Fokusera på det som faktiskt gör skillnad i din ekonomi!

De flesta tips och råd som vi får om vår ekonomi är skit eftersom de fokuserar på göra saken rätt istället för att faktiskt göra rätt sak som är skillnaden som gör skillnaden

Fokusera på det som faktiskt gör skillnad i din ekonomi!

Jag får många frågor kring hur ska man göra, tänka och resonera för att förbättra sin ekonomi och bli rikare. Jag tror att det i grunden är ganska enkelt. Trots det så matas vi konstant i media med ekonomiska tips som i de flesta fall inte gör någon eller en väldigt liten skillnad samtidigt som det ofta sänker livskvaliten.

Det vanligaste tipsen som man läser på t.ex. Aftonbladet låter som ”Drick en kopp mindre kaffe”, ”Spara med hjälp av lunchlåda” och ”Gör en budget” och såvidare. Problemet med dessa tips påstår jag är att de gör en så pass liten skillnad att man inte orkar hålla ut med dem över tid. Dessutom för många så är den där koppen kaffe en njutning som gör upplevelsen av livet rikare. Då tänker jag, varför ska jag sänka kvaliteten på mitt liv för att bli rikare? Finns det inte andra sätt?

Jag är absolut för att man ska spara, jag beskriver det till och med som det första steget i min serie ”Så blir du rik” – att minst spara 10 % av sina inkomster. Men om alternativet därefter är att snåla i vardagen, då påstår jag att det finns bättre sätt. Får du dessutom rätt på följande 5 saker, så tror jag faktiskt att du med lätthet kan ignorera alla sådana spartips eller frågor åsom ”Borde jag spendera 20 kr på den här?” eller ”Har jag råd med den här förrätten?

Jag påstår att det som gör skillnad på riktigt i vår ekonomi är nedanstående fem saker:

Nästa gång någon ger dig tipset att gör en budget eller köp en kopp mindre kaffe – ställ dig gärna frågorna; ”Hur verkar det fungera för dem själva över tid?” eller ”Gör det här mitt liv verkligen rikare ur alla aspekter?”. Handlar det verkligen om att människor inte har försökt tillräckligt mycket?

Jag tror nämligen att människor gör så gott de kan och fattar så fort de hinner. Problemet tror jag sällan ligger i att man inte försöker tillräckligt mycket utan att man gör ”fel” saker. Det är en ekonomisk variant på den gamla klassiska frågan:

Det är stor skillnad på att göra saken rätt eller att göra rätt sak!

Jag tror att de flesta nämligen gör saker i sitt liv på rätt sätt, men det spelar ingen roll då den saken är fel sak att göra. Min tes för det är typiskt som tidigare nämnt; budget eller spara på småsakerna. Visst kan det ha ett existensberättigande – men jämför t.ex. att spara 100 kr i veckan jämfört med att förhandla ner räntan på ett bolån på 1 000 000 kr med 0.5 %. Båda två ger en lika stor besparing på 5 000 kr, men jag påstår att bolånet är mer ”rätt” att göra ändra det löpande sparandet. Jag tänker då främst på löpande energi (bolånet är en engångsgrej), arbetsinsats, livskvalitet och summa.

En annan klassiker jag förundras över är personerna som jagar 10 öre billigare bensin och kör genom halva staden. Låt oss leka med att det tar en halvtimme en gång och att man sparar 30 öre per liter. På en full tank på 60 liter motsvarar det 18 kr. Till och med om man hittade en mack med 1 kr billigare bensin så är det ändå maximalt en besparing på 60 kr. Vore det inte bättre att lägga den halvtimmen på att läsa den här bloggen och byta fonder i PPM?

Exempel: vi antar att en genomsnittsvensk är 40 år gammal, har ett PPM på 50 000 kr och får en årlig insättning om 7 200 kr. Den genomsnittliga avkastningen i PPM är 4.5 %, det ger att efter 25 år är det genomsnittliga värdet ca 485 000 kr. Ponera nu att vi höjer den avkastningen till 8 % istället. Då får samma person istället 911 000 kr. Det vill säga en skillnad på 426 000 (!!) kr på ynka 3.5 %. Jag påstår att det är svårt att spara ihop 426 000 kr på att tanka lite billigare bensin… (då har vi inte ens tagit hänsyn till ansträngningen i form av energi eller tid)

Sagt med andra ord – vore det inte bättre att fokusera på det som faktiskt gör skillnad? Att fokusera på de områden i livet där vi faktiskt har en möjlighet till hävstång på vårt arbete och därmed inte minst få möjlighet att fokusera på det som vi faktiskt älskar i livet?

Relaterade inlägg

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök