Just. Keep. Buying. | Särskilt nu när det är oroligt och det känns jobbigt att spara
Bonus #15 | Ett bonusavsnitt med tanke på att det är många som är oroliga
Jag tror inte att det är någon underdrift att påstå att 2022 har varit ett år som inletts med mycket oro och osäkerhet. Det är osäkerhet kring en stigande inflation, ökande räntor, potentiellt ökande bostadsräntor, ekonomin i allmänhet, svenska börsen är ner 20 %, den Rysslands invasion av Ukraina, nedstängningar i Shanghai / Beijing, problem i leverantörskedjor och mycket mer.
Det har speglats i antalet trådar i forumet på sistone där många handlat om just oro och osäkerhet. Därav anledningen till detta korta spontana bonus-avsnitt. Inte för att jag sitter på någon kristallkula eller vet hur framtiden kommer te sig, men däremot tror jag att det i dessa tider värt att komma ihåg några av de grundläggande sakerna kring sparande.
En av dessa saker är att komma ihåg att det är osäkerheten på marknaden som vi ”betalar” för att ha möjligheten att över tid tjäna pengar som investerare. Det är inget konstigt att börsen från tid till annan går ner eller att man förlorar pengar. Det tillhör spelet och det vore mer märkligt om det inte vore så.
Samtidigt så ska jag inte sticka under stol med att det från tid till annan är jobbigt. Det är demoraliserande att månadsspara, att sätta in pengar för att de sedan två veckor senare är borta. Jag kan lätt tänka att ”då kunde man lika gärna köpt något kul för pengarna”. Men det är precis i dessa perioder det är värt att komma ihåg att det är viktigt att just månadsspara. Förr eller senare kommer det nämligen att vända. Det har det alltid gjort och kommer alltid göra – i alla fall så länge vi människor fortsätter vilja ha det lite bättre idag än vi hade det igår.
I min mening så är nu inte ett tillfälle att dra ner på sparande. Tvärtom är det ett tillfälle tror jag att öka sitt månadssparande om man har möjligheten. Ett perspektiv på nedgång är att se det som en rea, just nu får du i en fondrobot / indexfond fler andelar än bara för sex månader sedan. Dessutom går det i linje med rådet som vi just nu gör en serie avsnitt om: ”Just. Keep. Buying.” Om det är något långsiktigt råd som alltid har fungerat över lång tid, så är det fortsätt köpa inkomstskapande tillgångar.
To build wealth it didn’t matter when you bought U.S. stocks, just that you bought them and kept buying them. It didn’t matter if valuations were high or low. It didn’t matter if you were in a bull market or a bear market. All that mattered was that you kept buying.
Nick Maggiulli. Just Keep Buying (p. 8). Harriman House. Kindle Edition.
Det går också i linje med rådet som vi och andra finansiella rådgivare brukar ge:
Om du har en bra båt, sitt still i båten.
Då blir följdfrågan – hur vet man om man har en bra båt? Vi har en lång diskussion på forumet på temat, men i korthet – om du har en fondrobot eller global indexfond, då har du en bra båt. Det är också något som du lätt kan se där t.ex. Länsförsäkringar Global Index är ner -4,93 % i år (per 30 april 2022) medan Stockholmsbörsen är ner -18 % och enstaka aktier/branschfonder är ner mer än -30 % och enstaka aktier är ner mer än -50 %.

I och med att den globala börsen ”bara” är ner 5 % så tycker jag än så länge inte att det är någon dags för panik eller att det ens är en börskrasch. Det är nämligen mer normalt än inte ett aktieindex ska gå ner -10 % inom ett enskilt år. Det är inte ens en garanti att vi ska sluta på minus förra året.

Personligen tycker jag således det inte än är dags för att göra skiften i ens strategi (t.ex. att bli mer aggressiv). Tvärtom gäller fortfarande:
Gör inga förändringar i din strategi till följd av hur marknaden beter sig, så länge inte dina mål eller din ekonomiska situation har förändrats.
Det vill säga att så länge din vardag eller din nattsömn inte förändras samt du sitter i en bra båt, låt det vara. Lite som jag säger i avsnittet: ”Håll för näsan, blunda och fortsätt investera och spara som vanligt.”. Som Nick säger:
Just. Keep. Buying.
Det är med väldigt hög sannolikhet inte annorlunda nu. Jag vet att också att det är lätt att i dessa perioder tänka att man ska vänta – att analytiker säger att det kommer att falla mer. Det är marknadstajmingens lockande sirensång. Forskningen visar dock att tajma marknaden är i princip en garanterad förlust över tid, så det är något som vi brukar avråda från. Vi har gjort flera avsnitt på ämnet och har mycket diskussion i forumet på ämnet.
Ett enkelt exempel som visar på hur svårt det är med marknadstajming. Säg att du är en skicklig investerare och att du har 70 % rätt i alla dina beslut. Du väljer att gå ur marknaden idag. Sedan uppstår nästa problem. När ska du tillbaka in på marknaden? Men du har även 70 % sannolikhet att få rätt på det beslutet. Men eftersom det är två beslut som ska tas i rad, så betyder det att din totala sannolikhet lägre än 50 % eftersom 0,7 * 0,7 = 0,49. Det vill säga att du har bättre sannolikhet att singla slant!
Det här bygger dessutom på att du faktiskt har rätt i 70 % av alla dina beslut. Jag vet att jag i alla fall inte har det när det kommer till börsen. Jag brukar dessutom skoja om att det finns bara två typer av människor. De som inte kan tajma marknaden och de som inte vet om att de inte kan tajma marknaden.
Vi kommer att återkomma med liknande avsnitt efterhand som marknaden är orolig. Men det är som sagt i våra ögon, ingen fara å färde. Tvärtom börjar det se attraktivt ut på vissa delar av marknaden. T.ex. börjar Stockholmsbörsen som helhet se attraktiv ut, vilket bara det talar för att fortsätta månadsspara eftersom man får mer för pengarna än på väldigt länge. Så en nedåtgående marknad är inte bara fy skam, det öppnar också upp möjligheter för den som är orolig men ändå fortsätter spara regelbundet och inte låter känslorna styra.
Om du har frågor, kommentarer eller behöver lufta din oro, skriv gärna i forumet. Vi är många där som kan hjälpas åt. Dessutom har vi på onsdag (4 maj) en digital FikaTillsammans i vår Patreon-community på just detta tema. Vi har självklart ingen kristallkula eller facit, men jag vet att ibland är det enklare vara tillsammans än ensam.
Lycka till med ditt sparande, häng kvar, du är inte ensam och glöm inte – just. keep. buying. 😉
Hälsningar,
Jan och Caroline
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Idag på första maj kommer det inte mindre än två avsnitt. Ett ordinarie om pension och ett bonus om oron på marknaden.
De två första i denna ”serien” har varit bland de bästa ni gjort.
Köpte faktiskt boken efter första avsnittet och läste den på två dagar. Inte lyssnat på det här avsnittet än dock.
Det här köper jag inte:
Siffermässigt stämmer det men förutsättningarna är helt orimliga.
Hur definieras “rätt” eller “fel” i ett beslut"? Det fungerar inte så på börsen. Man behöver inte ha 100% rätt eller 100% fel, det går knappast ens att definera vad detta är. Man kan inte reducera utfallet av beslut på börsen till en binär fråga om rätt (true, 100%) eller fel (false, 0%). Jag skulle säga att det inte ens går att rent numeriskt bedöma utfallet av ett beslut i termer av procent. Pratar vi avkastning så fungerar det dock, gav beslutet si och så mycket över/under-avkastning i förhållande till något lämpligt jämförelsetal typ index.
Pratar vi tajming så handlar det snarare om att träffa hyfsat rätt eller fel. Två beslut i rad kan vara hyfsat rätt vad gäller utfall, och den kombinationen kan ge ett bra resultat som är bättre än index. Man hade förstås kunnat lyckas ännu bättre men även ännu sämre. Kort sagt, det går inte att definiera beslut på börsen i termer av binärt rätt eller fel som målas upp här. Därmed faller hela resonemanget och slutsatsen om “bättre sannolikhet att singla slant” och förutsättningarna för resonemanget utgörs alltså av ett slags halmgubbe. Det är alltså helt orimligt att räkna på det sättet som görs, förutsättningar på börsen i verkligheten fungerar inte så helt enkelt.
Om du fortfarande anser att att detta resonemang håller. Hur definerar du “rätt” resp. “fel” då man exempelvis köper en aktie för en viss kurs? Ditt resonemang bygger på att det går att definiera vad rätt resp. fel, eller möjligen en procentsats av detta. Hur gör du?
Och detta s.k. singlande av slant. Hur ser du då på sparande i indexfonder? Är man då enligt din definition alltid 100% rätt, fast börsen går upp och ner och kan backa i långa perioder. Eller hur tänker du i termer av rätt och fel här och översatt till slantsinglande?
Precis. Säg att man går in i en aktie och den backar. Men samtidigt backar hela index/börsen, var beslutet fel? Svårt att säga. Eller att bara aktien backar men vänder upp några månader senare. När ska beslutet utvärderas för att anses vara “fel”?
Omvänt för indexfonder. Säg att man startar ett indexsparande ett dåligt år, kanske 2022 blir ett sådant på totalen. Index backar, var det då ett felaktigt beslut att välja en indexfond?
Eftersom det sägs att det inte går att utvärdera beslut på utfallet (vilket jag inte håller med om i generella termer, ibland går det faktiskt, eller man har inget annat val) så undrar jag ju också då i det enkla exemplet HUR man ska komma fram till att de här två besluten, som anses vara sämre än att singla slant, faktiskt var “fel” beslut?
Ni var lite inne på det men en sak som jag tycker kan vara bra att även ha i åtanke är att oro i sig inte är något farligt. Det är en naturlig reaktion på ett hot, ett slags alarmsystem som hjälper oss att fatta beslut om hur vi ska hantera en fara och ytterst avgöra om vi ska fly eller fäkta. Att inte ta oro på allvar gör att vi riskerar att inte överväga och eventuellt ta till åtgärder som situationen kanske ändå kräver.
Om en känner oro är det precis som ni var inne på mycket möjligt att en har tagit för stor risk och att rätt lösning kan vara att justera den; känner en däremot ingen oro så kan det även vara en indikation på att en har tagit för lite risk. Det viktiga i den här situationen är att inte försöka dämpa oron, utan att ta den på allvar så att den inte övergår till panik och att en gör något förhastat.
Det kan få förödande konsekvenser att försöka dämpa oro. För att ta ett konkret exempel från en aktuell kris; när SARS-CoV-2-pandemin slog till var ett av regeringens uttalade mål att dämpa oro. I stället för att bara ta till åtgärder mot det akuta hotet som smittspridningen utgjorde skulle även själva oron för viruset bekämpas. Detta fick sedan kritik av Coronakommissionen.
Min egen analys är att regeringens försök att dämpa oro även gjorde att många inte tog det konkreta hotet på allvar och därför inte heller tog tillräckliga åtgärder för att hantera faran. Detta märkes tydligt i att fler och skarpare smittskyddsåtgärder infördes allt eftersom, ofta senare än i andra länder och ofta inte fick helt genomslag hos allmänheten. Ett konkret exempel på en sådan åtgärd är masker och andningsskydd som började användas brett inom vården först under senhösten 2020 och som trots att allmän rekommendation till slut infördes aldrig såg någon bred användningen i befolkningen. Det är möjligt att vi hade klarat oss bättre om regeringen istället för att försöka dämpa oro hade tagit i ordentligt redan från början och senare skalat ner när situationen så tillät.
Det hjälper inte att sitta still i båten om båten inte är sjöduglig; att känna oro över att båten kanske kommer att sjunka är nödvändigt för att vi ska rusta upp båten i tid och så att vi inte behöver ta de dåliga besluten när båten väl står på botten.
Men det är ju det jag säger i avsnittet?
En bra båt är en tex en bred billig indexfond eller fondrobot.
Absolut, avsikten var inte att argumentera emot utan jag håller helt med dig.
Yes. Anser att det givet förutsättningarna:
Så är det absolut bättre att rekommendera att inte göra något utan fortsätta precis som vanligt. De flesta kommer över tid att misslyckas med att tajma marknaden.
Det är en bra poäng.
Även om vi kom fram till att “det är praktiskt taget omöjligt att använda marknadstajming för att öka våran förväntade avkastning” så är det åtminstone möjligt att använda marknadstajming för att minska våran risk (standardavvikelse).
Ett simpelt exempel är att använda 200 dagars Moving Average och köpa över och sälja under. Det kanske inte ökar våran avkastning, men det minskar åtminstone våra nedgångar.
Mycket bra bonusavsnitt. Tror det kan ha hjälpt till att lugna många som är nya på börsen.
Inte lyssnat än men ska definitivt (har haft mycket glädje av de två första avsnitten av Just. Keep. Buying.) men håller helt med i detta:
Problemet som jag ser det är snarast att vi –moderna människan? Gen X och Z? Alla som lever som inte genomlevt WWII eller motsvarande efterföljande krig?– är så dåligt kalibrerade på oro (och ångest som följer som hand i handske).
Tar det som sanning (liksom vi gör de flesta känslor, dvs som om det är det enda rätta sättet att känna i en given stund, istället för att se att det vi känner verkligen är känt, men att det också kunde varit en annan känsla likväl, så inte Sant liksom.) och tappar då rim och reson och förstår inte att bruka signalen från alarmsystemet på ett sätt som gagnar (främjar överlevnad om man ska dra det till sin spets).
Håller med!
Och än en gång en eloge till @janbolmeson som onekligen är bra på att vara snabb på pucken (sportmetafor!
) - det tog inte många timmar från att jag messade dig min lilla observation (nu har jag lyssnat till avsnittet med andra ord!) till du både hade spelat in detta och lagt in en extra FikaTillsammans om Oro.
Snabbare än blixten emellanåt!

OCH - jag är lite nyfiken på olika ‘coping mechanisms’ [bra svenskt uttryck någon?] som @carolinebolmeson frågade efter:
När @janbolmeson poddar står blixten stilla
Verkar som man får sätta det här avsnittet på repeat om det fortsätter som idag
Hur många gånger har du hunnit lyssna på avsnittet
Blev det inga mer avsnitt efter 259?
Jo, det kommer på söndag / början av nästa vecka. Det har bara varit en lite stökig period. @carolinebolmeson har haft Covid, vi har varit på Mallorca en vecka med barnen och jag är lite sliten.
Krya krya!
Krya på er. Er podd är grym och detta forumet är fantastiskt. Ni behövs.
Mvh Björn Ny i här inne.