Idag är det min 40-års dag

En tanke om att ge sig själv en klapp på axeln och en fråga om en liten tjänst...

Idag är det min födelsedag då jag fyller 40 år. På min födelsedag brukar jag be mina vänner om deras bästa råd. Alla har något intressant att dela med sig av efter ett helt år.

Förra året delade jag med mig av 39 oombedda råd. I år har jag bara ett:

Ge dig själv en klapp på axeln.

Mitt 40-års råd.

De flesta av oss är på någon slags resa – en ekonomisk resa, en resa i karriären, en resa som företagare, en hälsoresa, en resa i relationer eller liknande. Allt för sällan stannar vi upp, tar ett djupt andetag och uppskattar de saker som vi faktiskt gör, har gjort eller uppskattar den person vi är.

Mitt födelsdagsråd är således; ge dig själv en klapp på axeln. Uppskatta dig själv för det som du gör och har gjort. Du är viktig, duktig och det du gör och har gjort är bra. Stanna upp. Fira. Uppskatta. Ge dig själv en stund att njuta och att låta livet kännas lika bra som det är. Även om det inte känns att du är där du vill vara. Det är också en del av resan. Ge dig själv en klapp på axeln i alla fall.

För mig handlar dagen om att stanna upp, ge mig själv en klapp på axeln, fira och reflektera (samt sätta upp en laddbox till kommande Teslan 🤦‍♂️😂). Men, jag skulle vilja be dig om en tjänst.

Skulle jag kunna be om en kommentar nedan där du delar med dig av en sak som RikaTillsammans har bidragit till i ditt liv?

Det kan vara precis vad som helst. Att ha kommit igång med ett sparande, att du har bytt en fond, startat ett konto eller något helt annat. Vad det än är, så skulle jag vilja läsa din historia.

Det är nämligen det som gör det värt allt jobbet med RikaTillsammans.

Det enda jag skulle vilja be dig om, var specifik – inkludera gärna siffror. Dela din historia och det som du är stolt över. Få saker är så inspirerande som att se vilka förändringar andra har gjort i sitt liv. 🙂

Tack på förhand. Tack för att du skriver, följer och gör RikaTillsammans möjligt.
//Jan – din ett år äldre podd-, blogg- och forum-kompis.

PS. Här finns en tråd på samma ämnet på forumet och även på Facebook finns det många fina kommentarer. Än en gång ett stort tack.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

243 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hej Caroline och Jan,
  Ni gör ett fantastiskt jobb. Så många timmar!!!
  Jag har lärt mig mycket av er. Jag har investerat i fonder sedan mitten av 90-talet. Gick till banken och fick träffa en mycket välklädd person som talade i termer som jag inte fattade ett dyft av. Gick hem med dyra fonder som jag trodde var jättebra. Jag har alltid velat tro att människor är ärliga och vill väl men har gång på gång blivit motbevisad (när det gäller pengar).
  Det har blivit roligare att investera med era tips. Tack.
  VH Göran

  Gravatar för användaren
  Göran Green
 2. Tack för att du uppmärksammat mig på vikten av att ha koll på tjänstepensionen!!! Mvh, Linda.

  Grattis på födelsedagen 🥳 🎂 !

  Gravatar för användaren
  Linda Landén
 3. För ca 10 år sedan när jag var 19-20 år hittade jag bloggen. Jag hade en helt havererad privatekonomi, slutat få CSN och befann mig i kris. Jag visste att min relation till pengar behövde förändras och att jag aldrig igen ville ha ångest över att ha för lite pengar.
  Mina googlingar ledde mig till din blogg och en del andra bloggar, men det var främst denna blogg som jag fastnade för och vars strategi resonerade med mig.

  Sakteliga lärde jag mig om börsen och sparande, om än inte bara från denna blogg så var det främst från denna blogg. Nu ca 10 år senare har jag totalt sparat ca 1 miljon kronor, där merparten använts som kontantinsats till en lägenhet (Stockholm är dyrt). Samt att jag även har fått börja spara till den långsiktiga pengamaskinen.

  Jag har även inspirerat andra i min familj att spara mer, samt även vänner. Det enda dåliga som bloggen bidragit till är att jag har svårt att spendera pengar på konsumtion som inte är livsnödvändig.
  De första åren lyssnade jag på alla avsnitt som fanns ute. På senare år har det blivit att jag checkar in en gång i månaden och scrollar igenom rubrikerna.

  Grattis till 40, se till att unna dig :)

  Gravatar för användaren
  Sven
 4. Hej!

  Jag fick en miljon som jag var tvungen att välja hur jag skulle hantera. Min första tanke var att få hjälp att göra en plan genom att söka på bloggen. Jag fick stor hjälp av era diskussioner om vad som är logiska, statistiskt smarta val och vad som är känslomässiga val i privatekonomin och att man måste hitta sin balans i det för att må bra och sova gott om natten. Det blev en blandning av avbetalning av huslån, investering på Lysa och resten går till byggprojekt allt för att hitta balansen.

  Anna

  Gravatar för användaren
  Anna
 5. Grattis i efterskott och tack för din insats!
  Ditt arbete med RikaTillsammans inspirerade mig till att, för ett år sedan, starta ett professionellt nätverk för mina kollegor där vi kan diskutera privatekonomi utifrån våra, lite annorlunda, ekonomiska förutsättningar (standardiserade hopp i inkomster, höga snittlöner, unikt jouravtal m.m.). Idag är vi nästan 6000 läkare som dagligen utbyter tankar och erfarenheter med varandra!

  Gravatar för användaren
  Johan Thorén
 6. Hej och grattis i efterskott.
  Jag vill bara säga tack för ert engemang i gällande ekonomi och sparande. Så mycket bra inspiration och värdefulla råd. Mitt sparande och även vår hela familjs har blivit pånyttfödd.
  Tack för att ni finns.

  Gravatar för användaren
  Marianne Kaskikallio
 7. Grattis Jan och varmt tack för alla goda råd!

  Jag hade aldrig varit där jag är idag rent ekonomiskt. Inte för att jag kommit upp i några stora belopp men jag ser framför mig ett liv där fler valmöjligheter kommer in. Det är fantastiskt! Allt tack vare dig!👏

  Jag har tidigare varit mycket bekymrad över min pension, men börjar förlika mig med de val jag gjorde som ung vuxen då jag levde i något som, jag förstått idag, linkar barista FIRE😅.. men utan någon ordentlig framtidsplan..🥶🙄(!)

  Trots det är jag lyckligt lottad.

  Nu är målet att spara maximalt till pensionen arbeta med vad jag vill så länge jag önskar!

  Men utöver det,..det i särklass finaste som du/ni har bidraget med är att jag och far börjat prata pengar på riktigt!

  Är ensambarn och därför viktigt att vi talar öppet om arvet, där det ingår två obelånade boenden samt ett fritidshus som jag sakta betalar av på. (Investerar främst mina amorteringar.)

  Trots att vi har olika strategier förstår han mitt upplägg och stolt över vad jag åstadkommit. Så varmt, varmt tack för det och ha nu en riktigt trevlig födelsedag!!🎉🍻🎂🍾

  (Hoppas patreonsammankomsten i Sthlm blir av. Tänkte ev kika in.)

  Gravatar för användaren
  Linn
 8. Hej Jan,

  Grattis på födelsedagen!
  Vill också passa på att säga stort tack för din/er ekonomiblogg. Våren 2017 hittade jag till rikatillsammans. Där och då var jag inne i en period då jag kände att jag bara trampade vatten. En ok lön, fast jobb, inga skulder men också en känsla av att ekorrhjulet spann på men ingen ekonomisk trygghet i sikte, och inte heller någon aning om hur jag skulle komma dit.

  Hade sedan tonåren hört att det inte går att bli rik genom att bara jobba. Tja, allt är ju en definitionsfråga men din blogg har gett mig nya perspektiv. Du & Caroline har genom bloggen hjälpt mig mycket och även om det fortfarande är många miljoner kvar tills jag är ekonomiskt oberoende så är det ändå på gång.

  Jobbet känns konstigt nog lite mindre betungande, och en enskild firma har startats för att kunna ta hobbyprojekt vid sidan om. Även livet utanför de ekonomiska ramarna har blivit hjälpt av många av era tankar.
  Återigen, stort tack och grattis!

  /David

  Gravatar för användaren
  David
 9. Hej Jan & Caroline!

  Jag har planerat att skriva detta mejl i flera år och äntligen är det dags!

  Jag fick mitt första heltidsjobb våren 2015 och hade sedan tidigare bestämt att jag då skulle börja spara till min pension. Som en total novis (det jag hade i åtanke var IPS, dock visste jag varken vad det hette eller innebar) googlade jag ”spara till pension” men hittade snabbt att IPS är skit och att jag istället borde sätta ihop en egen fondportfölj. Jag googlade det istället och vips så hamnade jag på rikatillsammans.se. Jag blev helt hooked och plöjde oavbrutet hela siten på allt material jag kunde hitta under två helkvällar.

  Efter det satte jag ihop min första fondportfölj och började månadsspara någon tusenlapp. Under åren har jag klättrat i karriären och haft möjlighet att öka månadssparande och sparkvot.

  Jag började även intressera mig för ekonomipoddar och har sedan dess vecka ut och vecka in lyssnat på 11 stycken olika (1,5 gånger hastighet för att hinna med alla, men också för att min hjärna annars har en tendens att bli uttråkad och börja tänka på annat när ni pratar så långsamt 😉). Behöver väl egentligen inte nämna att er podd självklart är en av dessa.

  Jag har även blivit lite av en oberoende (gratis) rådgivare till vänner, släkt och familj när det kommer till långsiktigt investerande så indirekt har ni hjälpt ännu fler än mig till ett rikare liv!

  Jag käkar framförallt index till frukost och kör extremt diversifierat men har även tagit lite rygg på några duktiga förvaltare som jag har högt förtroende för (Eric Strand, Carl Armfelt och Fredrik Skoglund).

  Första miljonen tog lite mer än 6,5 år. Får se om jag återkommer efter andra miljonen som förhoppningsvis går fortare 😊

  Det är svårt att beskriva hur mycket ni har förändrat mitt liv med er inkörsport till börsens fantastiska värld. Tusen tack för att ni finns och gör sådan enorm skillnad för alla oss småsparare! Hoppas att ni aldrig slutar med det ni gör!

  Och STORT grattis på 40-årsdagen Jan!!

  Med vänliga hälsningar
  Gustav

  Gravatar för användaren
  Gustav
 10. Det enda vettiga som jag kan på att skriva just nu är : Ett jättestort grattis på din 40-års dag Jan.

  Jag har inte hunnit följa er jättelänge ännu men jag missar aldrig ett avsnitt och ni (du och din fru) är helt underbara att lyssna på eftersom ni besitter så mycket kunskap som ni förmedlar på ett mycket varmt sätt.

  Själv fyllde jag 70 i mars så du har mycket kvar att lära i livets skola :D

  Jag är normalt ganska fåordig av mig men väldigt vetgirig så er kanal är en guldgruva när det gäller ekonomi.

  Stort tack för att ni finns <3

  Gravatar för användaren
  Christer
 11. Grattis,har följt eran blogg nästan från början,har sparat sedan 30 års ålder.

  Men när jag hittade Rika Tillsammans fick jag den slutliga skjutsen,det var nog detta som fick mig ännu mer intresserad.Har överfört eran filosofi till mina döttrar.Jag känner att vi är på rätt spår med vårat sparande.

  Hoppas ni orkar hålla på,kan förstå att det kan vara mycket+ att ni är småbarnsföräldrar med allt vad det innebär.
  Det var det lilla ha det så gott.

  Mvh Peter Grundström 71 år

  Gravatar för användaren
  Peter
 12. Och tack för innehållet i Ditt mail med de 39 oombedda råden, jag har har sneglat på några av dem, men skall självklart läsa igenom alla !

  Och tack för era bra ekonomiska råd !i stort och smått De gamla reglerna gäller självklart, men mer än en gång ”syndar” i vart fall jag, ibland blir det positivt, ibland ett negativt utfall !
  Men med de vansinniga ökningar på aktiemarknanden, går det ju inte att stå utanför, samtidigt måste det ju komma ett bakslag.
  Men ingen vet när – eller om.

  Med hälsningar
  Björn

  Gravatar för användaren
  Björn C
 13. Tack för att du stärkt mitt självförtroende så att jag kommit igång med mitt sparande av aktier. Jag har under många år varit fondsparare. I dag är jag 73 år så egentligen skulle jag ha suttit still och sett hur de få kronorna som blev över av pensionen sparas. Men jag har köpt några stadiga aktier, fått utdelning och även sålt desamma.
  Eftersom jag är pensionär har jag gott om tid och det har varit ett nöje att följa och läsa er brev.
  Mvh
  Margith

  Gravatar för användaren
  Margith
 14. Hej! Stort grattis på födelsedagen i efterskott!

  Lyssnar på er varje vecka. Började följa er runt avsnitt 10-20 någonstans och är otroligt tacksam för allt ni gör. Har implementerat fyra hinkar, Lysa, globala index, lekhink osv. Framför allt är jag väldigt trygg i besluten. Väntar med spänning varje söndag ☺️
  Stort tack igen ❤️

  Fredrik

  Gravatar för användaren
  Fredrik A

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök