Fokusera på det som faktiskt gör skillnad i din ekonomi!

De flesta tips och råd som vi får om vår ekonomi är skit eftersom de fokuserar på göra saken rätt istället för att faktiskt göra rätt sak som är skillnaden som gör skillnaden

Fokusera på det som faktiskt gör skillnad i din ekonomi!

Jag får många frågor kring hur ska man göra, tänka och resonera för att förbättra sin ekonomi och bli rikare. Jag tror att det i grunden är ganska enkelt. Trots det så matas vi konstant i media med ekonomiska tips som i de flesta fall inte gör någon eller en väldigt liten skillnad samtidigt som det ofta sänker livskvaliten.

Det vanligaste tipsen som man läser på t.ex. Aftonbladet låter som ”Drick en kopp mindre kaffe”, ”Spara med hjälp av lunchlåda” och ”Gör en budget” och såvidare. Problemet med dessa tips påstår jag är att de gör en så pass liten skillnad att man inte orkar hålla ut med dem över tid. Dessutom för många så är den där koppen kaffe en njutning som gör upplevelsen av livet rikare. Då tänker jag, varför ska jag sänka kvaliteten på mitt liv för att bli rikare? Finns det inte andra sätt?

Jag är absolut för att man ska spara, jag beskriver det till och med som det första steget i min serie ”Så blir du rik” – att minst spara 10 % av sina inkomster. Men om alternativet därefter är att snåla i vardagen, då påstår jag att det finns bättre sätt. Får du dessutom rätt på följande 5 saker, så tror jag faktiskt att du med lätthet kan ignorera alla sådana spartips eller frågor åsom ”Borde jag spendera 20 kr på den här?” eller ”Har jag råd med den här förrätten?

Jag påstår att det som gör skillnad på riktigt i vår ekonomi är nedanstående fem saker:

Nästa gång någon ger dig tipset att gör en budget eller köp en kopp mindre kaffe – ställ dig gärna frågorna; ”Hur verkar det fungera för dem själva över tid?” eller ”Gör det här mitt liv verkligen rikare ur alla aspekter?”. Handlar det verkligen om att människor inte har försökt tillräckligt mycket?

Jag tror nämligen att människor gör så gott de kan och fattar så fort de hinner. Problemet tror jag sällan ligger i att man inte försöker tillräckligt mycket utan att man gör ”fel” saker. Det är en ekonomisk variant på den gamla klassiska frågan:

Det är stor skillnad på att göra saken rätt eller att göra rätt sak!

Jag tror att de flesta nämligen gör saker i sitt liv på rätt sätt, men det spelar ingen roll då den saken är fel sak att göra. Min tes för det är typiskt som tidigare nämnt; budget eller spara på småsakerna. Visst kan det ha ett existensberättigande – men jämför t.ex. att spara 100 kr i veckan jämfört med att förhandla ner räntan på ett bolån på 1 000 000 kr med 0.5 %. Båda två ger en lika stor besparing på 5 000 kr, men jag påstår att bolånet är mer ”rätt” att göra ändra det löpande sparandet. Jag tänker då främst på löpande energi (bolånet är en engångsgrej), arbetsinsats, livskvalitet och summa.

En annan klassiker jag förundras över är personerna som jagar 10 öre billigare bensin och kör genom halva staden. Låt oss leka med att det tar en halvtimme en gång och att man sparar 30 öre per liter. På en full tank på 60 liter motsvarar det 18 kr. Till och med om man hittade en mack med 1 kr billigare bensin så är det ändå maximalt en besparing på 60 kr. Vore det inte bättre att lägga den halvtimmen på att läsa den här bloggen och byta fonder i PPM?

Exempel: vi antar att en genomsnittsvensk är 40 år gammal, har ett PPM på 50 000 kr och får en årlig insättning om 7 200 kr. Den genomsnittliga avkastningen i PPM är 4.5 %, det ger att efter 25 år är det genomsnittliga värdet ca 485 000 kr. Ponera nu att vi höjer den avkastningen till 8 % istället. Då får samma person istället 911 000 kr. Det vill säga en skillnad på 426 000 (!!) kr på ynka 3.5 %. Jag påstår att det är svårt att spara ihop 426 000 kr på att tanka lite billigare bensin… (då har vi inte ens tagit hänsyn till ansträngningen i form av energi eller tid)

Sagt med andra ord – vore det inte bättre att fokusera på det som faktiskt gör skillnad? Att fokusera på de områden i livet där vi faktiskt har en möjlighet till hävstång på vårt arbete och därmed inte minst få möjlighet att fokusera på det som vi faktiskt älskar i livet?

Relaterade inlägg

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

11 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Jag vill också tacka för den mycket behövs råd, mycket användbar information.

  Gravatar för användaren
  Credit10
 2. Mycket bra tips som jag tycker kan verkligen hjälpa till. Var noga med att använda några av dem och dela resultatet med dig!

  Gravatar för användaren
  Borderness
 3. Fast jag håller inte riktigt med. För mig har det varit näst intill revolutionerande att göra månadsbudget, kan varmt rekommendera appen Tink som gör det både enkelt och kul! Jag och min man har goda inkomster och sparar redan mycket, men vill spara mer. Genom att göra budget har jag fått en helt annan koll på vilka utgifter vi har och om de verkligen är befogade. Många bäckar små. Vi har hittat flera olika småutgifter, abbonemang och liknande som man inte funderar så mycket över annars (29 kr här och 79 kr där känns ju som ”ingenting”), men tillsammans blir det en hel del pengar. Nu har det visserligen inte ens gått 2 månader så det är för tidigt att utvärdera, eftersom många abbonemang betalas i förväg, men jag är rätt säker på att det för vår del i slutändan kommer handla om någon tusenlapp varje månad. Köper man en latte varje dag blir det också en del pengar på ett år. För vår del har det mer handlat om att vi gjort det tydligt var våra pengar hamnar, t ex har vi lagt en hel del pengar på att äta ute. Det är inget som vi vill sluta med, men kanske är det inte värt att lägga så mycket pengar som vi gjort på det, och nu tänker vi efter innan vi ”slösar”. Lyxen blir dessutom lyxigare när den inte inträffar lika ofta. Jag upplever att det för oss är mycket enklare att minska utgifterna än att höja inkomsterna.

  Gravatar för användaren
  Tove
 4. Bra och realistiska tips! Beträffande boende så är det inte sällan man hör familjer flytta ett par mil ifrån staden eller samhället där de jobbar, för att boendet är ett par tusenlappar billigare. Det är lätt att bli dumsnål i dessa fall då bil- och transportkostnader lätt kan äta upp de tusenlapparna, lite som ditt exempel med att försöka tanka billigt. Transport tror jag över huvud taget är en viktig fråga inom privatekonomi som ofta står för en tung post bland utgifter. Likaså fordonsfinansiering där privatpersoner ofta valt en för låg månadskostnad som resulterar i att bilen blir jättedyr när lånet är betalt. I värsta fall kan också skulden vara högre än bilens värde efter ett par år pga låg amortering. Sund ekonomi handlar alltså inte om att snåla och det tycker jag att din artikel lyfter bra.
  /Anders Karlsson
  Sverigekredit

  Gravatar för användaren
  Sverigekredit
 5. Klokt! Blir tokig på spartips som innebär att man inte får ta en kaffe, vad hände med livskvalitet!

  Gravatar för användaren
  Sofia
 6. Säg att jag köper tio fiskars aktier den 9/12 och säljer dessa den 20/12. Har jag då gått plus 26 euro om inte aktien har minskat i värde??

  Bonusutdelning Fiskars Oyj Abp
  Utdelning/aktie: 2,60 EUR
  Handlas utan utdelning: 2014-12-10
  Utdelningsdag: 2014-12-19

  Ursäkta min okunnighet, men det är ju aldrig försent att lära sig.

  Gravatar för användaren
  Andreas
  1. Andreas, du får inte glömma köp- och säljcourtage. Courtagens storlekar måste du kontrollera och de skiljer sig åt från mäklare till mäklare. När du köper aktien kommer du att få betala en köpavgift (”courtage”), denna avgift sprids ut jämnt på alla aktier du köper. Sedan när du säljer kommer du att få en säljavgift. Säljavgiften sprids ut jämnt på alla aktier du äger.

   Exempelvis:

   Säg att du köper 10 Fiskars aktier (vid skrivande stund EUR 21,64/aktie eller ca. SEK 201/aktie) och köpcourtaget är 1 kr och sedan har du ett säljcourtage på ytterligare 1 kr. Då kommer köp- och säljcourtage att lägga på en spread (som du måste tjäna in innan du kan sälja av med break-even, dvs +/- 0. Såvida du inte vill ha en kapitalvinst också) motsvarande 2 kr / 201 kr = ca 1% (kurs måste gå upp med minst denna procentsats för att du ska få en break-even på positionen du håller). Viktigt här är att du lägger en ”avancerad order” med en s k ”fill or kill” (fråga din mäklare hur detta sa göras i praktiken. Svårt att vägleda i en kommentar om sådant). Annars riskerar du att bli ”churnad”, dvs du får betala courtage flera gånger om när du köper eller säljer (det är så mäklare bränner småsparare). Du vill få hela innehvate avsålt på ett bräde så du slipper betala courtage varje gång du säljer en position. Varje nytt courtage ökar nämligen spreaden du måste tjäna in.

   Avanza har bra lösningar på det området. Billiga lösningar

   Gravatar för användaren
   Mathias
 7. Jag tycker detta är genuint intressant jag också. Tar man kaffe som exempel (gillar själv arabica kaffe och gärna olika konstellationer av latte, machiatto m m) så skulle man enkelt kunna bygga investeringarna OCH samtidigt skaffa kassaflöde för att köpa en lyxig kopp varje dag. Hur? Enkelt:

  1. Besök Placera utdelningskalender. Se när nästkommande bolag delar ut pengar. Köp innan datum för ”handlas utan utdelning”.
  2. Låt intjänad arbetsinkomst gå via utdelningsaktien först och spendera beskattad utdelning på lyxkaffet (eller bensin, om nu det är av högre vikt i livet).

  Vad har du nu fått? Ditt lyxiga kaffe OCH fetare balansräkning (samt potentiella framtida utdelningar att lyxa till livet med).

  Gravatar för användaren
  Mathias
 8. Ett mycket bra inlägg! Jag skulle vilja lägga till att man väljer sitt boende med omsorg när man står inför det valet. Ett ekonomiskt smart boende är ett boende som ligger nära jobb, kollektivtrafik och de dagliga ärenden samt så lite som möjligt i skuld om man köper. Det kan förstås betyda att man måste bryta sig fri från ens nuvarande uppfattning om vad som är fint. Det är svårt men lönar sig stort!

  Gravatar för användaren
  jkr

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök