på är att det handlar om krav på dokumentation och den initiala responsen är att de amerikanska fonderna är inte intresserade av att uppfylla villkoren för den svenska marknaden. När jag pratade med kontakter på Avanza så meddelar de att de jobbar på saken och det kommer också att tas upp i nästa #PrataPengar-podd. De har redan börjat flagga om de fonder som står under EU-lagstiftning.

Konsekvensen för mig personligen är ganska stor eftersom hela RikaTillsammans-portföljen bygger på billiga amerikanska ETF:er i form av Vanguard och iShares. Dessa kommer alltså inte gå att köpa. Som det ser ut nu alltså kommer jag behöva avveckla och lägga ner RikaTillsammans-portföljen. Det suger.

För att vara supertydlig så innebär det här att:

  • Nybörjarportföljen – drabbas inte.
  • Globala barnportföljen – drabbas inte.
  • RikaTillsammans-portföljen – kommer förmodligen behöva läggas ner

Jag har även pratat med fondrobot-tjänsten Lysa (annonslänk) idag som också investerar i Vanguard-fonder och enligt Emilie, så påverkas inte de:

Vi har inga amerikanska ETF:er utan handlar Vanguards europeiska ETF:er, vilka redan står under EU-lagstiftning.

Det är ju i och för sig positivt, men det är ju ändå galet trist för oss som vill ha prisvärda och riktigt bra produkter att välja. Jag är på den här bollen och återkommer så fort som jag har mer information. Men just nu ser det väldigt mörkt ut. :-(

Uppdatering 171222 kl. 1225

Jag har försökt nysta lite i det här till under dagen och fick reda på att Vanguard har ett par fonder redan i EU som är noterade på Irland och följer EU-lagstiftning.

Det var en god nyhet, ända tills jag kollade med Avanza som via Twitter som meddelade:

Vi erbjuder dem inte via sajten och som det ser ut just nu så kommer handel via mäklarbordet inte heller var möjligt initialt pga osäkerheten kring exakt hur de kommer att leverera de dokument & data som behövs (dessutom är dessa även på engelska vilket också behöver anpassas).

När jag bad om förtydligande så skrev de:

Även om allt kommer att upprättas & vi absolut tror de kommer följa regelverket så behöver vi säkerställa att vi isf kan läsa in den relevanta datan för produkterna på ett smidigt sätt via någon leverantör. Vi kommer absolut att gräva vidare i det hela!

Jag pratade vidare med Henrik Tell, en av få Sveriges helt oberoende finansiella rådgivare (som även brukar kommentera här på bloggen) och han skrev till mig:

Ja, det verkar ju klarlagt att amerikanska ETFer inte kommer att funka någonstans i EU. Men det blir ju väldigt förvirrat om de inte tillåter europeiska ETFer heller.

Undrar om pratar om de amerikanska ETFerna här. Vanguards amerikanska och europeiska utbud är ju helt olika fonder (även om de förvaltas på samma sätt och följer samma index). De europeiska fonderna är registrerade på Irland, noterade i bl a London och Frankfurt, och följer alla europeiska regelverk och informationskrav.

Möjligen kan det då vara så att det i Sverige även till följd av t ex MiFID II dessutom behöver säkerställas att det finns informationsmaterial (t ex KIID) på svenska? I så fall är det en annan sak, då får Avanza och Nordnet även problem med många europeiska ETFer. Oklart dock (iaf för mig) om det är så utifrån det svaret du fick.

Kommer att grotta vidare i detta, har själv inga problem med USA-ETFerna men om europeiska ETFer också blir portade blir det lite besvärligt.

Det finns nog inga bra sätt att komma åt USA-ETFer härifrån. Om spärrandet nu inte beror på att NN och Avanza valt att tolka reglerna väldigt restriktivt (tror inte det).

Det kan säkert fortsatt gå att komma åt sådana ETFer för sådana som blivit kategoriserade som ”Professionella Investerare” enligt MiFID, men det finns mycket goda skäl att INTE bli detta (om det överhuvudtaget går, brukar vara svårt för privatpersoner och det finns kriterier för detta som inte går att rucka på). Du får som ”professionell” ett mycket sämre skydd på flera sätt.

Så läget är tyvärr inte jättemycket klarare just nu än vad det var igår, förutom att det verkar vara som så att alla försöker ta reda på vad som egentligen gäller.

Reglerna gäller tyvärr även i Norge

Som flera i kommentarerna antytt, så är tyvärr inte Nordnet i Norge ett alternativ, så här svarade de:

Uppdatering: 171222 kl 1536

Eva Trouin Sverigechef på Nordnet har för en stund sedan publicerat följande läsvärda artikel:

Som verkar den första ljusningen i den här historien. Men jag har ännu inte satt mig in i vad det betyder exakt.

Följ mig på Twitter

Mycket av information till den här artikeln sker just nu via Twitter, framförallt i följande två trådar:

Uppdatering följer så fort jag vet något mer.

 

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök