Förslag på första regeln till 100.000 kr portföljen

Diversifiering för att hålla förlusterna till ett minimum

Första regeln som ganska snabbt framkom i det stora gensvaret på Facebook igår var diversifiering – att inte lägga alla äggen i samma korg. Jag håller med. Syftet med första regeln i ”100.000 kr projektet” är att minimera de kommande förlusterna. Något som till och med är viktigare än att maximera vinsterna.

Min tro är att sparande och investerande mer är att jämföra med ett marathonlopp snarare än ett hundrameterslopp. I ett marathonlopp är det viktigare att managera sina resurser väl över tid. Att inte ta ut sig direkt i början och ha ork kvar även i slutet av loppet. Det är en sport för den uthållige. Det är en sport där sköldpaddan alltid kommer att vinna över haren.

Den synen ger också tillgång till två av de största fördelarna som jag tror att man som liten investerare kan ha på marknaden. Den ena fördelen blir att du har tiden på din sida. Den andra är att du inte behöver vara smart, bättre än någon annan eller behöva fatta dumma beslut baserade på känsla. Min stora husidol Warren Buffett uttrycker det så här:

Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with the 130 IQ […] Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing. Warren Buffet

Med risk att göra samma misstag som många andra – precis som över 80 % av alla manliga bilförare tror att de kör bättre än snittet – så investerar långt ifrån alla som tror att de investerar som Buffet, faktiskt honom. Jag själv har gjort många dyra misstag. Jag vet inte hur många tusentals kronor jag har förlorat till alla möjliga dumma anledning såsom att ha rätt istället för att tjäna pengar, jaga högst avkastning, använda belåning, satsa på det som sägs i media etc.

Det är därför jag över tid har gått över till att mer tro på en strategi som är enkel, består av ett fåtal klara regler och sedan handlar det ”bara” om att hålla sig till de reglerna nästan på ett rigitt sätt. Även när känslorna säger något annat. Handen på hjärtat så är den en av de stora fördelarna som jag ser för mig själv med att skriva om portföljen öppet. Att det ”tvingar” mig att hålla mig till mina egna uppsatta regler.

Jag tror också här på att skapa en så kallad ”All-vädersportfölj” som kommer att fungera just i alla ekonomiska klimat – oavsett om det är finanskris eller inte, om börsen går bra eller om guldet går bra. Det vill säga att ge upp tanken på att jag kan slå marknaden. Något som jag själv beskrivit i en artikel här är i princip omöjligt över tid – men som är en känsla som dyker upp från tid till annan. Jag vill ju gärna vara den som är bättre än marknaden. Precis som jag faktiskt är en bättre bilförare än snittet… Eller inte. Därav;

Regel #1: diversifiering i olika tillgångsslag

Huvudsakliga syfte med regeln:

 • Att minimera potentiella förluster över tid (viktigare än stora vinster)
 • Att skapa en portfölj som håller över tid.
 • Att skapa en portfölj som klarar sig oavsett ekonomiskt klimat.
 • Att skapa en portfölj där man gör jobbet en gång och sedan låter den vara i fred, bortsett från en årlig justering (ungefär som en passiv inkomst)

Så här tänker jag mer kring att sprida riskerna

Warren Buffett har sagt vid ett annat tillfälle att det bästa skyddet mot okunnighet är diversifiering:

Diversification is a protection against ignorance. Warren Buffet

Det roliga är att när jag läste det första gången för ett par år sedan så tolkade jag det som ganska negativt. Typ att amatörer diversifierar och proffsen fokuserar så som han själv gör. Men jag tror faktiskt inte längre att det var negativt menat. Där finns många saker som jag är okunnig inom – och faktiskt inte har något intresse att lära mer mig om heller. Jag kan inget om rörmokeri, jag kan inte något om min bilmotorer och så vidare. Jag tror således att ett av de bästa sätten att skydda sin portfölj är att sprida äggen i olika korgar och använda riskspridning.

Det är en av anledningarna till att jag själv gillar indexfonder så mycket – inte bara för att de har låga avgifter utan även för att de ofta diversifierar i många olika bolag. Nu kan man också diversifiera på olika sätt och tanken att göra det i den här portföljen är via olika sorters tillgångar.

De vanligaste typerna av tillgångar man brukar prata om i portföljsammanhang är:

 • Aktier och fonder – det vill säga värdepapper som direkt eller indirekt är kopplad till ägande i noterade företag.
 • Råvaror – det vill säga allt från guld, silver till olja, vete, kaffe, kakao, järn, aluminium, stål och så vidare
 • Obligationer – det vill säga att man lånar ut sina pengar till någon annan (stat eller företag)
 • Likvider – det vill säga kontanter eller pengar i ränte- och penningmarknadsfonder.
 • Kommersiella fastigheter – man hyr ut till hyresgäster eller företag

Sedan brukar man även ibland lägga till följande:

 • Privata bostäder – de senaste 50 åren har vi även sett ökningar på bostäder man själv bor i
 • Strukturerade produkter – som kombinationer av ovanstående i form av SPAX, autocall, certifikat, etc
 • Derivat – högriskinstrument där man spekulerar i förändringen av en underliggande tillgång såsom optioner, warranter, futures, CFD:er etc.
 • Onoterade företag – ofta mindre (men majoriteten) av företag som ägs av några få ägare och som inte finns på börsen.

Om jag har missat något tillgångsslag så kommentera gärna.

Jag vill också understryka med följande citat från boken ”The Red Code”:

”Diversification works because it helps you avoid catastrophic losses, not because it helps you make more money in a given year. The trick to increasing your capital is not making a killing in any one year, but avoiding losses. As Warren Buffett once said: ”Over the years, a number of smart people have learned the hard way that a long list of numbers multiplied by a single zero is always a zero”.

Ett viktigt syfte för mig i strategin är således att inte förlora pengar eller riskera för mycket vid något enskilt tillfälle, snarare än att tjäna pengar. Historien visar nämligen att ett av de vanligaste misstagen investerare gör är att ha en övertro på sin egen förmåga. Jag har själv trillat dit fler än en gång och förlorat mycket pengar.

Det kommer således helt klart att bli en riskpridning av de 100.000 kr i de olika korgarna.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök