Formell akademisk examen är inte det viktigaste för att få jobb

Sedan flera år tillbaka har jag haft åsikten att utbildning i dag spelar mindre roll än vad den gjorde förr. När unga människor frågar mig vad de ska läsa på universitet för att få ett jobb, så brukar jag säga att det inte är någon smart idé.

Jag själv som är född 1981 av föräldrar som flydde från det gamla Tjeckoslovakien har fått höra sedan jag var liten; var duktig i skolan så att du kommer in på ett bra gymnasium, var duktig på gymnasiet så att du kommer in på en bra utbildning, var duktig på utbildningen så att du får ett jobb och var sedan duktig på jobbet så att du får behålla det. Typ.

Jag gjorde som jag blev tillsagd även om jag längs vägen märkte att sanningen ”du måste ha en utbildning för att få ett jobb” inte riktigt stämmer längre. Det var förmodligen sant på 60- och 70-talet, där man utbildade sig till ett yrke och det krävdes att man gick på högskola för att få tillgång till bildning. Men jag påstår att så är inte längre fallet.

Idag, 2015, ser världen helt annorlunda ut. Utvecklingen går väldigt mycket snabbare och vi har yrken idag som vi inte hade för 5 år sedan – än mindre utbildningar till dem. Det andra är att det finns så många fler och egentligen bättre källor att utbilda sig genom. Flera universitet, t.ex. världens mest kända tekniska högskola MIT, lägger ut stora delar av sina kursprogram gratis på nätet.

Vi har utbildningsföretag och sajter såsom Khan Academy som började med att lära ut grundläggande matematik och numer även lär ut ganska avancerade kurser. Dessutom, inte att förglömma så finns Youtube och många bloggar som ger minst lika bra utbildning som man får på högskola. Det finns exempel på unga människor som lärt sig komplexa ämnen som mikrobiologi med hjälp av Youtube och forskningsartiklar online. Se t.ex. det här TED-klippet med Jack Andraka som kom på ett sätt att identifiera cancer före sin 16-års dag med hjälp av Internet.

Framgångsrika företag som inte jobbar med vanlig rekrytering, utan med jakt på talanger upptäckte det här för flera år sedan. Google har anställt folk som klarat deras tester på nätet, superheta företag som Tesla och SpaceX har två olika spår när de rekryterar raketforskare – antingen den formella universitetsvägen eller den informella som är till följd av tävlingar, inskickade bidrag och talang.

Jag själv har tänkt på det här flera gånger i de rekryteringsprocesser som jag själv har anställt folk i. Det har aldrig varit viktigt för mig om de har en akademisk utbildning eller inte, det viktigaste är att de är kompetenta att klara de arbetsuppgifterna som de kommer att ha. Utbildning kan på sin höjd visa att man någon gång i historien klarade ett antal projekt, men det har ju de flesta andra också gjort. Jag själv har ju läst teknisk fysik men jobbar numer mest med programmering och ekonomi, två områden som jag är självlärd inom eftersom jag tycker att de är så himla roliga.

En god vän Josefine mejlade mig artikeln som blev inspirationen till detta inlägget – att Ernst & Young, en av världens största revisionsbyråer har numer slopat kravet på akademisk examen. De hade tydligen gjort en undersökning internt där de inte kunde finna några som helst belägg för att personer med akademisk utbildning presterade bättre än de utan. Tvärtom noterade de att kravet gjorde att de inte fick tag på talanger som kanske inte hade haft en lika priviligerad uppväxt.

Min egen spaning i sammanhanget är att nu när även sådana här mainstream-företag, som ofta har lite snofsig attityd, börjat inse det här så kommer det nog spridas till fler företag. Jag tror nämligen att alla har att vinna på det, förutom kanske de som har väldigt mycket prestige kring sin egen utbildning.

Mitt avslutande tips till er unga som funderar på att läsa på högskola, gör det, men gör det av rätt anledning. Det är dessutom inte längre det enda sättet att göra saker på. Det går minst lika bra att bli riktigt duktig på det som du tycker är roligt. Däremot är det fortfarande lika viktigt, kanske än viktigare idag, att man lär sig något och blir riktigt bra på det – och då kan man lika gärna välja något som man tycker är roligt.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

25 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Det är det visst det skulle du gå till en tandläkare som inte har en examnen

  Gravatar för användaren
  Karin Kangas
 2. Hej Rikagillsammans :)
  Tack för er fantastiska pod osv, jag själv lärde mig en massa om ekonomins olika roller. Individuel samt samhälls ekonomi :)

  Tack för själv bildningen, älskar och lära mig på nytt inom ett ämne jag inte var för förälskaf i*

  All kärlek till er från en outbild , men
  Dock själv lärd/ självbildad sociolog och projekt kretör med gjorda online kurser inom egenföretagande, marknadsföring med mera :)

  Gravatar för användaren
  Jenkan
 3. Jag är 39 år och den enda i min släkt utav mina jämnåriga kusiner utan akademisk examen och jag tjänar ändå mest..;) Visst såklart att det beror på vilken inriktning osv, här finns ju så många orättvisor! En förskolelärare med akademisk examen kommer ju

  inom kommunen iaf aldrig komma att tjäna över 30 000kr men alla mäter ju som tur är inte bara utifrån det
  finansiella!
  Men att slänga 4år på en civilekonomisk examen utan att man kanske har starka ambitioner skulle jag vilja påstå är rätt meningslöst.

  Gravatar för användaren
  Linda
 4. Den här artikeln är alldeles för generaliserande och raljerande. Under din normalt höga nivå, Jan.

  Du fokuserar på kunskap men inte kompetens. För min egen del är inte min civilingenjörsutbildning lika med de kurser jag läst och de projekt jag genomfört. Det handlar om de förmågor man utvecklat. Förmågan att se det viktiga, förmågan att veta var man ska leta, förmågan att inhämta mycket information på kort tid, förmågan att samarbeta. Förmågan att lösa problem. En högskoleutbildning är ju ett träningsläger för allt detta.

  Självklart kan man nå framgång utan en akademisk utbildning, men den ger helt klart många fler möjligheten att lyckas.

  Gravatar för användaren
  Magnus
 5. Vad som har glömts bort att nämnas är att många jobb faktiskt blir ouppnåeliga tack vare ”överkvalificering” också. Om man har en för omfattande formell kvalifikation för den position man ansöker till då kan ”överkvalifikationen” manövrera ut en per automatik (”den ansökande kommer säkert att tröttna på sådana här arbetsuppgifter. Slöseri med talang”, tänker arbetsgivaren). Precis så som ”underkvalifikation” kan manövrera ut den ansökande från majoriteten av jobb.

  Därför är vikten av en formell utbildning helt beroende av vilken typ av jobb/position man vill ansöka till samt hur pass under- eller överkvalificerad man är för jobbet/positionen man ansöker till. Denna diskussion kan bara föras i gråskala. Precis som man kan säga att mer pengar inte gör en lyckligare kan man även säga att mer formell utbildning inte nödvändigtvis säkerställer att man blir mer anställningsbar (det kan högst troligt vara motsatsen också ifall det är brist på behov av högkvalificerade yrken i samhället).

  Gravatar för användaren
  Mathias
 6. Hej
  Du har helt fel! Varför ?
  Du liksom jag är civilingenjör och vi vet bägge att just inom teknik, tex programmering, kan man lära mycket själv om man har ett brinnande intresse.Där är det även lätt att få jobb innan utbildningen är klar om man skaffat sig lite specialkunskaper. Men du kan inte relatera vårt utbildningsområde till alla andra yrken.
  – Dels kräver många yrken utbildning i botten som lärare, läkare psykolog mfl.
  – En utbildning visar att man är kapabel att göra en prestation utifrån vissa förutsättningar.
  – Framförallt, en utbildning ger SJÄLVKÄNSLA och dom som inte har det kommer att gå genom livet och känna sig mer eller mindre underlägsna andra. Oavsett hur mycket dom tjänat på börsen.
  Även jag har rekryterat och väljer såklart alltid en utbildad före en outbildad med samma kvalifikationer
  Mvh/Bengt

  Gravatar för användaren
  Bengt Eriksson
 7. Hej!

  Tack för en bra och intressant blogg! Skulle hemskt gärna höra hur du resonerar kring csn-lån, något som berör de allra flesta som studerar eller har studerat.
  Är det värt att amortera och betala av dem snabbt efter avslutade studier? Eller är det smartare att satsa de pengarna i andra investeringar?
  Jag som personligen har ett sparande som skulle kunna täcka nästan hela mitt lån, skulle det vara bättre att betala av det och få det överstökat?
  Förstår det som att du inte kan svara på specifika frågor men ett generellt inlägg skulle vara intressant.

  Gravatar för användaren
  Emelie
  1. Med tanke på att du bara har ca 1% ränta på ditt csn lån så anser jag att det är bättre att investera dina pengar i annat. I stort sett allt som du anser komma att generera mer än 1% avkastning. Om du tex investerar dom enligt jans strategi i en nybörjarportfölj så kan du på ett par års sikt räkna med ca 8% värdeökning/år. I detta fallet får du ju då 7% avkastning på dina lånade pengar istället för att börja om på 0.

   Gravatar för användaren
   Mattias
  2. Det här med att investera istf att amortera är borsett från avkastning en riskavvägning. Med tanke på att räntan på dessa lån är så låg så bör det ju gå att få bättre avkastning.

   Vad gäller risken så skiljer den beroende med vilka vilkor man har sitt CSN-lån. Med de gamla vilkoren (jag har) finns det ingen risk för att bli bankrutt pga lånen då det enda jag behöver göra är att betala min”akademikerskatt” på 4%.

   Bortsett från (eller kanske snarare i kombonation med) detta så innebär ett lån i portföljen att man i praktiken ligger negativ på kort räntesparande. Skall man kombinera med korta räntor så är det bara lönt att välja alternativ där man får högre avkastning efter skatt än CSN-räntan (kom ihåg att räntan på CSN kan vara lägre för att den inte är avdragsgill).

   I övrigt betyder detta att du ligger med hävstång i de investeringar du gör. Istf att ligga 40:60 i räntor resp aktier innebär detta att d kanske istället ligge -40:140…

   Gravatar för användaren
   Skyking
 8. Håller med dig till en del, men inte fullt ut. Det finns en hel del jobb där det inte funkar att vara självlärd och där utbildningen faktiskt är viktig för att kunna utföra uppgifterna jobbet kräver. Jag jobbar själv som tandläkare och just inom ett sådant yrke så känns det som att utbildningen faktiskt är en viktig del. När det kommer till att ansvara för patienter så tror jag att man måste ha en utbildning för att kunna säkerställa en viss kvalitet. Men det finns ju mängder av andra jobb där det faktiskt går att lära sig själv. Jag har själv läst ett års ekonomi på universitet också, men det mesta jag kan om ekonomi är självlärt :-)

  Gravatar för användaren
  Lis
  1. Jag är benägen att hålla med. Vissa utbildningar är ett formellt krav för att ens få jobba. Det finns många som glömmer distinktionen mellan detta och ”krav” som mer är att se som en önskelista. Inte ens arbetsförmedlingen verkar förstå alltid som anvisar folk att söka jobb som de inte kan få pga sådana krav.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 9. Jag vill ge dig delvis rätt. Det finns inga garantier i den här världen. Utbildning låser upp många dörrar och gör att konkurrensen automatisk blir mycket mindre. Nu menar jag inte omkring slavjobb på diverse finansbyråer, men ”mest möjliga lön, minst möjliga jobb”. F eks jobbar jag som läkare. Jag var väl smartast på gymnasiet i en medelstor stad men när jag kom till huvudstaden och universitetet var jag inte mer än en medelmåtta. Åndå sitter jag nu med årsinkomst omkring 1 000 000, är 30 år och om 5 år är den det dubbla. Mina vänner som har läst ekonomi tjänar lite lägre eller det samma men jobbar minst 80 timmar i veckan och blir tvungna att ta långa utlandsupphåll. De kan heller inte säga att de vill ta en paus eller tjänstledigt, för dem gäller bara ”rise eller out”. Nu kan inte alla vara läkare, men att välja ett yrke med ok akademisk status men framför allt extrem efterfrågan leder alltid till mest möjliga betalt i förhållande till arbetsinsats. Till exempel ingenjörer och speciellt kemister!
  Undvik konkurrens, skapa din egen monopolsituation med kunskap som bara du har, och ta ordentligt betalt.

  I övrigt, ros till bloggen som bestämt håller jämn hög kvalitet.

  Gravatar för användaren
  Patrick
  1. Den lön du anger stämmer inte överens med medellönen för läkare. För att komma upp i den nivån du nämner behövs nog en del övertid eller arbete som stafettläkare. Jag ser dock i taxeringskalendern att många läkare har ca 100 000 kr i månadslön men det inkluderar ju övertid och annat (det påstås ju att läkare gör mycket övertid). Visst är det en lång utbildning men jag tror att det svåra är att komma in på utbildningen (om man inte köper in sig på privatskola eller utbildar sig utomlands) än att klara av själva studierna. Läkarkåren i Sverige har alltför stor makt och ser till att få höga löner genom att begränsa antalet utbildningsplatser. Ta in fler på läkarutbildningarna så att lönerna sänks för detta yrke som får betalt av oss skattebetalare.

   Gravatar för användaren
   Tommy
 10. Nja…du har lite rätt, men i det stora fel.
  Tesen stämmer inte om man tittar hur företag, myndigheter och organisationer rekryterar.
  Dessutom är det ytterst få yrken och platser på de ovan nämnda som kräver super kreativa människor eller raketforskare; socialarbetare på kommunen, handläggare på migrationsverket, sjuksköterska, bilmekaniker, elektriker osv osv. Alla de har ramar och vissa förkunskaper som krävs för att kunna utföra sitt arbete. Detta lär man sig i skolan/utbildning. Jag skulle inte vilja vilja få en innovativ och super kreativ f.d. svetsare som gillar människor och är social, till vår förlossning, utan en utbildad och erfaren barnmorska! Jag tror att det samma gällde vid er förlossning :)
  I övrigt är det väl enbart inom svensk politik där utbildning totalt saknar relevans.

  Tesla, SpaceX och liknande är ytterst litet segment och även där rekryterar man efter utbildning och erfarenhet. Likaså är det på Apple, Google, Microsoft – vet av egen erfarenhet.

  Att sätta en viss utbildning som förkunskap eller krav är ett sätt att redan från början filtrera alla mer eller mindre oseriösa jobbansökningar, likaså alla de som är nästan tvungna att ansöka X-antal jobb per månad för att kunna behålla sin ersättning från Arbetsförmedlingen.

  Tittar man på exempelvis specialistyrken oavsett vilken bransch så skall man inneha vissa certifikat eller ett visst antal år erfarenhet eller båda delarna. Om du är exempelvis riktigt duktig på IT-säkerhet, men inte gått en enda kurs/utbildning så tror jag inte på dig. Detta vet jag återigen av egen erfarenhet, dvs vilka delar jag saknade eller tänkte fel, innan jag gick några kurser i ämnet.
  Givetvis finns det whizz kids som exempelvis uppträder med egen pianokonsert vid 7 års ålder med det är ytterst litet antal personer vi pratar om. Dessutom är alla underbarn rörande överens idag att de skall gå på någon av de kände högskolor för att studera vidare och föra kunskapen framåt.

  Skolan, likaså värnplikten lär ansvar, konsekvens och anpassning. Något som totalt havererat i vårt avlånga land.
  Det har börjat bli allt mer att jag skall förverkliga mig själv, att mina idiotiska handlingar är samhällets fel och att övriga ska anpassa sig efter mig. Sen kastar vi stenar och eldar på bilar för skojs skull.

  Att samhället i det mesta kritiska, besvärliga och osäkra tiden, dvs åren av ens liv säger: ”Gör som du vill. Skolan är oviktigt. Gör något som du tycker om” osv osv, är en björntjänst man gör barnen. Det sitter 30-åringar och fortfarande inte vet vad de ska läsa eller jobba med ”när de blir stora”.
  För handen på hjärtat, jag själv hade ingen aning när jag stod på studentflaket och låtsades vara glad för något jag inte visste vad det var. Jag är bara tacksam att min omgivning visade vägen och inte var velig och otydlig i sin instruktion. Jag är övertygad att jag inte hade haft en så god tillvaro som jag har idag om jag började fundera var jag skall göra med livet efter gymnasiet.

  Att inte utbildning betyder något är mer eller mindre ett svenskt påhitt – och mycket idiotiskt sådan. Men det är väl det man greppar efter, när man har en skola som är sämst i Europa. Med liknande attityd hade exempelvis inte Sydkorea varit ett teknikunder som man är idag. Japan likaså där även lördagsskola är vanligt förekommande. Så visst har det betydelse och visst spelar det otroligt mycket att ha både en hög allmänbildning men även en utbildning. Jag skulle vilja ta en diskussion med alla de som påstår något annat om ca 15-20 år, för att se vart Sverige befinner sig då.
  För det vi lever på idag, det är förtjänst av 50-70-talet. Men statskistan är numera tom och gamla ”meriter” likaså. slutligen blir frågan, vad säljer/exporterar Sverige till omvärlden i framtiden, när det inte är kunskap vi konkurrerar om?

  Gravatar för användaren
  Denis Anusic
 11. Förbannat behaglig artikel! Du förändrar världen Jan! Det skall gudarna veta!
  Majoriteten av av mänskligheten är fast i illusionen av problematik till att övergå från gammalt till nytt.
  Det du upplyser här är den nya branschen så att säga, och det är mycket värdefull och äkta information!

  Ha en riktigt underbar dag!

  Gravatar för användaren
  Ralle
 12. Jag är född 1979 och har aldrig haft nytta av mina gymnasiebetyg när jag har sökt jobb. Nu har jag mest jobbat inom kreativa yrken där arbetsprover (som har kunnat vara bara för syns skull, icke publicerade verk) och intervjuer har varit det som har räknats, men jag är också övertygad om att detta går att applicera på många fler yrkeskategorier.

  Gravatar för användaren
  Thomas
  1. Att de begär arbetsprover och liknande är not inte bara för syns skull. När det gäller kreativa yrken så är det ju ofta önskvärt att man vet att det du skapar håller måttet. Visserligen märker man ju ifall du inte håller måttet vid en provanställning, men som alltid i en process så är det bättre att detektera fel i ett tidigt skede (bättre att de får veta om du inte håller måttet redan vid ansökan).

   Gravatar för användaren
   Skyking
 13. Jag håller inte med. Dels tittar jag själv efter formell utbildning när jag anställer, dels tycker jag att de med civilingenjörsutbildning i genomsnitt presterar bättre än de utan i min bransch (teknik). Båda argumenten förvisso anekdotiska. För övrigt finner jag generellt att top 10% på arbetsmarknaden är underprisade (dvs ger bästa avkastning prestation/lön), så varför inte satsa på att anställa folk med både talang och akademisk examen? (Åtminstone om man representerar är ett mindre företag och inte måste äta sig långt ner i klock-kurvan.)
  Men det är emellertid möjligt att jag är ett undantag i mitt sätt att resonera och att det du säger stämmer generellt bland chefer och rekryterare.

  Gravatar för användaren
  Mikael
 14. Staten/kommunerna kräver tyvärr att t.ex.lärarna skall ha examina trots att vi har brist på lärare och exempel på utmärkta pedagoger utan examen.

  Gravatar för användaren
  Eilert
 15. Jag håller också med. När jag började plugga på högskola 1996 så plockades folk direkt från utbildningarna. Detta förändrades väsentligt efter IT-kraschen. Från att ha varit ”A ticket to eat”, så blev utbildningen snarare ”A license to kill”. Och den trenden tycker jag verkligen har hållit i sig. På mitt jobb (en fordonstillverkare i västra Sverige) så finns alla de sorter. 3-årigt gymnaise, yrkeshögskola, högskoleexamen, civilingenjörsexamen, master hit och master dit. Förmodligen finns säkert någon Dr också. Ur det begränsade urvalet så finns det heller ingen någon korrelation mellan utbildningsnivå och kompetens.

  Här tycker jag att man får ta sig en redig funderare. Både från lärosätena men också som enskild individ. Vad är det värt att plugga på högskolan och vad har jag för alternativ. För någonstans är det så här när man läser på högskolan; Man läser många intressant och roliga saker och många kurser knyter an till forskningen inom respektive område. Men kopplingen till yrkeslivet är det väl si och så med. Dels så är det ofta bara en bråkdel av det man läst som man direkt använder i sitt yrkesliv och för många är det så att man inte ens jobbar med det man primärt har utbildat sig inom.

  Så man kan verkligen fundera om det är värt att lägga sin tid på högre utbildning.

  Sedan vill jag även ge Marie en poäng. Jag tycker mig kunna se något av en fördumning i samhället. I mångt och mycket så intresserar man sig inte för fakta och man klarar heller inte alltid av att göra några djupare analyser. Men det kan ju också vara ett resultat att vem som helst med en blogg kan göra sin röst hörd ;)

  Gravatar för användaren
  Alex
 16. Håller med dig! Men Uppmuntra gärna ungdomar att fortsätta studera där man får sig räkna, och läsa!! för det kan dom inte!! Att kunna räkna är det absolut viktigaste för din framtida ekonomi om inte annat – det vet ju du Jan!!?, och läsförståelse och källkritik är idag enormt viktigt, att man lär sig att se agendan bakom den information man får till sig!!

  Gravatar för användaren
  Marie
  1. Med tanke på att kunna läsa, räkna, skriva är så fundamentalt så tycker jag att man borde lära sig det i just grundskolan…

   Gravatar för användaren
   Skyking

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök