Förändringar i min personlighet jag har gjort det senaste året
Sök:

Förändringar i min personlighet jag har gjort det senaste året

Den här artikeln publicerades 2008-08-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

På sistone har det varit en ganska jobbig period med en del konflikter med min familj. Insikten om hur mycket jag har förändrats det senaste året slog mig tidigare idag. På sätt och vis är jag både glad och ledsen för det – glad för jag har verkligen utvecklats och gjort skillnad i mitt liv. Framförallt har jag förändrats när det gäller:

 • Nivån av ansvar – Jag är idag av åsikten att allt som händer är upp till mig att hantera. Jag tar ansvar för allt som händer och låter verkligen inte omständigheter påverka mig. Take responsibility and blame noone.
 • Allt är möjligt – att tänka i perspektiv att allt är möjligt är egentligen bara en följd av föregående punkt, men det leder även till att jag har väldigt svårt att acceptera människor som säger att saker inte är möjliga eller att de inte kan.
 • Överflödstänk och ett positivt tänkande – från att tidigare mycket ha tänkt i banor såsom ”i värsta fall”, ”tänk om” etc tänker jag nu nästan alltid i överflöd och positivt. Det handlar om att istället för att säga ”jag har inte råd” – så frågar jag mig ”hur ska jag göra för att få råd”. Samtidigt anser jag att det finns ett överflöd av allt, kärlek, pengar, vänner, företag, affärer – allt.
 • Vision och målfokusering – samtidigt med det andra försöker jag hela tiden leva i min vision och fokusera på de mål som jag sätter upp – på allt från dagsbasis till årsbasis.
 • Sluta med ”Jag vet vad jag har, men inte vad jag kan få” – detta är nog ett tankesätt jag har haft länge, men som jag nu övergett till förmån för överflödstänkande. Det finns ingen anledning till att inte chansa – i bästa fall vinner man stort och i värsta fall så har man lärt sig något.
 • Prioritera hårdare och time-management – en stor insikt under året har varit att min tid i livet är ändlig. Det hjälper en verkligen att prioritera och det är inget som kan göra mig så förbannad när jag känner att jag har ”slösat” bort tid på meningslösa saker som t.ex. tv, aftonbladet etc, men även människor som inte vill eller har ambition.
 • En högre nivå av medvetenhet – framförallt försöker jag även leva mitt liv med en helt ny nivå av medvetenhet. Alla val och beslut jag fattar är medvetna och aktiva vilket hänger ihop med den första punkten om ansvar.
 • Ledarskap och attraktion – insikten här gäller att istället för att använda kraft och forcera handlar det om att identifiera de människor som är kompetenta och som kan hjälpa dig att nå dina mål, genom att de når sina egna. Att skapa attraktion vilket gör att andra följer dig.
 • Livslångt lärande (reflekterande) och avlärande – mycket för mig handlar om att idag lära mig på ett annat sätt än jag gjorde i skolan. Skolans uppgift är att forma en efter en mall medan själva ledarskap definieras i att det är unikt. Därför handlar det för mig lika mycket att lära mig av med beteenden som jag har lagt på mig via utbildning och umgängeskrets. Det handlar om att få insikt om varför jag beter mig som jag gör, och sedan välja huruvida det beteendet hjälper mig att nå längre fram eller ej.

Ovanstående förändringar har gjort att jag har valt bort några vänner som inte ger mig energi eller vill göra resan med mig. Med den nära familjen är det alltid klurigare, det är liksom inte att man kan hantera dem på samma sätt.

Det  gäller verkligen att bita sig i tungan, svälja och att försöka tänka att de älskar, vill ens bästa och inte  delar ens uppfattning på grund av rädsla för konsekvenserna.

Jag tror att dessa ändringar är till det bättre, mina mentorer har dessa förhållningssätt, mina förebilder har dessa beteenden och vartenda bok i personlig utveckling, entreprenörskap och ledarskap understryker dessa egenskaper som livsviktiga. Framförallt känns det oerhört bra att kunna relatera till det beteende dessa böcker och personer hänvisar till.


Den här artikeln publicerades 2008-08-10 klockan 23:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hur vi kan bli rika tillsammans? Jadu,
  en omöjlighet med ”fractional reserve banking” (FRB).

  Som introduktion kan du titta på ”money as debt”. Gå till google å sök. Du verkar vara en smart och engagerad person så du kommer förstå allvaret i det hela. Kom igen, livslångt lärande skriver du, vad väntar du på, filmen är bara 47 min.

  Om du redan känner till det som presenteras i filmen tar jag tillbaka det där med smart och engagerad ;)


  Innan man vet hur banker fungerar kan man absolut ingenting om ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  aan02016
 2. Vit pil

  Hej Madwax: Du har rätt att man inte borde isolera sig. Det bara blir så då man hittar få som är lika en själv. Har tyvärr lite lätt att snurra in mig på något ämne och vill då lära mig massor om det. Då kan de vara svårt att hitta bollplank (IRL). Inget större utbyte på något sätt, de må låta förmätet men det är så jag känner.. Jag menar förstås i sammanhanget investeringar. Det man får höra är mest gammal ”skåpmat” som jag redan förkastat. Det är ju så, tillslut tröttnar man på att höra samma skiva om och om igen, eller? Dags att byta skiva.
  Jag har å andra sidan valt att inte vara som alla andra, valt min egen väg. Det har också sitt pris. Det är ganska självklart att det blir annorlunda.. Jag vill ha frihet, de flesta andra säkerhet. Måste bara acceptera att andra är olik en själv. Hittils har jag kanske försökt omvända folk.
  Känner att jag är påväg att förändras, de gamla tankesättet duger inte. Det görs kanske inte över en natt. Har mycket kvar att lära, tack för tipsen. Saknar tyvärr mentor.

  Man måste nog välja sin omgivning, försöka omge sig med rätt sort människor, för det är lätt att börja vackla i fel sällskap, bli osäker etc.. Tyvärr påverkas man lätt. Klart det sticker i ögonen på folk, duger de inte längre helt plötsligt? Har han blivit för fin helt plötsligt etc…
  Samtidigt känns det själviskt att inte vilja se bakåt, bara umgås med rätt personer etc. Skippa de andra, men riktigt så är det förståss inte. Det finns mycket att lära hur man inte ska göra också.

  Nix, bor tyvärr inte i din närhet (Malmö någonstans som jag förstått??). Bor någonstans mer i mitten av SWE. Hade varit kul att träffas annars! Som du märker är jag inte ens redo för gå ut med vem jag är, så jag har mycket kvar att vandra. Babystep i rätt riktning som du vet =)

  \PD

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PD
 3. Vit pil

  Hej PD,

  Jag tycker egentligen inte man ska ”isolera” sig för en av drivkrafterna jag ser hos mina mentorer är ”attraktion” – hur de gör saker tillsammans med andra. Hur de skapar win-win situationer hela, hela tiden.

  Vad jag däremot har börjat göra, iochmed att jag försöker leva konstant med ”aktiva” val så har jag även börjat tillämpa det på situationer och människor. Detta är något som sticker i många människors ögon – att man väljer sina vänner.

  Var någonstans i Sverige bor du? Det är alltid kul och intressant att träffa nya människor! :)

  Många hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Jag förstår vad du menar.. Jag kan inte säga att jag direkt har någon i min närmaste omgivning som förstår vad jag vill åstadkomma. Nej det försöker hela tiden omvända en att bli som flocken. ”safe secure job”. Det tar på psyket att umgås med denna mentalitet.

  Ska man då kapa dessa så kallade negativ påverkande människorna?.. Nej, de kan man väl inte, eller?.. blir ensamt tror jag.. Känner att jag redan idag isolerar mig.. det ger ingenting att umgås med de gamla vännerna. Det är samma skiva som fastnat liksom.. Jag skulle så gärna vilja träffa lite nytt folk med driv, fast de är juh så få. Kul att följa din blogg. Vi har båda samma läromästare gissar jag :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PD
 5. Vit pil

  Vad kul! Gratulerar till det!!! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 6. Vit pil

  Mycket intressant! Jag har äntligen kommit mig för att läsa boken jag fick av dig och har börjat planera min ekonomi bättre. Det känns ju lättare att börja när man har en lite bättre ekonomi som start :) Dessutom så har jag också bestämt mig för lite andra förändringar som jag läste i ditt mail för ett tag sedan, (bara för att jag inte svarade på det betyder det inte att jag inte läste det och var intresserad). Det är inte bara i ekonomin man behöver göra dessa förändringar heller, utan i alla aspekter av livet. Inställningen till livet och till sin egen tid, helt enkelt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
 7. Vit pil

  För mycket fluff i det där ”tänk positivt” köret också. Men det är klart, ska man klara av all kritik man ständigt får för sina goda uppoffringar (som många välmenande entreprenörer delar med sig av dagligen) så är det troligen bra med ett positivt sinne.

  Jag har med åren kommit fram till slutsatsen att man måste ha lite av ett hjärnsläpp för att syssla med entreprenörskap. Jag tror inte man möter på mer kritik i många andra yrken än vad man gör som just entreprenör. Men ändå fortsätter man i tuffa tider, när det är som värst. Varför? Varför fortsätter man fastän folk berättar för en hur knäpp man är, hur fel man har och hur ”bakom flötet” man är?

  Som jag nämnde, lite hjärnsläpp måste det ändå finnas för att man ska lyckas i entreprenörs genren. Entreprenören kräver nästan positivt tänkande lika mycket som en narkoman behöver sin fix eller alkoholisten sin drink. Hur ska man annars eliminera de otacksammas ständiga kakel/dravel påtryckningar från ens tankebanor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.