FM Mattsson Mora – ännu en hyggligt säker spekulation

Förslag på kort spekulation till variabelportföljen. OBS! Extremt kort deadline...

FM Mattsson ska börsintroduceras den 10 april och precis som Ambea förra veckan är det en hyggligt säker introduktion där av oss som hade tur och fick tilldelning via lottning tjänade mer än +8 % på en dag.

FM Mattsson Mora som företaget är Nordens största tillverkare av armaturer såsom vattenkranar och termostatblandare. Därför jag tror att de flesta av oss har hört talas om det. Företaget ska börsnoteras den 10 april genom en nyemission av 2 miljoner aktier för 86 kr per styck. Det motsvarar ca 15 % av bolaget efter emission.

Tanken slog mig när jag skriver den här artikeln att för andra gången på väldigt kort tid som jag rekommenderar korta spekulationer och inte långsiktigt investerande. Precis som jag skrev i artikeln om Ambea förra veckan, det här inget jag rekommenderar som en strategi, utan något som är undantagsfall. Nu råkar bara två undantagsfall inträffa med ganska kort varsel. Det handlar alltså inte om att bloggen har bytt inriktning eller jag har bytt åsikt om hur man ska investera.

Detta blir en kort analys då detta är en solklar teckna-och-tjäna-pengar-introduktion.

Det handlar snarare om att ibland uppträder det situationer på börsen som är exceptionella och dessa kan man utnyttja. Problemet blir som med Ambea att flera som ser de här straff-sparkarna och vill också in och ta chansen. Det gör att tilldelningen många gånger blir till ett minimum eller till och med som i fallet förra veckan – aktierna lottas ut bland alla dem som vill försöka. I det fallet har jag hört från flera läsare att ni inte fick någon tilldelning. Så var det för mig också i ett par depåer. Vinsten blir ju också därefter – bra i procent men låg i absoluta kronor. Så tror jag att det blir även i fallet med FM Mattsson.

Investmentbolaget Svolder tar täten i FM Mattsson

Jag har ju en varm förkärlek för investmentbolag. En stor anledning är att dessa tenderar att ha en stark ägare av kött och blod som har egna pengar på spel i bolaget. Skillnaden är stor mot många fonder där jag har sett skrämmande siffror där fler än 8 av 10 fondförvaltare inte ens sätter investerar sina egna pengar i sin egen fond. Har man sina egna pengar på spel tenderar man att agera något annorlunda än vad man gör med andras.

När bolaget nu börsnoteras via en nyemission stärks en redan bra balansräkning och bolaget är från start en fint utdelningscase. Teckna! Privata Affärer

I det här fallet är Svolder ensam ankarinvesterare och köper 50 procent av aktierna. Svolder har ju en mycket fin historik när det gäller börsnoteringar och nyemissioner. Det har historiskt nästan alltid lönat sig att ta rygg på dem. Sannolikheten är stor att de har förhandlat till sig ett bra pris för att gå in som en långsiktig ägare och vi småsparare kan ta rygg på dessa. Dessutom är nyemissionen ganska liten, vilket gör att det är relativt billigt för företaget att vara generösa med aktiepriset.

Analyser av bolagets börsintroduktion

När det gäller analysen, så överlåter jag den till smartare människor än mig. Jag får ju en hel del av mina uppslag från ett investeringsnyhetsbrev som jag prenumererar på från min vän Niklas. Nyhetsbrevet ett invite-only nyhetsbrev till en väldigt liten krets som kostar några tusenlappar per år och den analyserar de flesta nyemissioner och många aktier. Även om pengarna brukar vara lätt intjänade så rekommenderar jag inte det förrän man har en lite större summa pengar i sin lekportfölj. Majoriteten bör fortfarande investeras på lång sikt i indexfonder.

Så här skriver Niklas i dagens nyhetsbrev:

2016 omsatte de ca 1 100 Mkr och gjorde en vinst på ca 85 Mkr. Efter emission får bolaget ett börsvärde på ca 915 Mkr räknat på kursen 68 kr. Det är i lägsta laget och ger därmed en mycket god chans till en bra värdestegring när handeln startar. Ett mer rimligt startvärde på aktierna borde vara 75-80 kr. Niklas D.

Slutsats: kortsiktig spekulation i variabel-portföljen

Precis likadant som med Ambea i fredags så är det här en superkort spekulation med lekpengar. Spekulation är precis som vanligt att man siktar på att få en avkastning som är högre än marknaden genomsnittliga avkastning. Det vill säga om börsen den 10 april går +1 % så skulle en investering i FM Mattsson ger +1 %, men jag spekulerar i att kursen kommer att öka mycket mer än +1 %.

Anledningarna är att det är många som kommer att vilja sparka på den här frisparken och alla kommer inte få möjlighet vilket kommer att öka priset kraftigt. Precis som i förra fredagen kommer jag sälja på morgonen – oavsett om det har gått upp eller ner (det vill säga oavsett om jag har rätt eller ej).

Och när dessutom en nyintroduktion levererar en direktavkastning på 4,4 procent redan från start är aktien om inte ett klockrent köp, så i alla fall en av de absolut bästa introduktionerna så här långt under 2017. Magnus Alfredsson, Privata Affärer

Den här affären är alltså en spekulation, men där många faktorer talar för att även om en spekulation per definition alltid har en hög risk, så är den någorlunda begränsad i det här fallet. Du behöver som alltid bilda dig en egen uppfattning! Nedan följer några länkar till andras analyser:

Min rekommendation kring FM Mattsson

Jag rekommenderar bara den här affären under följande förutsättningar:

 • Du har ett buffertkonto redan
 • Du månadssparar redan i en långsiktig portfölj
 • Den minsta posten i FM Mattsson om 10 200 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
 • Du har läst på och gjort din egen research och kan vara ansvarig för ditt beslut

Även om inte risken är jättehög (typ att man förlorar allt) så rekommenderar jag nog den inte till en hel nybörjare.

Lycka till med ditt beslut!

Praktisk information om att teckna FM Mattsson

Den minsta posten man kan köpa är 150 aktier a 68 kr, vilket motsvarar en post om 10 200 kr. Notera att jag tyvärr återigen är lite sent ut så deadline är:

 • Avanza – idag den 5 april kl 23:59
 • Nordnet – idag den 5 april kl 23:59
 • Swedbank – torsdag 6 april kl. 17:00

Länkar till information

Eftersom den här affären görs i variabelportföljen kommer den inte synas i någon av mina Shareville-portföljer.

För att teckna FM Mattsson hos Avanza

 • Skaffa ett konto på Avanza (annonslänk) (eller logga in)
 • I menyn klicka på ”Mina sidor”
 • Klicka på ”Nyintroduktioner & Emissioner”
 • Klicka på ”Övriga erbjudanden” (viktigt!)
 • Leta upp FM Mattsson Mora Group

För att teckna FM Mattsson hos Nordnet

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln. Jag kommer själv att teckna mig för ett par poster i bolaget. Ersättning utgår om du blir kund hos Nordnet eller Avanza. Ersättning utgår om du vill prenumerera på Niklas nyhetsbrev.

Uppdatering 170410

Idag öppnade FM Mattsson på 100 kr vilket betyder en uppgång på drygt 47 % mot teckningskursen. Så jag hade rätt i tesen. Problemet är att tilldelningen blev i princip noll. Jag tecknade i fem depåer och ingen fick något. En vän till mig som sköter flera personers placeringar tecknade i 30+ depåer på olika nivåer och fick inget heller. Det är väldigt, väldigt ovanligt.

Enligt pressmeddelandet tilldelades bara 4 200 personer aktier, gissningsvis de hos Swedbank, då de skötte emissionen.

Relaterade artiklar

Prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev

Ungefär en gång per månad skickar jag mitt nyhetsbrev med tips för din privatekonomi, de bästa artiklarna och tips som det här. Naturligtvis är det gratis och jag lovar att inte ge bort adressen eller skicka om jag inte har något bra att säga. :-)
[mc_newsletter_form]

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök