Forbes: sätt att bli rik.

 Forbes 11 sätt att bli rik – från www.DinaPengar.se:

1. Utnyttja statliga subventioner. Identifiera var staten plöjer ner stödpengar nu och i framtiden – kanske finns pengar att tjäna på miljövänliga bränslen?

2. Arv. En säker väg till de stora pengarna för några få. Men för stora flertalet är det inte så, de äldre lever dessutom allt längre liv och lägger pengarna på att höja sin egen livskvalitet.

3. Låna till stora investeringar. Riskfyllt, men man kan tjäna stora pengar på att investera med liten egen insats och stor lånedel – förutsatt att räntorna är gynnsamma och prisutvecklingen på det man köper är tillräckligt god. Exempel: Om du köper hus med 20 procent egen insats och priset stiger 10 procent har du nått 50 procent i avkastning. Är insatsen 3 procent blir avkastningen på investeringen 333 procent.

4. Fixa en hävstång. Så kallad hävstång på sina investeringar kan man nå på annat sätt än genom lån (se punkten ovan). Här är ett exempel om du driver företag: En teaterföreställning kan bara locka några hundra i publik och måste dessutom sättas upp varje kväll för att fortsätta generera intäkter. Spelar du i stället in en film kan du visa den för en publik världen över under lång tid – en investering med god hävstång. Gäller exempelvis affärsidéer på nätet.

5. Utnyttja bra idéer – som inte nödvändigtvis är dina egna. Man måste inte vara först med en affärsidé för att tjäna pengar på den. Du har knappast hört talas om Seattle Computer Works – bolaget som Microsoftgrundaren Bill Gates köpte 1980.

6. Ät små skivor av väldigt stora kakor. Det går att tjäna stora pengar på små avgifter – när man jobbar med jättelika transaktioner. Så går det exempelvis till när finansmäklarfirmor tjänar grova pengar trots att de bara tar exempelvis 0,1 procent av beloppet när de hanterar en företagsaffär.

7. Utnyttja karteller och monopol. Kan du uppnå en ställning där du är mer eller mindre ensam på din marknad kan du göra stora pengar på ditt företag.

8. Sälj drömmar. En vanlig strategi för fifflare, men kan också vara helt lagligt. Exempel: Att locka investerare till ett företag som jagar guldfyndigheter.

9. Utnyttja beroenden och fåfänga. Något som exempelvis kaffe- och tobaksindustrierna gjort med stor framgång.

10. Tjäna pengar på lycksökarna. Du kan bli rikare på att sälja hackor och spadar till guldletarna än att leta själva guldet.

11. Få betalt av någon annan än betalaren. Företagsledare är exempelvis ganska generösa med bonusar till hjälpsamma konsulter – det är ju inte vd:ns egen plånbok som blir tunnare.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök