Fortfarande en stor uppsida i både guld och silver

De senaste 20 åren har gått bra utan guld, men med guld hade man haft mer pengar | Med Eric Strand, del 2 av 2.

#Samarbete. Den här artikeln är ett samarbete med AuAg Fonder AB och kan vara sponsrad eller innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

De senaste 20 åren har man klarat sig bra utan guld eller silver i sitt sparande, men man hade förmodligen haft mer pengar om det funnits i ens portfölj. Dagens avsnitt är ett samarbete och del 2 av 2 med Eric Strand från AuAg Fonder AB.

Vi fortsätter diskussionen där vi slutade förra veckan och fokuserar betydligt mer på guld och silver, snarare än makro och världsläget i ekonomin. Vi pratar om guldet som borde kunna öka upp till 3 000 USD/oz utan att Eric skulle bli förvånad. Det i sin tur medför att silverpriset borde kunna bli tre-siffrigt runt 100 USD/oz.

Om dessa två priser skulle uppnås, så betyder det en uppgång på ca 70 % för guldet (ca 1 800 till 3 000 USD/oz) och ca 400 % för silvret (ca 25 till 100 USD/oz). Det vill säga en ganska massiv uppgång. Anledningarna till varför det bör ske pratar vi mer om i förra avsnittet. I grunden handlar det om inflation, felprissättningen av silver, ökad efterfrågan och minskad tillgång, det naturliga förhållandet mellan guld och silver och psykologiska faktorer.

Nedan följer en bild på guldets ”fair price” enligt Eric. Det visar när guldet är prisvärt att köpa som ett förhållande mellan guldpriset och den amerikanska statsskulden.

Guldets "Fair price" enligt Eric Strand. Guldet är prisvärt i den blå linjen.
Guldets ”Fair price” enligt Eric Strand. Guldet är prisvärt i den blå linjen.

Precis som vi pratar om i förra avsnittet är det väldigt viktigt att skapa sig sin egen syn och inte göra någon, varken oss eller Eric, till en guru (även om han haft lite för mycket rätt i sin historiska förutsägelser 🤣) tycker. Hans syn är ju t.ex. inte en syn som vi delar fullt ut, framförallt i hur mycket guld man bör ha i sin portfölj. Vår rekommendation brukar hamna på 5 – 10 % en bit under Erics syn.

Vidare pratar vi i avsnittet även om Erics nya fonder (som det har framkommit lite mer info efter inspelningen), om den svenska e-kronan, vad som händer om man skulle bryta mer guld i rymden och öka tillgången på guld, rekylen i gröna aktier, att det kommit fler nya guldfonder.

Eric har även under veckan svarat på frågor i forumet, så det går bra att ställa frågor till honom där:

Nästa vecka byter vi spår och kommer ha ett samtal om den emotionella sidan om pengar och att det ibland känns lite klurigt med att prata med andra människor. Kanske även med det provocerande perspektivet: ”Får man ha problem om man är rik?” 😉

Tack för den här veckan,
Jan och Caroline

Kom igång och börja investera! Digital workshop under två kvällar i en vecka. Läs mer. Läs mer

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Varmt välkommen tillbaka Eric Strand, du är en fondförvaltare och har två egna fonder, AuAg Silver bullet och AuAg precious green. Detta är ett fristående fortsättningsavsnitt på förra veckas avsnitt där vi pratade mycket om inflation och makro.

Idag ska vi prata om guld, silver, portfölj, E-kronor och digitala valutor. Jag rekommenderar att lyssna på det förra avsnittet om man inte har gjort det innan.

Vad är egentligen skillnaden mellan en E-krona och en vanlig krona?

Eric: Nu har vi inte sett E-kronan än. Jag tror att det intressanta för alla centralbanker är att skapa mer kontroll om de vill ha E-kronor osv. Vissa länder vill ha E-kronor för att skicka pengar utanför SWIFT systemet.

Vad är en e-krona?

Jan: Kan man säga såhär; Hellre att staten är skyldig mig pengar än att Swedbank är skyldig mig pengar?

Eric: Ja för vi har sett att banker kan gå omkull. Alla pengar som vi ser på bankkontot finns inte, det är därför inte alla får ta ut pengarna från kontot samtidigt, då skulle systemet gå omkull.

Det skulle bli ungefär likadant om alla skulle ta ut sina pengar och la det på E-kronor istället. Det vet jag inte hur man ska lösa. Motpartsrisker är allt annat lika så varför ska man ta risken?

Caroline: Skulle man kunna ta ut en E-krona från en bankomat då?

Eric: Ja det spelar ingen roll om det är en E-krona eller en vanlig krona, det är samma. En fysisk 100-lapp har egentligen en mindre motpartsrisk än en 100-lapp på bankkontot, Riksbanken har ansvar för värdet för den fysiska.

Jan: När vi sätter in pengar på banken så lånar vi ut det till banken. Det är därför det finns en insättningsgaranti för att vi ska våga sätta in pengarna på banken. Allt annat lika så är det bättre att låna ut pengar till Riksbanken.

Det är bättre att Riksbanken har en skuld till mig än att exempelvis Swedbank har en skuld till mig.

Caroline: Jag tycker att det är jätteviktigt att prata om skillnaden mellan att ha en vanlig krona och en E-krona. För mig var det samma sak innan vårt samtal.

Valuta handlar om kontroll

Jan: Det är en spännande spekulation som vi pratade lite om i förra avsnittet, att valuta i slutändan handlar om kontroll. Till exempel är dollarn uppbackad av en militärmakt.

Det finns ingen stat som exempelvis kommer ge upp och säga att Bitcoin är mycket bättre än ens egna valuta och att man då ger upp den.

Eric: Stater går bara åt ett håll och det är åt mer och mer kontroll, det går aldrig åt andra hållet. Valutor används som maktsystem.

Jan: Ibland hör jag unga som hävdar att Bitcoin kommer att bli det nya betalsystemet så känner jag bara; Läs lite historia, just på grund utav det.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Caroline: Det här med pengatvätt är mer och mer aktuellt. Bankerna är rädda för att bli anklagade för att ha hjälpt till att tvätta pengar.

Har man med E-valutor mer kontroll över sådana grejer?

Eric: Nej jag vet inte. Alla banker ska förhindra penningtvätt, Bankerna i EU har inte varit ett jättebra exempel när man tittar på den frågan.

Jan: Vill man tvätta pengar så går det alltid, det blir enklare desto mer du har.

Eric: Det är mycket mer spårbart idag.

Sedan är det ju politiker som styr, och de har mindre och mindre förtroende från allmänheten. I Tyskland förespråkade man exempelvis att människor skulle bära mask nu i pandemin, sen visar det sig att politikerna har fått mutor för att förespråka detta.

Jan: Jag blir bara irriterad.

Vi ska ta av oss skorna och kolla dem när vi går på ett flyg för det vid ett tillfälle var en terrorist som hade en bomb i skon men vi tar inte av oss skorna när vi åker tåg eller tunnelbana för det hade varit opraktiskt.

Jag har inte höga tankar om detta överhuvudtaget, ännu mindre om Bitcoin. Där är varenda transaktion från tidernas begynnelse loggad. Statens incitament är att ha kontroll och kan man inte upprätthålla det med ”soft power” så gör man det med ”hard power”.

Hur stor andel silver och guld ska man ha i portföljen?

Jan: I det förra avsnittet pratade vi mycket om inflation och dess påverkan, vi pratade om olika typer av tillgångar. Nu tänkte jag att vi skulle hoppa ner i guld och silver, dina fonder och portfölj. Jag tycker att Lars Lindborg har en jättebra fråga. Han skriver såhär;

Jag som inte förstår mig på att balansera risker i mina placeringar med ädla metaller utan jag hellre väntar ett tag till börsen fjädrar upp. Varför ska jag ha guld och silver i min portfölj över huvud taget?

Läsarfråga från Lars

Eric: Portföljteori handlar om att ha olika tillgångsslag i en portfölj. Tittar man på det rent matematiskt, historiskt (Oxford economics) så pratar man om att ha 5–10 % guld i en portfölj.

Om man kollar på de kommande 10 åren med skuldnivåer, räntenivåer, inflationsnivåer, då kanske inte de här 5–10% är tillräckligt. Det finns så många frågor i ett portföljtänk, gör man en portfölj som är för diversifierad så har man inte riktigt koll på vad man ska byta ut eller göra.

Om man vill vara lite mer på tårna är det bra att ha en lite mer koncentrerad portfölj. Backar man de senaste 20 åren så har man klarat sig bra utan guld i portföljen även om man troligtvis hade haft mer pengar om man hade haft det i portföljen.

Jan: Erik skriver såhär;

Det vore intressant att veta hur stor del tillgångar Eric har i ädelmetaller samt hur mycket han rekommenderar att ha i ädelmetaller.

Eric: Rent fysiskt guld och silvermynt i handen tycker inte jag att man behöver så mycket av, det är en form av sista försvar om det blir krig eller liknande. Saker händer som vi inte tror ska hända.

Man kan ha mellan 20–100 k i den aspekten, mer behöver man inte ha för värdet kommer bli väldigt högt i ett tillfälle då de verkligen behövs. Om man vill investera mer i guld och silver tycker jag att man kan göra det via ETCR, det som liknar en ETF eller via fonderna som vi har.

[Se t.ex. den här tråden i forumet]

Så placerar Eric sina pengar

Eric: Även om jag är orolig för banker och inte gillar motpartsrisk så är jag en sådan som gillar att ha cash på kontot som jag skiljer ifrån mina investeringspengar. Istället för att månadsspara så tar jag en engångssumma och investerar när jag ser att jag har mer pengar på cashkontot.

Skulle det vara tvärtom, att jag har spenderat mycket pengar så hämtar jag pengar dit. Rent ekonomiskt är det hål i huvudet att ha massa pengar på bankkontot som man inte får någon ränta på men för mig är pengar en känsla först och främst.

Jag väger tyngst i Silver bullet vilken har högst risk. Min portfölj var förut 50% aktier och 50% guld. I fonderna har vi mer bolag än guld. Silver och guldgruvbolagen gör så att det inte riktigt blir att man sitter 50–50 på det sättet, idag har jag mer aktier mot guld och silver.

På Patreon får du exklusivt extra-material, konkreta börstips och avsnitt utanför bloggen. Läs mer. Läs mer

Det som jag tycker är viktigt är att om man ska ha guld i portföljen så måste man upp lite i procent i sin portfölj. För att det ska få en stor effekt så behöver man ha upp emot 20 % i sin portfölj.

Vill man inte ta en så stor del av sin portfölj så kan man titta på bolagen som utvinner istället, de är som någon slags hävstång för priset. Då kanske man kan gå ner till 10% eller kanske 5% istället.

Jan: Jag gillar hypotesen om att man ska äga allt, många begränsar det till att äga alla typer av aktier. Normalt sett så ingår guld i finansiella tillgångar, tillika räntor.

Guld i förhållande till aktier och räntor är ungefär 9% storleksmässigt. Det är därför många pratar om att man ska ha 5–10% guld för då har du den andelen som guld har i förhållande till de andra tillgångarna. Det gjorde ett stort intryck på mig när du (Eric) sa att om jag ändå tror på ”caset” så vill man ändå få en effekt när väl rörelsen kommer.

Då bytte jag ut en del av guldet jag hade mot att ha pengar i din Silver bullet fond för då ser jag effekten. På en relativt liten exponering får du en stor effekt. Sen du var här och pratade sist så tror jag att din fond har gått upp någonstans mellan 80–100%.

Det gör inte mig så mycket att din fond svänger så mycket eftersom syftet med den är att det ska vara som ett komplement till det andra. Jag vågar inte som du (Eric) gå all in i Silverbullet, jag hade inte kunnat sova på natten.

Eric: När man har en fond som har gått jättebra, sälj lite. När vi har perioder som inte har gått så bra så ska man köpa lite. Plocka hem uppgångar och köp upp i svagare perioder, gör inte tvärtom.

Så mycket bör guld kosta

Jan: Vi har pratat om detta i andra avsnitt, du sa att man kan se guld och silver som en skala. Fysiskt guld är lägst risk på skalan, silver kommer någonstans i mitten sen kommer guldaktier och sen silveraktier längst ut på skalan åt andra hållet.

En fråga som många har ställt är vad ett schysst pris på guld och silver är. Är det för sent att köpa guld och silver nu? Har tåget gått?

Eric: Jag har tittat på ett mått för vad som är ett rätt värde för att veta när det är billigt. I fonderna är vi långsiktiga så vi köper oavsett, vi är alltid i marknaden. Tar man USA:s skuldvolym/balansräkning på FED och lägger på centralbankernas balansräkning, får man ett ganska bra mått för vad priset borde vara.

När priset är under kurvan så är det billigt och när det är över så är priset på guld högt. Enda gången när guldet har varit över kurvan i modern tid är 2011 när guldpriserna hade sitt all time high. Idag är guld väldigt billigt i förhållande till den mängd pengar som skapas.

[Eric pratar mer om priset på guld och silver i ett tidigare avsnitt, som du hittar här —> reds. anm.]

Jan: Vi har fått in en fråga angående vid vilket pris man ska sälja sitt silver och byta till guld.

Så mycket bör silver kosta

Eric: Om man tar guldpriset genom silverpriset så får man fram när guld eller silver är billigt i relation till varandra. I en bra marknad för ädelmetaller så går silver bättre än guld. Tittar man på den naturliga förekomsten och det pris som man satte som en fast pris på Newtons tid så är det 16/1.

Det är svårt att utvinna silver nu, man får bara fram 1/8, det finns inga lager på silver, det återvinns hela tiden. Vi håller på att få en fysisk brist på en råvara som är total nödvändig i industrin och den gröna omställningen, jag skulle inte vara förvånad om vi kommer under 10/1.

Jan: Om vi bara leker med att guld kostar 2000 kr nu så borde silvret vara köpvärt på 100kr.

Eric: Jag ser en bild där vi har ett guld som sticker iväg från förra all time high i augusti förra året, där guld ligger på 3000kr och relationen då kanske kommer ligga på 30/1. Silver priset kanske ligger på 100 då.

Jan: Om silver priset ligger på 30 nu och det ökar med tre gånger sitt värde. Hur kommer det slå mot Silverbullet fonden?

Eric: Det som är positivt när man äger bolagen är att man får en form av hävstång på priset. Exakt vad den blir är alltid svårt att säga.

Tror man på guld ska man köpa silver och tror man på silver ska man våga köpa bolagen. Det blir en ökad risk men det är där fonden gör sitt, det är en portfölj där man har många bolag med på en gång.

Jan: Du sa väl att ni var Sveriges mest riskfyllda fond?

Eric: Det bygger på riskklassen och där är vi en 7+:a. Riskklass mäter volatilitet men volatilitet i en uppåtgående marknad funkar bra. Silver rör sig väldigt fort, det är en liten marknad. Särskilt om vi får en fysisk brist, då rör det sig väldigt fort.

Börsen rör sig ofta ganska trendigt, stabilt uppåt och sen lite nedåt. Silvermarknaden ligger ganska länge på en platå, för att sen sticka iväg snabbt för att sedan ligga på en platå igen. Det gäller att köpa innan det händer, det är väldigt svårt att köpa när man ser att det rör sig för då missar man hälften av uppgången.

En ökad efterfrågan på silver

Jan: Det är ganska många av våra lyssnare som också lyssnar på andra poddar där det är andra från finansbranschen som till exempel säger att man kan äga Bitcoin eller guld om man vill ha något att spekulera i men att de själva inte gör det. Vad upplever du att de missar?

Eric: Sveriges Riksbank var tvungen att sälja av sin guldreserv för att hjälpa de svenska affärsbankerna under finanskrisen, då ser man hur viktigt guld är att äga. Jag har väldigt svårt att förstå att man inte tycker det är viktigt.

Jan: Kaj skriver;

Silverpriset är inte enbart beroende på vad investerare är beredda att betala, finns det studier på hur behovet väntas stiga eller sjunka i framtiden?

Eric: Det finns som sagt inga reserver, förr hade centralbankerna silverreserver men det har de inte längre. Det är svårt att möta en större efterfrågan, att starta en ny gruva tar 5–10 år.

De största bolagen som utvinner, utvinner egentligen annat, exempelvis koppar. För att utvinna mer silver behöver de utvinna allmänt mer. Har inte priset för vad de egentligen är ute efter stigit på samma sätt så kommer de inte sätta igång att utvinna mer, silver är bara en biprodukt.

Elektrifieringen och högteknologisamhället behöver hela tiden mer. Silver återvinns vilket gör att när alla väl har elbilar så kommer vi inte behöva mer till elbilar, om det tar 20–30 år för att göra den förändringar så är det en ökad efterfrågan från bara elbilar i 20–30 år.

Solceller använder också silver. När vi tittar i fonden så vill vi ha en hög andel silverutvinning i bolaget för att få en maximal effekt på resultatet. Det betyder inte att det är bolagen som utvinner mest silver men det är bolagen har stört primärt fokus på enbart silver.

Många nya guldfonder

Jan: En populär guldfond som vi har diskuterat mycket i forumet är tillexempel ”Xtra Gold” eller ”WisdomeTree”. Helt plötsligt dök det upp massa nya guldfonder, har du någon tanke kring de här olika?

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Eric: De är väldigt likvärdiga, skillnaden ligger i hur man vill handla dem, hur mycket de handlas och omsätter och priset. Marknaden har blivit så stor så alla vill vara med och leverera någonting, det är jättebra att det är en konkurrens på marknaden.

Alla sådana finns listade på vår hemsida. Vi listar de som är bra och som går att köpa här i Sverige. I Precious Green har vi flera stycken.

Jan: Varför har du valt att ta in ”Xtra Gold” och inte en lösning som t.ex. BullionVault (annonslänk)?

Eric: Jag gillar ju de där guldet som man har utanför aktiemarknaden, så att jag kan komma åt guldet även om banken stänger. Men om jag är inne i det som investeringar då vill jag inom samma ram kunna flytta från guld till aktier och från aktier till guld, jag ha dem på samma plattform.

Jan: Jag fattar. Problemet med BullionVault är att det är väldigt skatteineffektivt, en ETC kan du ha på Avanza i ett ISK eller KF det kan du inte med en BullionVault.

En ny fond – ESGO AuAG ETF

Jan: Vittra här ställer en fråga;

Vad tror du om att starta en Gold Bullet fond?

Eric: Min grej är att skapa en innovation och kreera nya fonder, jag får försöka att hålla mig och inte göra för många fonder. Dels ska de vara ett bra verktyg i marknaden för en investerare, dels är det en fördel att de lyckas så att man kan fortsätta erbjuda dem.

Tanken var att göra någon slags defensiv fond i guld och silver, en fond som kan tjäna pengar i alla lägen. Det finns några idéer men nu har det kommit en mer spännande idé som jag inte kunde släppa så jag har varit tvungen att låta den gå före.

Jan: Kan du säga något om den nya fonden?

Eric: Ingenting är egentligen klart förrän man har fått ett godkännande från finansinspektionen, i detta fall är det inte den svenska finansinspektionen utan den irländska finansinspektionen. Jag har en förhoppning att de sätter en stämpel denna vecka när vi spelar in detta.

Det blir en börshandlad fond som går i hela Europa, den kommer gå mer åt guldhållet men ha en del med hållbarhet att göra också. Den kommer först noteras på Londonbörsen och sen blir det Frankfurt och Milano 10 dagar efter.

Jan: Vi har en fråga här från Jonathan;

Kan Eric hjälpa mig med ett bättre förslag till ett bättre namn till mitt ISK konto som i dagsläget är döpt till ”Precious Eric” och om han kan signera en valfri bild till ett altare i vardagsrummet?

Jan: Jag vet ju vem Jonathan är, framförallt från forumet, och kan säga att han är ett fan. Jättekul!

Eric: Det tar jag som väldigt positivt.

Guld och silver i fysisk form, bra som försäkring vid härdsmälta

Jan: Vi går vidare.

Pelle undrar om du (Eric) är en ”Prepper”?

Eric: Jag har någon form av positivt kritisk inställning till systemet. Jag tar inte allt för givet, jag värnar om frihet. Om allt är spårbart och vi har kameror överallt för att man säger att det är för allas bästa. När går den där gränsen att det blir för mycket av det? Det tycker jag är filosofiskt intressant.

Hade vi haft ett chip, exempelvis i pandemin, då hade man sett exakt vem som har träffat vem och vart den personen har varit. Man har alla argument att för allas säkerhet nästa gång se till att alla är chippade.

Det låter som en utopi idag men jag tror att vi börjar närma oss det. Det hade varit intressant att diskutera de frågorna innan det händer. Det är exempelvis valfritt att ta vaccin men ska du resa så måste du ta det, då är det ingen valfrihet.

Man tvingas in i saker som inte har diskuterats utifrån principer och filosofi. Jag vill ha lite fysiskt guld och silver som jag sa utifrån ett försäkringstänk. Får vi en total härdsmälta som är mer än total så är det skönt att ha den försäkringen.

Jag har inte de andra sakerna som man ska ha om man ska vara en riktigt ”Prepper”. Jag är mindre ”Prepper” än vad du är Jan.

Kan det komma mer guld från rymden?

Jan: Vi hoppar till en annan fråga.

Mattias undrar om du har samma filosofi och tankar oavsett belopp. Alltså om du ser alla pengar som likvärdiga?

Eric: Ja, det har jag nog. Det är därför jag inte kör med månadssparande, jag har ett belopp jag vill se på mitt konto. Resten blir investeringar och då blir det en procentuell uppdelning först. Det blir inte riktigt samma procent beroende på hur stort placeringsbart kapital man har. Frågan är bra på det sättet.

Jan: Jag brukar tänka på det som olika faser, en ”Get rich” fas och en ”Stay rich” fas. När man har ett stort belopp gentemot det man behöver då blir risk mer valfritt.

Caroline: Du (Jan) visade mig något på datorn igår som du tyckte var roligt, du hade sett att någon hade lagt ut och frågat kring kometer och meteoriter som finns i vårt solsystem och om det helt plötsligt hade kunnat komma mer guld från dem. Hur hade det då påverkat?

Eric: Det är intressant, det är från universum som guld kom som ett element till jorden. Rent matematiskt så måste det ligga guld längst in i kärnan av jorden eftersom guld är tyngst så det borde dras längst in i kärnan.

Det guld vi har på jordskorpan har därför träffat jorden från meteorer efter att jordskorpan blev tillräckligt hård för att det inte ska åka vidare in i kärnan.

Det finns mycket guld i havet, men arbetet för att utvinna det skulle bli för dyrt så det är inte värt det. Vad är kostnaden att utvinna det där extra guldet och utvinna det? Uppnår guldpriset en höjd så att det är värt att exempelvis åka till en annan planet för att utvinna mer guld, då är priset definitivt för högt.

50% aktier 50% guld

Caroline: Peter Viktig skriver såhär;

Be Eric sätta ihop en långsiktig portfölj som han inte får kludda med mer än en gång per år.

Eric: Det är 50% aktier och 50% guld. Jag håller kvar vid Precious Green.

Jan: För den som inte har lyssnat innan, Preciuos Green är en variant av 60–40 portföljen där man har 60% aktier och 40% guld och silver, eller metaller som krävs för att lösa framtidens klimatutmaningar. De 60% aktierna är dessutom placerade i de megatrenderna som vi ser med elektrifiering och de klimatdelar vi har, exempelvis Green Tech.

Eric: Det är en ny variant av 60–40 portföljen.

Jan: Den här frågan är jag lite rädd att ställa.

Borde jag plocka bort mina räntor och ersätta med guld?

Eric: Exakt den är given, den går nästan inte att missa. Nu har vi haft en nedåtgående räntetrend i 30 år, vi har snart nått en botten. Obligationstrender är långa, det kan vara bra att äga obligationer i 30 år för att sen vara dåligt i 10 år för att sen vara bra i 30 år igen.

Vi känner oss lugna de kommande 10 åren. Kollar man på globala aktier så är väldigt mycket övervärderat, bolag är tråkiga, en del bolag tillhör den gamla världen, vi tror att Green Tech-segmentet kommer att överprestera under en ganska lång tid.

När vi pratar hållbarhet så vill vi titta på bolagen som vi äger och kommunicera och skapa förbättringar i bolagen genom att ställa vissa krav. Om du har bolag som verkligen behövs i världen men de har höga utsläpp kan en förändring i en sådan bransch ha en stor nytta i utvecklingen mot en bättre värld.

Poängen med en fond är att vi har attraherat kapital, det är kapitalets makt att kunna påverka genom att de vill att man ska investera i dem. Vi fyller inte fonden med bolag som har högsta hållbarhetsrankingen.

I Green Tech-frågan har vi delat in det i fyra områden, det ena är att skapa energi, det andra är att lagra energi, det tredje är en minskad förbrukning av energi i ex fastigheter, det fjärde är de bolag som utvinner de ämnen som vi behöver och välja de som gör på rätt sätt.

Att ha fyra ben och att ha 20 bolag inom områdena gör att det blir en bra portfölj.

En rekyl av gröna aktier

Caroline: Markus skriver såhär;

Gröna aktier har från att ha gått bra under fjolåret gått till att ha en ganska stor dipp i år. Inget konstigt i sig men hur länge tror Eric att dippen kommer fortsätta?

Eric: De gick ju upp flera 100 % under hösten, det hade nog mycket att göra med att Biden blev president. Trump var ganska negativ till den här branschen, medan Biden är mer positiv.

Sen har de tagit ordentligt med stryk, det beror dels på hur mycket de gick upp, dels att många av de gröna bolagen är framtidsbolag. Trenden ligger där men en fond gör stor nytta för där får man en stor spridning.

Jan: Hur ser dina tankar ut kring materialet grafen?

Eric: Man kan fortfarande inte framställa det på ett ekonomiskt sätt. Vi är positiva till forskning kring ämnen, grunden i AuAg är det periodiska systemet och ämnens egenskaper.

Det är egenskaperna i guld och silver som gör det till vad det är. Palladium och Platina är de två ämnen som räddat vår värld hittills när det gäller försmutsning, detta med hjälp av katalysatorn på bilar.

Det är snarare så att vi hittar mer användningsområden för silver än att det försvinner användningsområden för att det kommer något nytt. Grafen är superintressant och har potential men finns ännu inte i någon industriell skala.

Ha inte en framtidsguru

Jan: Vi ska runda av här om ett par minuter. Jag vet inte om jag vågar ställa denna fråga för ofta mår jag sen dåligt efteråt. Har du något nytt ”sämsta råd” förutom månadssparande eller räntefonder.

Eric: Att inte ha en finansguru, att inte låsa sig fast vid någon.

Bli inte en kopia, ta till dig och lyssna på flera. Testa och gör misstag, innan du har gjort alla misstag så är du fortfarande en risk. Låt de vara dina egna misstag, inte att du följde någon och att det sen blev fel. Bli din egen guru.

Caroline: Jag har en fråga i anslutning till det. Vem skulle du vilja se här i podden? Vem inspireras du av Eric?

Eric: Det går lite i vågor, nu skulle det nästan vara fel om jag tog något namn. Warren Buffet har varit en av de största silver-ägarna genom tiderna, han har även ägt gruvbolag.

Även Ray Dalio var en guru på sitt sätt, det har gått och nästan blivit lite religiöst, det är lite svårt att ta till sig. Det finns en kille som är professor här i Lund i nationalekonomi, vi var med i en artikel där båda var med angående samma fråga på något sätt. Jag kommer inte ihåg hans namn nu, bara för det.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Jag tyckte att han var intressant, jag vet att han har haft en del samtal med Riksbanken osv. Han skulle vara intressant att ha med i podden.

Jan: Finns det någon fråga som du känner att vi borde ha ställt? Eller något man kan tänka på?

Eric: Jag tror att det handlar mycket om att få upp sin egen syn, observera mer och se, inte bara följa. Skapa en medvetenhet. Det kommer hända saker.

Jan: Kritiskt tänkande. Det finns inga objektiva råd. Ett fantastiskt stort tack Eric, du är en väldigt uppskattad gäst här. Jag hoppas att du vill komma tillbaka i framtiden.

Eric: Tack!

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

15 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Jättebra avsnitt i vanlig ordning, men på precis samma sätt blir jag lika besviken om när Jan pratar om Bitcoin. Diskussionen om att ett enskilt land aldrig skulle acceptera Bitcoin och med våld göra motstånd mot en sådan utveckling stämmer inte helt (kolla El Salvador https://www.svd.se/bitcoin-blir-valuta-i-el-salvador).

  Det är nästintill tekniskt och praktiskt omöjligt att stoppa eftersom det skulle innebära att alla världens länder samtidigt måste ingripa och stormakterna har inte ett sådant samarbete mellan varandra, tvärtom har dom ett incitament att stödja det deras motståndare försöker krossa.

  Jag tycker att Jan många gånger lutar sig mot fakta och studier, men såfort det handlar om Bitcoin eller kryptovalutor tillåter Jan sig själv feltolka, gå på rykten eller påståenden som inte stämmer. Otroligt tråkigt.

  Gravatar för användaren
  Adam HT
  1. Bitcoin eller för den delen andra kryptovalutor, är för mig, helt ”syntetiska” ingen koppling till något värdeskapande eller värdebevarande. En tillgång för ”rebeller”, men de flesta bör nog vara försiktiga med investeringar i kryptovalutor😉

   Gravatar för användaren
   Defensiv
 2. Tror utbyte av uppfattningar ger en del. Exempelvis modereringen på bloggen av prioritering mellan hög/index avkastning vs avkastning med lägre risk/fluktationer. Det som betecknas som ”get rich” vs ”stay rich”.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 3. Samma förhållning jag har till Jan Bolmesson. I grunden helt sund förhållning men inte helt applicerbart om man inte köper konceptet att all tankemöda är destruktiv 😊 Däremot helt värd och lyssna på och ta lärdom av. Han har precis som Eric grundkoncept som är riktiga. Följer hans bloggar med intresse. Lösningarna på grundproblemen kan vi dock ha olika uppfattningar om.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 4. Varför jag uppskattar Eric, ”Stig av bussen” är att han har en egen uppfattning. Han har en poäng i ”makrotermer” Man behöver människor som han, de ger perspektiv. Mycket tänkvärt. Sen kanke man inte skall agera direkt på hans åsikter 😉 Själv är jag ambivalent till Guld exempelvis men helt med på riskerna med den skulduppbyggnad vi ser😊

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 5. Jag undrar vilka det är som står bakom Erics fondbolag, förutom Eric själv? Något som förvånar mig är denna gudsdyrkan somliga har till Eric. Ta bara han som skulle bygga ett altare.

  Gravatar för användaren
  Stig af Bussen
 6. Toppen bra avsnitt som alltid när Erik Strand är med.

  Tyckte det var lite lustigt när Erik nämner att förvaltarna på Tin fonder som förebilder och Jan snabbt som bara den styr samtalet i annan riktning, tillfällighet?

  Gravatar för användaren
  Anders
 7. Erik är den mest intessanta gästen Ni har, får alltid spinn på tankarna😉

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 8. Kontanter är, enligt min mening, långt bättre än statsobligationer

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 9. Korrelationen mot räntan vore ”fair enough” om man var placerad i statsräntor. Dessa har jag dock ingen exponering i

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 10. Lutar åt att jag av fundamenta, som jag redan gjort avseende Euroområdet, även lämnar guldet.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 11. Har svårt med Guld. Köpte lite för ett tag sen men det svänger så. 2000 $ för ett halvår sen. Nu går det på några dagar från mid 1800$ till mid 1700. Det är inte så dramatiskt i % men i absoluta tal blir det mycket. Det är destabiliserande. Funderar på hur jag skall göra. Har en fundering på om Guldet inte är mer negativt korrelerat till räntan än tillgångar i aktier?

  Gravatar för användaren
  Defensiv
  1. Guld är en långsiktigt investering, på kort sikt kan de gå både upp och ner beroende på behov/ränteläget samt såklart hur oroliga folk är. När börsen dök i Corona-crashen rusade guldet i höjden och när saker återhämtar sig så börjar guldet sjunka.

   Jag skulle aldrig köpa guld för att snabbt tjäna pengar, de är en så kallad ”store of value”. Det är ett sätt att behålla köpkraft över tid, stå emot inflation och såklart att på sikt kunna tjäna bra när guldet rusar i höjden igen. På kort sikt kan vad som helst ske…

   Gravatar för användaren
   Marcus Granström

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök