FM Mattsson - ännu en hyggligt säker kortsiktigt spekulation
Sök:

FM Mattsson Mora – ännu en hyggligt säker spekulation

Förslag på kort spekulation till variabelportföljen. OBS! Extremt kort deadline...

Den här artikeln publicerades 2017-04-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

FM Mattsson ska börsintroduceras den 10 april och precis som Ambea förra veckan är det en hyggligt säker introduktion där av oss som hade tur och fick tilldelning via lottning tjänade mer än +8 % på en dag.

FM Mattsson Mora som företaget är Nordens största tillverkare av armaturer såsom vattenkranar och termostatblandare. Därför jag tror att de flesta av oss har hört talas om det. Företaget ska börsnoteras den 10 april genom en nyemission av 2 miljoner aktier för 86 kr per styck. Det motsvarar ca 15 % av bolaget efter emission.

Tanken slog mig när jag skriver den här artikeln att för andra gången på väldigt kort tid som jag rekommenderar korta spekulationer och inte långsiktigt investerande. Precis som jag skrev i artikeln om Ambea förra veckan, det här inget jag rekommenderar som en strategi, utan något som är undantagsfall. Nu råkar bara två undantagsfall inträffa med ganska kort varsel. Det handlar alltså inte om att bloggen har bytt inriktning eller jag har bytt åsikt om hur man ska investera.

Detta blir en kort analys då detta är en solklar teckna-och-tjäna-pengar-introduktion.

Det handlar snarare om att ibland uppträder det situationer på börsen som är exceptionella och dessa kan man utnyttja. Problemet blir som med Ambea att flera som ser de här straff-sparkarna och vill också in och ta chansen. Det gör att tilldelningen många gånger blir till ett minimum eller till och med som i fallet förra veckan – aktierna lottas ut bland alla dem som vill försöka. I det fallet har jag hört från flera läsare att ni inte fick någon tilldelning. Så var det för mig också i ett par depåer. Vinsten blir ju också därefter – bra i procent men låg i absoluta kronor. Så tror jag att det blir även i fallet med FM Mattsson.

Investmentbolaget Svolder tar täten i FM Mattsson

Jag har ju en varm förkärlek för investmentbolag. En stor anledning är att dessa tenderar att ha en stark ägare av kött och blod som har egna pengar på spel i bolaget. Skillnaden är stor mot många fonder där jag har sett skrämmande siffror där fler än 8 av 10 fondförvaltare inte ens sätter investerar sina egna pengar i sin egen fond. Har man sina egna pengar på spel tenderar man att agera något annorlunda än vad man gör med andras.

När bolaget nu börsnoteras via en nyemission stärks en redan bra balansräkning och bolaget är från start en fint utdelningscase. Teckna! Privata Affärer

I det här fallet är Svolder ensam ankarinvesterare och köper 50 procent av aktierna. Svolder har ju en mycket fin historik när det gäller börsnoteringar och nyemissioner. Det har historiskt nästan alltid lönat sig att ta rygg på dem. Sannolikheten är stor att de har förhandlat till sig ett bra pris för att gå in som en långsiktig ägare och vi småsparare kan ta rygg på dessa. Dessutom är nyemissionen ganska liten, vilket gör att det är relativt billigt för företaget att vara generösa med aktiepriset.

Analyser av bolagets börsintroduktion

När det gäller analysen, så överlåter jag den till smartare människor än mig. Jag får ju en hel del av mina uppslag från ett investeringsnyhetsbrev som jag prenumererar på från min vän Niklas. Nyhetsbrevet ett invite-only nyhetsbrev till en väldigt liten krets som kostar några tusenlappar per år och den analyserar de flesta nyemissioner och många aktier. Även om pengarna brukar vara lätt intjänade så rekommenderar jag inte det förrän man har en lite större summa pengar i sin lekportfölj. Majoriteten bör fortfarande investeras på lång sikt i indexfonder.

Så här skriver Niklas i dagens nyhetsbrev:

2016 omsatte de ca 1 100 Mkr och gjorde en vinst på ca 85 Mkr. Efter emission får bolaget ett börsvärde på ca 915 Mkr räknat på kursen 68 kr. Det är i lägsta laget och ger därmed en mycket god chans till en bra värdestegring när handeln startar. Ett mer rimligt startvärde på aktierna borde vara 75-80 kr. Niklas D.

Slutsats: kortsiktig spekulation i variabel-portföljen

Precis likadant som med Ambea i fredags så är det här en superkort spekulation med lekpengar. Spekulation är precis som vanligt att man siktar på att få en avkastning som är högre än marknaden genomsnittliga avkastning. Det vill säga om börsen den 10 april går +1 % så skulle en investering i FM Mattsson ger +1 %, men jag spekulerar i att kursen kommer att öka mycket mer än +1 %.

Anledningarna är att det är många som kommer att vilja sparka på den här frisparken och alla kommer inte få möjlighet vilket kommer att öka priset kraftigt. Precis som i förra fredagen kommer jag sälja på morgonen – oavsett om det har gått upp eller ner (det vill säga oavsett om jag har rätt eller ej).

Och när dessutom en nyintroduktion levererar en direktavkastning på 4,4 procent redan från start är aktien om inte ett klockrent köp, så i alla fall en av de absolut bästa introduktionerna så här långt under 2017. Magnus Alfredsson, Privata Affärer

Den här affären är alltså en spekulation, men där många faktorer talar för att även om en spekulation per definition alltid har en hög risk, så är den någorlunda begränsad i det här fallet. Du behöver som alltid bilda dig en egen uppfattning! Nedan följer några länkar till andras analyser:

Min rekommendation kring FM Mattsson

Jag rekommenderar bara den här affären under följande förutsättningar:

 • Du har ett buffertkonto redan
 • Du månadssparar redan i en långsiktig portfölj
 • Den minsta posten i FM Mattsson om 10 200 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
 • Du har läst på och gjort din egen research och kan vara ansvarig för ditt beslut

Även om inte risken är jättehög (typ att man förlorar allt) så rekommenderar jag nog den inte till en hel nybörjare.

Lycka till med ditt beslut!

Praktisk information om att teckna FM Mattsson

Den minsta posten man kan köpa är 150 aktier a 68 kr, vilket motsvarar en post om 10 200 kr. Notera att jag tyvärr återigen är lite sent ut så deadline är:

 • Avanza – idag den 5 april kl 23:59
 • Nordnet – idag den 5 april kl 23:59
 • Swedbank – torsdag 6 april kl. 17:00

Länkar till information

Eftersom den här affären görs i variabelportföljen kommer den inte synas i någon av mina Shareville-portföljer.

För att teckna FM Mattsson hos Avanza

 • Skaffa ett konto på Avanza (annonslänk) (eller logga in)
 • I menyn klicka på ”Mina sidor”
 • Klicka på ”Nyintroduktioner & Emissioner”
 • Klicka på ”Övriga erbjudanden” (viktigt!)
 • Leta upp FM Mattsson Mora Group

För att teckna FM Mattsson hos Nordnet

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln. Jag kommer själv att teckna mig för ett par poster i bolaget. Ersättning utgår om du blir kund hos Nordnet eller Avanza. Ersättning utgår om du vill prenumerera på Niklas nyhetsbrev.

Uppdatering 170410

Idag öppnade FM Mattsson på 100 kr vilket betyder en uppgång på drygt 47 % mot teckningskursen. Så jag hade rätt i tesen. Problemet är att tilldelningen blev i princip noll. Jag tecknade i fem depåer och ingen fick något. En vän till mig som sköter flera personers placeringar tecknade i 30+ depåer på olika nivåer och fick inget heller. Det är väldigt, väldigt ovanligt.

Enligt pressmeddelandet tilldelades bara 4 200 personer aktier, gissningsvis de hos Swedbank, då de skötte emissionen.

Relaterade artiklar

Prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev

Ungefär en gång per månad skickar jag mitt nyhetsbrev med tips för din privatekonomi, de bästa artiklarna och tips som det här. Naturligtvis är det gratis och jag lovar att inte ge bort adressen eller skicka om jag inte har något bra att säga. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.


Den här artikeln publicerades 2017-04-05 klockan 08:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

38 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tecknade mig för 200 genom Swedbank och fick endast 60 st….Men vad jag förstår har jag inte tillgång till dem förrän efter 3 dagar, vilket innebar att man inte kan sälja direkt vid öppning den 10 april. Så nu sitter jag med 60 aktier och hoppas inte de sjunker för mycket till torsdag…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annelie Längerberg
  1. Vit pil

   Trist att höra. När jag kollade precis så ligger de fortfarande på 89,50 SEK så det är ändå en bra affär. Grattis till det, du är en av få som jag hörde talas om fick tilldelning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Detta måste du ha missuppfattat. Jag fick också 60 aktier via Swedbank. Lade in en säljorder på nätet med en gång och sålde dem den 11 april för 95 kr. Likviddatum blev den 13 april.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ingvar Kvartsberg
 2. Vit pil

  Fick också noll. Klagade på nordnet att de inte gjorde det tydligare att de som tecknat via Swedbank hade förtur. Det verkar ärligt talat lite konstigt att alla ipo verkar ha olika system för tilldelning. Den bästa ipo jag varit med hittills var Paradox där man hade chans att teckna själv utan lottning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Jag håller helt och hållet med. Jag funderar på att man borde kanske organisera sig så att man har ISK på Handelsbanken, Swedbank och Nordea. Trist att vi småsparare alltid hamnar sist. Schysst gjort av Pepins med Paradox. Tjänade själv bra med pengar på den affären förra året – även om jag då inte heller fick allt jag önskade.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack Jan för alla tips och en underbar blogg! Jag fick inte heller någon tilldelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivailo
 4. Vit pil

  Undrar hur tilldelar man ? Själv fick jag 0 och bara hör att andra också fått 0.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lagomentusiast
 5. Vit pil

  Hej Jan.

  Jag följer din blogg med stort intresse och tackar för all den kompetensen man får via dina kanaler.
  Jag valde att följa ditt råd från i fredags angående FM Mattson.

  0 i tilldelning. Hur fungerar detta i praktiken? Har förstått från tidigare att just Avanza’s kunder inte får tilldelning.

  Frågan är som lyder. Är det banken i sig som skapar sämre chanser? Nordnet kunder har jag hört haft mer tur i tilldelningar, fast om det stämmer vet jag inte.

  Hursomhelst, snopet. Speciellt då det inte preciseras någon grund för urval.

  Med vänlig hälsning
  Emil Lundgren

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Lundgren
   1. Vit pil

    Ja, trist. Blev ju mycket artiklar på det i både SvD och Dagens Industri.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Vad jag vet så fick inte Nordnet-kunder mer. Jag fick inget varken via Nordnet eller Avanza. I det här fallet tror jag Swedbank som var banken som skötte det som prioriterade sina egna kunder. Förståeligt, men inte så schysst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Synd att man inte fick sin tilldelning (sökte 300, fick 0) när handeln inleddes på över 95 kr. (+40 %)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Samma här. Jag sökte 200 fick 0. Svider när man inte får vara med och leka :(

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
  2. Vit pil

   Fick tyvärr inte heller tilldelning. Vet du när man får tillbaka sin insats?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar
  3. Vit pil

   Även jag sökte 300 på två olika konton, dock båda på Avanza. Jag upplever att teckning ALLTID BLIR NOLL för mig i t.ex. en nyemission som denna som finns under ”övriga erbjudanden” via Avanza.

   Någon annan som delar samma erfarenhet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle
   1. Vit pil

    Jag har lyckats få tilldelning i de under ”övriga erbjudanden” men aldrig så mycket jag har velat ha. Ovanligt att så många blir helt utan. Trist.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Även jag sökte 200 st aktier. Fick 0. Kunde blivit en riktigt fin affär ju men aja, inte mkt att göra åt. Var det någon som fick tilldelat aktier här som läser?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
  5. Vit pil

   Samma här. Sökte 600, fick 0.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Cilla
  6. Vit pil

   Jag har imorse pratat med folk som hanterar uppemot 30 depåer. Ingen tilldelning i någon tyvärr. Ovanligt med så snäv tilldelning. Jag fick inget heller och tecknade i fem depåer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej. Jag har inte erhållit tilldelning. Vad kan jag göra för att öka mina chanser nästa gång?
  Mvh
  /Lolo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lolo
 8. Vit pil

  Hej Jan, först o främst tack för en kanon blogg. Har läst en kommentera på Shareville om FM Matsson Mora att ” Utdelningen direkt efter emissionen känns inte bra”. Vad är din kommentera om detta ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lagom_entusiast
  1. Vit pil

   Ingen direkt kommentar. Jag spekulerar ju i nyemissionen inte i företaget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Så vilket datum och klockslag kan man sälja igen?

  Verkar finnas spekulationer på den 10 April klockan 09:00?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse
 10. Vit pil

  Står fortfarande: ”Den minsta posten i FM Mattsson om 11 250 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde”, dvs summan är from Ambea och inte FM Mattson i texten :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 11. Vit pil

  I prospektet står följande:

  ”Den tid som erfordras för överföring av betalning samt överföring av betalda aktier till förvärvarna av aktier i FM Mattsson Mora Group kan medföra att dessa förvärvare inte kommer att ha förvärvade aktier tillgängliga på anvisad värdepappersdepå eller VP-konto förrän omkring den 13 april 2017. Handel i FM Mattsson Mora Groups aktier på Nasdaq Stockholm beräknas komma att påbörjas omkring den 10 april 2017. Observera att förhållandet att B-aktier kan komma att finnas tillgängliga på förvärvarens VP-konto eller värdepappersdepå omkring den 13 april 2017 kan innebära att förvärvaren inte har möjlighet att sälja dessa B-aktier över börsen från och med den dag då handeln i B-aktien påbörjats utan först när
  aktierna finns tillgängliga på VP-kontot eller värdepappersdepån.”

  Dvs. aktierna kan eventuellt inte säljas förrän tre dagar efter börsnotering. Är detta standard vid börsintroduktioner, och hur påverkar det ditt tips om att sälja omedelbart?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 12. Vit pil

  Hej,
  Köper via Avanza, ISK konto.
  Kan jag redan på torsdagkvällen ”sälja” så det sker asap fredag morgon; eller behöver jag bevaka själv när det öppnar och sälja då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
  1. Vit pil

   Du behöver sälja manuellt på noteringsdagen. Tror det är den 10 april.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  När du skriver ”Direkt på tilldelningen” vad betyder det? Vid vilken tidpunkt sker tilldelningen? Är det alltid samma tidpunkt. Och så säljer du alltså 15 min efter det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  joakim
  1. Vit pil

   Man får aktierna på kontot i samband med att börsen öppnar kl. 09:00. Jag brukar sälja direkt så fort det är möjligt. Oftast inom ett par minuter bara.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  När sker tilldelningen den 10 april. Alltså vilken tid på dagen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mustafa
 15. Vit pil

  Du har gjort lite copy/paste fel i artikeln ovan

  Min rekommendation kring FM Mattsson
  ……
  Den minsta posten i ************Ambea om 11 250 kr*********************** motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
  ……

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf Elfving
  1. Vit pil

   Tack, lite copy-paste-fel. Fixat nu!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hittat två fel:

  Företaget ska börsnoteras den 10 april genom en nyemission av 2 miljoner aktier för 86 kr per styck. (ska vara 68 kr)

  Den minsta posten i Ambea om 11 250 kr motsvarar max 5-10 %. (Ska vara, FM Mattsson och 10 200 kr).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 17. Vit pil

  Tack för en fin sida. Jag har tänkt detta som en långsiktig investering men Kan inte teckna mattsson direkt i ett isk, aldrig tecknat förut vid börsnotering. Är det alltid så, någon regel jag har missat? Har Swedbank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
  1. Vit pil

   Ingen aning tyvärr. Jag använder och rekommenderar oftast bara Nordnet eller Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  När du köper aktier så här kortsiktigt, när brukar du då sälja?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofia
  1. Vit pil

   Direkt på tilldelningen. Det vill säga första dagen första 15 minuterna. Spekulationen är att introduktionen blir övertecknad och att det är trångt på väg in.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.