Just. Keep. Buying. | Särskilt nu när det är oroligt och det känns jobbigt att spara

Bonus #15 | Ett bonusavsnitt med tanke på att det är många som är oroliga

Jag tror inte att det är någon underdrift att påstå att 2022 har varit ett år som inletts med mycket oro och osäkerhet. Det är osäkerhet kring en stigande inflation, ökande räntor, potentiellt ökande bostadsräntor, ekonomin i allmänhet, svenska börsen är ner 20 %, den Rysslands invasion av Ukraina, nedstängningar i Shanghai / Beijing, problem i leverantörskedjor och mycket mer.

Det har speglats i antalet trådar i forumet på sistone där många handlat om just oro och osäkerhet. Därav anledningen till detta korta spontana bonus-avsnitt. Inte för att jag sitter på någon kristallkula eller vet hur framtiden kommer te sig, men däremot tror jag att det i dessa tider värt att komma ihåg några av de grundläggande sakerna kring sparande.

En av dessa saker är att komma ihåg att det är osäkerheten på marknaden som vi ”betalar” för att ha möjligheten att över tid tjäna pengar som investerare. Det är inget konstigt att börsen från tid till annan går ner eller att man förlorar pengar. Det tillhör spelet och det vore mer märkligt om det inte vore så.

Samtidigt så ska jag inte sticka under stol med att det från tid till annan är jobbigt. Det är demoraliserande att månadsspara, att sätta in pengar för att de sedan två veckor senare är borta. Jag kan lätt tänka att ”då kunde man lika gärna köpt något kul för pengarna”. Men det är precis i dessa perioder det är värt att komma ihåg att det är viktigt att just månadsspara. Förr eller senare kommer det nämligen att vända. Det har det alltid gjort och kommer alltid göra – i alla fall så länge vi människor fortsätter vilja ha det lite bättre idag än vi hade det igår.

I min mening så är nu inte ett tillfälle att dra ner på sparande. Tvärtom är det ett tillfälle tror jag att öka sitt månadssparande om man har möjligheten. Ett perspektiv på nedgång är att se det som en rea, just nu får du i en fondrobot / indexfond fler andelar än bara för sex månader sedan. Dessutom går det i linje med rådet som vi just nu gör en serie avsnitt om: ”Just. Keep. Buying.” Om det är något långsiktigt råd som alltid har fungerat över lång tid, så är det fortsätt köpa inkomstskapande tillgångar.

To build wealth it didn’t matter when you bought U.S. stocks, just that you bought them and kept buying them. It didn’t matter if valuations were high or low. It didn’t matter if you were in a bull market or a bear market. All that mattered was that you kept buying.

Nick Maggiulli. Just Keep Buying (p. 8). Harriman House. Kindle Edition.

Det går också i linje med rådet som vi och andra finansiella rådgivare brukar ge:

Om du har en bra båt, sitt still i båten.

Då blir följdfrågan – hur vet man om man har en bra båt? Vi har en lång diskussion på forumet på temat, men i korthet – om du har en fondrobot eller global indexfond, då har du en bra båt. Det är också något som du lätt kan se där t.ex. Länsförsäkringar Global Index är ner -4,93 % i år (per 30 april 2022) medan Stockholmsbörsen är ner -18 % och enstaka aktier/branschfonder är ner mer än -30 % och enstaka aktier är ner mer än -50 %.

Jämförelse mellan Globalt index (Länsförsäkringar Global) -4,93 %, Stockholmsbörsen som helhet - 17 % och en nischad teknikfond -28 %.
Jämförelse mellan Globalt index (Länsförsäkringar Global) -4,93 %, Stockholmsbörsen som helhet – 17 % och en nischad teknikfond -28 %.

I och med att den globala börsen ”bara” är ner 5 % så tycker jag än så länge inte att det är någon dags för panik eller att det ens är en börskrasch. Det är nämligen mer normalt än inte ett aktieindex ska gå ner -10 % inom ett enskilt år. Det är inte ens en garanti att vi ska sluta på minus förra året.

Amerikanska börsens (=halva globala indexet) årliga avkastning (stapel) men även den största nedgången inom det enskila året (cirkel)
Amerikanska börsens (=halva globala indexet) årliga avkastning (stapel) men även den största nedgången inom det enskilda året (cirkel)

Personligen tycker jag således det inte än är dags för att göra skiften i ens strategi (t.ex. att bli mer aggressiv). Tvärtom gäller fortfarande:

Gör inga förändringar i din strategi till följd av hur marknaden beter sig, så länge inte dina mål eller din ekonomiska situation har förändrats.

Det vill säga att så länge din vardag eller din nattsömn inte förändras samt du sitter i en bra båt, låt det vara. Lite som jag säger i avsnittet: ”Håll för näsan, blunda och fortsätt investera och spara som vanligt.”. Som Nick säger:

Just. Keep. Buying.

Det är med väldigt hög sannolikhet inte annorlunda nu. Jag vet att också att det är lätt att i dessa perioder tänka att man ska vänta – att analytiker säger att det kommer att falla mer. Det är marknadstajmingens lockande sirensång. Forskningen visar dock att tajma marknaden är i princip en garanterad förlust över tid, så det är något som vi brukar avråda från. Vi har gjort flera avsnitt på ämnet och har mycket diskussion i forumet på ämnet.

Ett enkelt exempel som visar på hur svårt det är med marknadstajming. Säg att du är en skicklig investerare och att du har 70 % rätt i alla dina beslut. Du väljer att gå ur marknaden idag. Sedan uppstår nästa problem. När ska du tillbaka in på marknaden? Men du har även 70 % sannolikhet att få rätt på det beslutet. Men eftersom det är två beslut som ska tas i rad, så betyder det att din totala sannolikhet lägre än 50 % eftersom 0,7 * 0,7 = 0,49. Det vill säga att du har bättre sannolikhet att singla slant!

Det här bygger dessutom på att du faktiskt har rätt i 70 % av alla dina beslut. Jag vet att jag i alla fall inte har det när det kommer till börsen. Jag brukar dessutom skoja om att det finns bara två typer av människor. De som inte kan tajma marknaden och de som inte vet om att de inte kan tajma marknaden.

Vi kommer att återkomma med liknande avsnitt efterhand som marknaden är orolig. Men det är som sagt i våra ögon, ingen fara å färde. Tvärtom börjar det se attraktivt ut på vissa delar av marknaden. T.ex. börjar Stockholmsbörsen som helhet se attraktiv ut, vilket bara det talar för att fortsätta månadsspara eftersom man får mer för pengarna än på väldigt länge. Så en nedåtgående marknad är inte bara fy skam, det öppnar också upp möjligheter för den som är orolig men ändå fortsätter spara regelbundet och inte låter känslorna styra.

Om du har frågor, kommentarer eller behöver lufta din oro, skriv gärna i forumet. Vi är många där som kan hjälpas åt. Dessutom har vi på onsdag (4 maj) en digital FikaTillsammans i vår Patreon-community på just detta tema. Vi har självklart ingen kristallkula eller facit, men jag vet att ibland är det enklare vara tillsammans än ensam.

Lycka till med ditt sparande, häng kvar, du är inte ensam och glöm inte – just. keep. buying. 😉

Hälsningar,
Jan och Caroline

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök