Förslag på saker att göra de sista dagarna av 2014
Sök:

Förslag på saker att göra de sista dagarna av 2014

Smarta saker att tänka på innan nyårsafton på torsdag!

På torsdag är det här året till ända och innan dess finns det ett par saker man kan tänka på utifrån ett privatekonomiskt perspektiv.

Om du pensionssparar privat i IPS, sluta med det efter årsskiftet!

Den stora privatekonomiska nyheten, som drabbar en del som pensionssparar privat, är att avdraget kommer sänkas från 12 000 kr per år till 1 800 kr under 2016 och sedan avskaffas helt. I korthet så har det inneburit att man hittills har kunnat spara 12 000 kr per år i sitt privata pensionssparande skattefritt. Man har i deklarationen gjort avdrag för det här sparandet och på så sätt betalat 12 000 kr mindre i skatt.

Som det ser ut idag, betalar du först skatt på din lön, du tar från dessa pengar och sätter in i ett privat pensionssparande. När du går i pension och ska ta ut pengar från ditt pensionssparande betalar du återigen skatt på dina pengar. Avdragsrätten på 12 000 kr kan därför ses som ett sätt neutralisera så att du inte betalar dubbel skatt. I och med att avdraget tas bort riskerar många således att dubbelbeskattas.

Jag rekommenderar således INTE att man från och med 2015 gör några insättningar i IPS eller det privata pensionssparandet. Jag rekommenderar generellt aldrig att pensionssparade utan att snarare bygga en egen pengamaskin i ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Den uppenbara nackdelen med pensionssparande är att nu är det inte längre avdragsgillt men också för att du låser pengarna på så lång tid (och ofta till höga avgifter).

Således – har du ett IPS-sparande; gör en eventuell sista komplettering men se till att stoppa vidare insättningar om dessa sker automatiskt.

OBS! Det här gäller inte tjänstepensioner eller andra typer av sparande.

Om du har en vanlig depå – se om du kan kvitta förluster mot vinster

Om du har en vanlig depå, med aktier och fondersom du har vinster eller förluster på, så kan det vara en idé och undersöka om du kan kvitta vinster/förluster. Det vill säga att om man har något innehav som har backat mycket så kan där vara en poäng att sälja av det innan årsskiftet för att ta med den förlusten i årets deklaration och kvitta den mot en vinst. Det här kräver att man håller tungan rätt i mun men kan vara värt det. Ett tips är att använda Avanzas eller Nordnets funktion K4-underlag som skapar ett automatiskt deklarationsunderlag redan idag.

OBS! Det här gäller INTE investeringssparkonto eller kapitalförsäkringar då de beskattas annorlunda.

Köpa Better Globe-träd? Gör det innan torsdag!

Better Globe är ett projekt som går ut på att man kan göra gott samtidigt som man tjänar pengar. Better Globe är ett skogsföretag som säljer träd, vilka vi kunder får en avkastning från samtidigt som träden gör väldigt gott då de skapar arbetstillfällen, ger möjlighet för barn att gå i skola, mikrolån och en massa annat gott. Jag har skrivit hur mycket som helst om det här:

Poängen är i alla fall att Better Globe avräknar träd som man har köpt per år. Det innebär att om man har köpt ett träd 2014 så får man avkastning från det 2018. Ett träd däremot köpt 2015 ger avkastning först 2019. Det innebär att det är mycket smartare att köpa fler träd på onsdag istället för på torsdag. Det skiljer ett helt års avkastning.

Jag kommer att hålla ett webbaserat informationsmöte om Better Globe på tisdag kväll kl. 20:30 till ca 21:15 via internet. Det enda som man behöver göra är att anmäla sig via hemsidan så att man får instruktioner till hur man deltar i mötet.

 

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  För att Better Globe skall ses som en seriös investering så gör en beräkning på hur den ”lovade” avkastningen skall genereras.
  Använd följande tal (väldigt förenklade):
  1: 15 % årlig avkastning under 20 år.
  2: Det Keneyanska bolaget behöver generera en avkastning på 30 % per år för att uppfylla detta (50 % i kostnader som försvinner på vägen)
  3: Ta hänsyn till att bolaget i Kenya gått med förlust de första åtta åren.
  4: Ta hänsyn till att Better Globe legat 200 000 träd efter i sina plantage de senaste tre åren.
  5: Ta hänsyn till att utbetalningarna under de fyra första åren inte genererats av vinster. Dvs att det Keneyanska bolaget behöver ta igen dessa förluster samtidigt som ränta-på-ränta jobbar emot dem.
  6: En beräkning på intjäning för de produkter som skapas och hur stora vinster de skall generera för att täcka avkastningen de kommande åren.

  Mitt stalltips är att Better Globe faller som ett Ponzischema före 2020. Alternativt drar Better Globe ned ”avkastningen” rejält för att få ihop sin finansiering. Tittar man rent ekonomiskt på Better Globe så är det ett perfekt Ponzischema. Det är många år från insättning till avkastning och sedan gör man allt för att avkastningen skall ”återinvesteras”. Allt för att hålla Ponzischemat levande så länge som möjligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  Känns lite för bra för att vara sant med Better Globe. Pyramidspel. Bra saker du skriver om men jag skulle akta mig om jag var du att skriva för mycket om better globe. Googlar man på det hittar man en hel del saker som gör att jag tillsvidare undviker better globe.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Hej Erik,

   Det är helt okej att stå över. Jag står över massor av saker. Det var som sagt, bara ett tips! :-)

   Jag själv känner mig dock så pass trygg att jag lägger in mina egna pengar i Better Globe, då jag undersökt på en sådan nivå att jag själv känner mig nöjd.

   Tack ändå för att du tog dig tiden och energin att återkoppla till mig! :)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Finns det nåt sätt där man kan få sig en titt på Better Globes result- och balansräkning? Kunde inte finna den på deras hemsida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   Jag ger konsensus till Niklas önskemål om en större finansiell transparens. Det förbättrar genomslagskraften i införsäljningen av träd. Samtidigt, även om det är en onoterad verksamhet, är Better Globe i sig ett pengaförvaltande bolag. I takt med ett större antal trädägare ökar dessutom ”ägarspridningen” i verksamheten (det som säljs är investeringsprodukter trots allt. Även om man inte rör sig med aktieandelar rör man sig ändå med ett ägande direkt i den underliggande tillgången). Något som FI har tillståndsregler kring.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  2. Vit pil

   Precis. Anledningen till att better globe fick så mycket kritik på avanza tror jag iallafall delvis beror på bristen på insyn. Den enda informationen som kommer är ju vaga löften om 15% avkastning.
   Gör ett inlägg med fakta och grafer som du brukar göra Jan. Låt fakta tala för sig självt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  3. Vit pil

   Ja, jag håller med att jag skulle önska finansiell transparens. Tyvärr så har jag inte tillgång de uppgifterna heller eftersom årsredovisningar inte är offentliga i Kenya och jag är också bara kund precis som alla andra. Det finns siffror som är offentliga i Norge via Brønnøysundregistret. De visar dock inte hela bilden eftersom det är det kenyanska bolaget vars siffror är de som spelar roll.

   Jag själv är dock själv tämligen skeptisk till årsredovisningar i allmänhet eftersom jag av egen erfarenhet vet att man kan få den att se ut mer eller mindre hur som helst. Det som jag sätter min tillit till är att allt som Better Globe och dess ledning har sagt har de också gjort. Inklusive att utbetalningen har skett vid utsatta tillfälle vilket egentligen är det mest intressanta.

   Dock ska jag ner till Uganda inom kort, så om det är specifika staplar och grafer som önskas så kan jag se om jag kan få dessa. Vad är det för en stapel som hade gjort skillnad?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Jag personligen skulle uppskatta en oberoende, svenskt erkänd granskningspart. De stora revisionsbyråerna har ju inte alltid visat sig vara en garant för kvalitativa, oberoende granskningar. Kanske har detta att göra med att det är bolagen som dessa byråer granskar som betalar deras revisorsarvoden. Om man kan se till att ett ägarsyndikat (bestående av oss alla som äger träd) betalar arvodena för revisionsbyråerna då kanske vi kan få ut årsredovisningar som är fullt trovärdiga och transparenta nog (syndikatet kan sätta specifika granskningsmål ut över den vanliga praxis som gäller för internationell redovisningsstandard). Inte minst ”oberoende” av ledning och styrelse i Better Globe. Ett förslag på lösning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  5. Vit pil

   Ja. Vad skulle dessa mål vara och hur skulle det finansieras?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  6. Vit pil

   Jan: trädägarna får finansiera det. Kan säkert genomföras via en ekonomisk förening. Man skulle till och med kunna ha en svensk, auktoriserad revisor på plats i Kenya på heltid för den ekonomiska föreningens räkning i syfte att se till att siffrorna blir rätt bokförda och redovisade enligt internationellt vedertagna redovisningsmetoder.

   Visst kan detta te sig jobbigt och onödigt, men samtidigt gynnar det better globe att gå igenom eländet med att sätta upp det. Det skulle tysta många jobbiga kritiker. Mycket av kritiken mot better globe är just transparens. Det är en av era värsta flaskhalsar för tillväxt.

   En annan sak som skulle förbättra införsäljning av träd är en likvid andrahands handel av trädinnehav. Det skulle minska den uppfattade risktagningen. Gör det enkelt för trädinnehavare att sälja av sina innehav i förtid. Better Globe borde erbjuda en återköpsgaranti, men det skulle även behöva skapas en möjlighet att kunna sälja av trädinnehav till andra trädinnehavare eller rent av till nytillkomna köpare av träd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.