Fondbranschen bygger på en bluff
Sök:

Fondbranschen bygger på en bluff

Äntligen en diskussion i mainstream-media om indexfonder

I förrgår var Joel Dahlgen i SVT Nyhetsmorgon och pratade om samma sak som jag tjatar om hela tiden. En dyr produkt är inte bättre än en billig. En aktiv fond är inte bättre än en billig.

Där är egentligen inte så mycket mer att säga om klippet förutom att allt bekräftas:

 • Billigare är bättre än dyrare.
 • Mindre än 1 av 10 aktiva fonder slår index.
 • Vi blir lurade av bankerna
 • Det är sekundärt för bankerna om det går bra för oss

Det bekräftas av allt som jag skriver nedan. Jag ska faktiskt hämta Joels bok på posten idag och hoppas skriva en recension i helgen.

Relaterade artiklar

Här är alternativet vad jag rekommenderar istället:

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Just nu är det en slutsålt stämpel på BEAR OMX certifikat hos en del utfärdare. Hur kan detta komma sig när alla verkar tro att index är det bästa sedan ”sliced bread”? När alla predikar indexets oändliga uppgång? Är dessa ”blankare” av indexet helt bakom flötet?

  Denna hype av indexfonder (eller index nära placeringar i stort) som nu sker, med alla möjliga ”förståsigpåare” blåsande i sina horn påminner skrämmande mycket om tidigare bubblor. Vad sägs om IT-yran? Vad sägs om subprime bubblan (många stora banker ville inte på något sätt se risken i uppgången)? Jag hoppas verkligen jag blir tilldelad mer BEAR OMX certifikat. Potentialen i dessa certifikat gör en nästan euforisk av lycka. Ju fler predikare av index jag ser, desto mer övertygad blir jag om att jag är på helt rätt sida av transaktionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   ”Är dessa ”blankare” av indexet helt bakom flötet?”

   Kanske inte alla, men det är stor risk att en betydande del av dem är det. Poängen är att för att blanking skall fungera så måste man kunna förutse börsens utveckling – något som är tämligen svårt (vi har inte sett några belägg för att det skulle vara enkelt).

   ”En intressant artikel i Dagens Industri nyligen:

   http://www.di.se/artiklar/2015/5/29/hedgefond-centralbankerna-ger-gyllene-tillfalle-till-klipp/

   Kort och gott lyder denna strategi att man skall låna en massa pengar till bunden ränta – jag antar att han föreslår att man skall investera de lånade pengarna på något sätt också och inte bara ha dem i madrassen…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 2. Vit pil

  Ja det stämmer med ju vad många resonerar. Jag har en fråga och ett faktiskt exempel. Jag tänkte diversifiera min portfölj med lite fler asien/Kina fonder. Har fondsparande på avanza och gick in och jämförde en indexfond Swedbank Robur Indexfond Asien (0,2% i avgift) med en väl ansedd Kinafond Allianz China Equity A USD (1,75% avgift). Tittar jag på 5 års sikt i grafen på avanzas webbsida ser det ut som om Swedbanks indexfond är en vinnare, men byter jag horisont till 10 år ser det helt plötsligt ut som om Allianz-fonden är en vinnare då den konstant presterar bättre avkastning efter dragna avgifter (enligt avanza presenteras fondernas avkastning efter avgifter).
  Varför blir det så här? Vad kan man dra för slutsats av detta? Jag har tänkt att spara på 20 års sikt.

  Vänligen
  Åke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åke
  1. Vit pil

   Jag kollade fonderna på morningstar och de följer ju inte helt oväntat olika index. Då är det inte heller helt oväntat att den ena går bättre än den andra under vissa perioder och omvänt under andra. Skillnaden i deras utveckling beror mest på skillnaden i jämförelseindexens utveckling.

   Eftersom asien är en mer diversifierad marknad så kan man förvänta sig att asienfonden innebär mindre risk. Jag skulle nug satsa på den (om du nu envisas med en asienfond isf globalfond).

   Notera att risk på grund av dålig diversifiering inte är något som det utgår riskpremie på. Man kan inte blint lita på sambandet mellan risk och avkastning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Jag har också sett detta på avanza att om man jämför två fonder med olika tidsintervall kan kurvorna för avkastning se helt annorlunda ut, speciellt mellan 5 och 10 år. Vad betyder det egentligen och hur kan det för klaras matematiskt så att jag som inte är ekonom förstår? Att på lång sikt får jag i vissa fall bättre avkastning med en aktivt förvaltad fond? Jag jämförde avanza zero och didner & gerge aktiefond sverige.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kattis
  3. Vit pil

   @Kattis

   Just det fallet är enkelt att förklara: Avanza ZERO fanns inte för tio år sedan. Jämförelsen på tio års sikt haltar lite, Avanza gör jämförelsen så att Avanza ZERO får starta från 0% när de startade 2006, medan Didner & Gerge får starta på 0% 2005. Morningstar däremot låter dig inte se historik som sträcker sig innan den senaste av de jämförda fonderna startats.

   Skillnaden skulle kunna bero på att man i dessa fall valt att satsa på olika aktier och då kommer det kunna hända att den ena har mer tur än den andra och detta visar sig genom att utvecklingen skiljer sig åt mellan fonderna. När denna faktor finns så blir det inte så enkelt att säga att den ena är bättre än den andra bara genom att kolla på utfallet.

   Sen kan man ju definitivt säga att de fonder som investerar utanför index (som småbolagsfonder t.ex.) rimligen har sin plats i en portfölj då dessa ger ytterligare diversifiering – om det sedan är värt vad det kostar (eftersom en småbolagsfond nästan per automatik innebär högre avgifter) är en annan fråga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
  4. Vit pil

   @skyking

   Apropå Robur Indexfond Asien kontra globalfonder så har jag själv en blandning med 70% globalfonder och 30% asien/emg markets. Detta för att t.ex. DNB Global Indeks är relativt tung mot just USA, samt att jag även har en USA-indexfond (SPP).

   Men visst, det kanske inte blir någon större skillnad i praktiken mot 100% globalfond… känns bara trevligt att dela upp mot olika marknader.

   /H

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.