Formell akademisk examen är inte det viktigaste för att få jobb
Sedan flera år tillbaka har jag haft åsikten att utbildning i dag spelar mindre roll än vad den gjorde förr. När unga människor frågar mig vad de ska läsa på universitet för att få ett jobb, så brukar jag säga att det inte är någon smart idé.
Jag själv som är född 1981 av föräldrar som flydde från det gamla Tjeckoslovakien har fått höra sedan jag var liten; var duktig i skolan så att du kommer in på ett bra gymnasium, var duktig på gymnasiet så att du kommer in på en bra utbildning, var duktig på utbildningen så att du får ett jobb och var sedan duktig på jobbet så att du får behålla det. Typ.
Jag gjorde som jag blev tillsagd även om jag längs vägen märkte att sanningen ”du måste ha en utbildning för att få ett jobb” inte riktigt stämmer längre. Det var förmodligen sant på 60- och 70-talet, där man utbildade sig till ett yrke och det krävdes att man gick på högskola för att få tillgång till bildning. Men jag påstår att så är inte längre fallet.
Idag, 2015, ser världen helt annorlunda ut. Utvecklingen går väldigt mycket snabbare och vi har yrken idag som vi inte hade för 5 år sedan – än mindre utbildningar till dem. Det andra är att det finns så många fler och egentligen bättre källor att utbilda sig genom. Flera universitet, t.ex. världens mest kända tekniska högskola MIT, lägger ut stora delar av sina kursprogram gratis på nätet.
Vi har utbildningsföretag och sajter såsom Khan Academy som började med att lära ut grundläggande matematik och numer även lär ut ganska avancerade kurser. Dessutom, inte att förglömma så finns Youtube och många bloggar som ger minst lika bra utbildning som man får på högskola. Det finns exempel på unga människor som lärt sig komplexa ämnen som mikrobiologi med hjälp av Youtube och forskningsartiklar online. Se t.ex. det här TED-klippet med Jack Andraka som kom på ett sätt att identifiera cancer före sin 16-års dag med hjälp av Internet.
Framgångsrika företag som inte jobbar med vanlig rekrytering, utan med jakt på talanger upptäckte det här för flera år sedan. Google har anställt folk som klarat deras tester på nätet, superheta företag som Tesla och SpaceX har två olika spår när de rekryterar raketforskare – antingen den formella universitetsvägen eller den informella som är till följd av tävlingar, inskickade bidrag och talang.
Jag själv har tänkt på det här flera gånger i de rekryteringsprocesser som jag själv har anställt folk i. Det har aldrig varit viktigt för mig om de har en akademisk utbildning eller inte, det viktigaste är att de är kompetenta att klara de arbetsuppgifterna som de kommer att ha. Utbildning kan på sin höjd visa att man någon gång i historien klarade ett antal projekt, men det har ju de flesta andra också gjort. Jag själv har ju läst teknisk fysik men jobbar numer mest med programmering och ekonomi, två områden som jag är självlärd inom eftersom jag tycker att de är så himla roliga.
En god vän Josefine mejlade mig artikeln som blev inspirationen till detta inlägget – att Ernst & Young, en av världens största revisionsbyråer har numer slopat kravet på akademisk examen. De hade tydligen gjort en undersökning internt där de inte kunde finna några som helst belägg för att personer med akademisk utbildning presterade bättre än de utan. Tvärtom noterade de att kravet gjorde att de inte fick tag på talanger som kanske inte hade haft en lika priviligerad uppväxt.
Min egen spaning i sammanhanget är att nu när även sådana här mainstream-företag, som ofta har lite snofsig attityd, börjat inse det här så kommer det nog spridas till fler företag. Jag tror nämligen att alla har att vinna på det, förutom kanske de som har väldigt mycket prestige kring sin egen utbildning.
Mitt avslutande tips till er unga som funderar på att läsa på högskola, gör det, men gör det av rätt anledning. Det är dessutom inte längre det enda sättet att göra saker på. Det går minst lika bra att bli riktigt duktig på det som du tycker är roligt. Däremot är det fortfarande lika viktigt, kanske än viktigare idag, att man lär sig något och blir riktigt bra på det – och då kan man lika gärna välja något som man tycker är roligt.