#266 - Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikare | Del 1 med Monika_Hil

I dagens avsnitt blir vi intervjuade av @Monika_Hil som mejlade ett antal frågor om att starta och driva företag. Det var så genomarbetade frågor att vi bestämde att göra det i form av en intervju.

Det är lätt att tro att många av tipsen gäller starten och drivandet av ett litet livsstilsföretag på liknande som vi gör, men jag tycker personligen att tipsen är tanskespjärn för alla som driver eller jobbar på ett företag. Dvs. det är generella för alla. Nedan följer några av mina favorittips:

 • Sälj skinnet innan björnen är skjuten
 • Outsourca så mycket som möjligt (dvs fokusera på det du är bäst på)
 • Ta mer betalt än andra
 • Rätt prisnivå är när du är för dyr för 20 % av kunderna
 • Hattleken – chefen och arbetaren
 • Passiva inkomster handlar ofta om affärsmodellen

Ett fantastiskt stort tack till dig @Monika_Hil som gjorde detta avsnitt möjligt. Det kommer en uppföljning nästa vecka där vi pratar mycket om mod, den personliga växten, skattefördelar, hur man kan tänka kring utdelning m.m.

Ska bli spännande att höra vad ni erfarna företagsrävar t.ex. @Ola_Morin, @tankespjarn, @Skogstomten, @Per_Johan_Ohlsson, @Monica m.fl. tänker i forumet.

Ping @Andre_Granstrom, @Jonathan.S, @K.et, @Aether och några till som jag vet står i startgroparna eller nyligen har kommit igång.

14 gillningar

Perfekt tema. Ska bli intressant.

Olika marknader gör att de funkar olika att börja driva samt utveckla ett företag… Sen är frågan vilken bolagsform man vill ha… Finns fördelar å nackdelar beroende i vilken bransch man vill börja i…
Jag får lyssna igenom å återkomma…

Kul! Jag skall ta och lyssna igenom veckans avsnitt ordentligt och återkommer med tankar.

Som en karamell för oss med starta eget tankar! Väldigt givande avsnitt! Tack!

:blush::candy:

4 gillningar

Gick precis i tankarna om att jag önskar mer om företagande i er podcast, och så kom detta avsnitt! Ska bli kul att lyssna på! :clap:

1 gillning

Jag orkade bara lyssna till finanseringen eller sälja skinnet innan björnen är skjuten…
De är mest att jag själv har enskild firma som startades från noll å inget sen 1991…
Väldigt bra beskrivet för någon som vill starta upp å har funderingar på de…
De sköna är att se er vara så ödmjuka å brinna för att hjälpa andra…🖒🖒🖒🖒

2 gillningar

Ohh det här låter intressant, ska lyssna igenom så snart jag kan. Jag har en relativt nystartad firma, kör enskild firma och inte AB (för att jag tycker det verkar enklare med EF än AB).
Det där med ta betalt är nått jag behöver lära mig och ska verkligen lyssna på era tankar. Som anekdot kan jag nämna att jag hade en kund som tyckte att jag var alldeles för billig och begärde att få betala mer. Så där har jag att jobba på.

4 gillningar

Hmm, varför har detta avsnittet inte kommit ut på apples podcaster än? :thinking:

2 gillningar

Kul att avsnittet är ute! Stort tack @janbolmeson för möjligheten att ställa mina frågor :smile: Hoppas avsnittet är minst lika inspirerande för andra som det var för mig. Nu är det bara att kavla upp ärmarna…

10 gillningar

Skall bli riktigt spännande att lyssna på, låter som ett toppenkoncept att ha ett riktigt “case” med riktiga frågor från @Monika_Hil - tackar för att du är försökskanin :slight_smile:

4 gillningar

Jag har i flera år vart intresserad av att starta egen konsultverksamhet men vill i så fall starta det vid sidan av mitt vanliga jobb för att sen gå all the way när det börjar rulla på. Problemet är att jag såklart inte kan starta konkurrerande verksamhet samtidigt som jag är anställd.

Vågar inte ta risken att säga upp mig, starta eget och stå utan jobb eller att jag inte har vad som krävs. Pengar måste in till amortering och annat. Men det är väl så att man inte kan förvänta sig högre avkastning utan att ta större risk :slightly_smiling_face: tack för ett bra avsnitt i alla fall! Man blev definitivt inspirerad!

Har du provat att göra det genom att t.ex. vara underkonsult åt ditt vanliga jobb under en period.

@Monica, @Ola_Morin, @Per_Johan_Ohlsson - har ni några tips till @JensP?

1 gillning

Att driva det vid sidan om så länge man är anställd kan vara tricky, men det kan gå om det inte är samma uppgifter som du gör idag. 1) fundera om du kan konsulta inom något närliggande till det du gör dig, men som inte är konkurrerande. Eller så är det så att det du gör inte konkurrerar med företagets verksamhet… 2) prata med din arbetsgivare
Jag sa upp mig utan att ha ett uppdrag men fick som tur var underkonsulta några månader hos min tidigare arbetsgivare för att avsluta mina arbetsuppgifter.

Ett tips innan är att uppvakta bolag (om du vill gå direkt) eller konsultmäklarna (om du vill gå som underkonsult) och presentera ditt erbjudande så att du får ett hum om: hur attraktiv du är, efterfrågan, prisnivån. OBS: Boka personliga möten! Att bara pratas vid på telefon eller mejl gör att du försvinner i mängden. Du vill vara top of mind för mäklaren. Jag gjorde det innan jag sa upp mig för att få ett hum om hur svårt det skulle vara att få uppdrag. Under min rundtur konstaterade jag att 1) det var inga problme att få uppdrag om jag kunde tänka mig att jobba på Scania eller Ericsson för 700-800 kronor (vilket inte var aktuellt), 2) min bakgrund inom försvarsindustrin gjorde att jag var väldigt eftertraktad hos några få bolag och myndigheter, samtidigt som jag var totalt ointressant för alla andra bolag, 3) min projektledarcertifiering gjorde mig attraktiv i ramavtalsupphandlingar.

4 gillningar

Jag får inte upp avsnittet i Podcaster.

Bra avsnitt som får mig mer och mer att fundera på AB. Startade EF på min gård för ett par år sen och har mest bokfört utgifter för att få tillbaka moms och kunna arrendera ut en del mark.
Har nu skaffat mig ett sågverk och mindre snickeri för att få ut mer värde av min och andras skog.
Är det värt att skaffa AB trots låg vinst och mycket utgifter? Vinsterna kommer öka med några få procent per år pga jag är heltidsanställd och har småbarn så får den egna firman inte så mycket tid.

Hur kan man omvandla EF med inventarier till AB? Säg att jag har en maskinpark för 300kkr och lokaler för ca 4kkr i månaden på EF.

1 gillning

Välkommen till forumet!

Skog är ett av undantagsfallen då EF är bättre än AB. Kolla med en specialiserad firma som kan skog specifikt. Jag kan rekommendera en annars.

2 gillningar

Superintressant avsnitt, @janbolmeson @carolinebolmeson @Monika_Hil! Jag har också gått i starta eget-tankar men inte vågat ta klivet över ännu. Jag känner mig såå trygg som fastanställd men vet innerst inne att jag skulle klara mig minst lika bra som egenkonsult.

Saker som jag tar med mig är att starta ett aktiebolag och inte enskild firma samt att inte tro att jag ska klara all administration själv. Jag var precis som Monika inne på att “klart att jag kan lära mig det” men som du sa Jan så är det viktigaste att fokusera på det man gör bra. Om man sedan lär sig något på vägen är det ju bara en bonus men att försöka lära sig allt på en gång blir nog övermäktigt.

4 gillningar

Tack @janbolmeson för avsnittet.

Måste säga att det är på grund av rikatillsammans (pod & forum) som jag vågade ta steget att starta eget. Efter att jag fått ordning på min privatekonomi (också er förtjänst).

Keep up the good work!!

6 gillningar

Så, nu har jag lyssnat igenom och som företagare är det lätt att bli hemmablind så det var kul att få några godbitar med sig. Mina blev framför allt två saker:

 • Om ingen klagar på priset så är det för lågt. I min IT-konsultverksamhet omförhandlar jag priserna varje år. I Pensionsguidens verksamhet så höjer jag priserna på kurserna varje gång tills jag hittar en rimlig nivå. De få som klagar är de som säger “va, är det inte gratis…” (för en femveckorskurs), men det kan jag leva med. Jag har så många gratiswebinar och kurser så det behöver kompenseras med att vissa kunder är betalande. Men kontentan är att jag kan ta bättre betalat på pensionssidan, men det är en inneboende konflikt då jag ändå vill att så många som möjligt ska kunna ta del av kunskapen och kunna skapa sig en bättre pension. Här har jag lite att jobba på! :grimacing:

 • Outsourcea icke kärnkompetensuppgifter. Jag är fostrad(?) till att själv är bäste dräng/jag klarar mig själv etc och har därmed svårt att be om hjälp. Lägg sen till en dos av kontrollbehov så blir det ännu värre. :joy: Jag la fyra veckors semester på att bygga min egen hemsida (som blev kass) och bet till slut i det sura äpplet och bad om hjälp/lejde ut arbetet till en firma som fixade grafisk profil, reklamartiklar och sen även min hemsida. Hemsidan kostade typ 20 tusen +, vilket är gratis med tanke på den tid jag la ned. Att inte se alternativkostnaden var ett stort misstag. Under de fyra veckorna hade jag kunnat ta fram en helt ny kurs eller något annat spännande. Idag ser jag istället det som att jag debiterar X kronor i timmen och så länge någon kan göra ett arbete för en lägre timpenning är det en vinst. Lägg sen på att det som tar mig 40 h kanske tar 20 timmar för ett proffs så är matten enkel. Det som jag blev påmind om idag är att våga prova utländsk arbetskraft trots att de inte kan svenska. Det är sååå mkt som jag inte gör för att jag inte kan alt. jag gör men det blir inte bra och det är tidskrävande. Här finns en förbättringspotential. Tack för påminnelsen! :pray:

Några reflektioner/kommentarer:

 • Det vore superkul om du, @Monika_Hil vill berätta lite mer om din affärsidé och hur vi andra kan hjälpa till.

 • Hur såg den totala frågelistan ut? Det kändes som att det bara var en handfull frågor som ställdes och jag har för mig att listan var på 20+ frågor.

 • Det nämndes att målet borde vara att kunna omsätta 80-100 tusen/månad, men det känns himla lågt. Sätt höga mål så det blir ett stretchmål!

Sen: stort lycka till @Monika_Hil! Tack för att du klev fram och kontaktade @janbolmeson och @carolinebolmeson och bjussade på dig själv! Detta var också ett bra avsnitt för Caroline att komma fram med lite mer mjukare frågor. Kul!

7 gillningar