#278 - Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat | Era kommentarer till förra avsnittet

Här kommer veckans avsnitt som är en reflektion på många av era kommentarer på förra veckans avsnitt. Framförallt är det trådarna:

som jag har tänkt mycket på. Som vanligt vill jag säga tack för tiden och engagemanget, för det gör oss bättre och jag tror att det i ett framtida avsnitt 277 kommer göra det bättre, med fler nyanser. Det finns många guldkorn för mig i detta avsnitt framförallt med:

 • Alla trappsteg har olika förutsättningar
 • Det kommer alltid finnas en Orpheus eller Odysseus (tack @EvidaPer för metaforen här)
 • Man skapar ofta sin egen bild av andra (t.ex. 100miljonerkronorsmannen)
 • Andra förutsättningar kan absolut motivera underprestation mot index
 • Alla har en roll i det kapitalistiska systemet
 • Ibland är risk valfritt - t.ex. då man har vunnit det ekonomiska spelet eller har ett högt kassaflöde i förhållande till de investeringar man gör.
 • Stor risk med att blanda ihop ett resultat och tro att det berodde på skicklighet om det berodde på tur

Sedan är det här avsnittet viktigt för mig utifrån perspektivet som vi diskuterar i tråden om värderingskonflikten:

 • Jag sitter inte på alla svar och jag hoppas att det inte är så jag dyker upp i avsnitten
 • Jag vill inte bli satt eller sitta på någon piedestal för jag har inte koll på allting
 • Det är bra att det blivit ännu tydligare att det är från lägre utgifter än inkomster, lång tid och företagande som våra pengar kommer från snarare än hög avkastning på indexfonder
 • Det måste få vara okej för mig/oss att vara trevande, inte ha koll och få göra misstag

Som vanligt kan du se avsnittet här eller lyssna på det som avsnitt 278. För dig som är medlem på Patreon så kan du se det eller lyssna på det utan reklam via denna länken.

Här kan du läsa min lite längre introduktion. Tyvärr ingen transkribering denna gång på grund av brist på tid tyvärr.

Andra relevanta trådar:

14 gillningar

Tänker börja med något helt off-topic: Ca 24min in i avsnittet så kommer du @janbolmeson in på att “du får vara Kalle Anka utan byxor”. Hur i hela h*lvete kunde du missa chansen att då ställa dig upp från bordet, klädd i nytryckta RikaTillsammans-kalsonger och meddela att ni nu har merch? Från forumets diskussion kring förra avsnittet är det tydligt att lite merchandise skulle uppskattas ju :joy:

Ska ta och fortsätta lyssna nu!

23 gillningar

Hahahahaha… Tack för ett skönt garv så här mitt i natten. :joy::pray:

(tänkte då att jag skulle resa mig utan brallor, men jag kom inte lika långt i tanken som du och tänkte bespara er bilden :rofl:)

5 gillningar

Inte lyssnat på avsnittet, sparar det till morgondagens biltur. :ok_hand:

Men läste sammanfattningen i podcaster appen där det står att indexfonder är lika inspirerande som att se gräs torka.
Trodde det skulle vara målarfärg, eller har ni något sidoverksamhet där ni torkar gräs? :joy:

2 gillningar

Haha, lite sliten, ska fixa det. :rofl:

5 gillningar

Natten?? tittar på klockan :face_with_hand_over_mouth:

Det är mörkt ute och familjen sover, så jag kollade inte på klockan. Men jag kan ändra på tidsstämpeln om 3-4 timmar då jag lär vara uppe i alla fall. :wink:

Kul att det inte är någon större skillnad på en rik investerare och en Blend-rökande tant på Bingohallen. Man vet att det finns en liten chans att göra en större vinst, det är lite spännande och man kanske träffar lite likasinnade människor.
Bara en ytlig skillnad.

5 gillningar

Började titta igår när jag skulle lägga mig, men valde att spara resten till idag!

Känns som en bra start på veckan att titta på resten idag när jag konfektyrpysslar. :blush::candy:

1 gillning

Det som du tar upp 18 min in i avsnittet, är det inte exakt detta som tas upp i Den rikaste mannen i Baylon?
Detta är min tanke dvs att följa flocken, istället för att följa experten på ämnet.
Vi är precis tvärtemot varandra Jan, jag har jävligt bra självkänsla, men mitt självförtroende är inte det bästa!

Jag är med och driver ett konsultbolag, och när man läser hur andra bygger upp sina företag får mig att ifrågasätta vägval, jag kanske är dum i huvudet.
Men vi har valt att bygga upp vårat företag utan att ta in lånade pengar.
Andra bolag kanske har tanken att få allt på plats direkt, men kolla på vem som helst, det kommer alltid komma upp ett väghinder längs din resa.
Vi får se vem som lyckas bäst :slight_smile:

1 gillning

Oooh, då har du din “cameo” kvar! :smiley:

2 gillningar

Jag lyssnade sent igår och nu på morgonen. Här kommer lite reflektioner och som vanligt blir jag semi-personlig och bygger en del på min egen berättelse. Men stå ut, för jag tror jag har en poäng…

Jag fann RT för några år sedan när jag sökte mer om FIRE på svenska. Jag vet inte om jag fann kalkylatorn på sidan först eller om ett avsnitt om FIRE på youtube var inkörsporten, men det jag fann var åtminstone det jag ville ha. (Utöver er fann jag Farbror Fri - så repris på tjatet om avsnitt med honom.) Jag fann några som inte redan har yacht i Monaco, som bor och investerar på hemmaplan, som har hus och familj, som förstår de svenska förutsättningarna som t ex amerikanska FIRE-folk inte alltid greppat (skatter, utomhustemperaturer, mörker, ISK) och som inte satt i rutan i nystruken Armanikostym eller piffigt knuten Hermèsscarf.

Vad skavde mest då? Sorry, men namnet. Det är lite kul eftersom “100-miljonersmannen” verkar skava hos er. Det här med rik och förmögen är knepiga termer. (Jag har ibland använt termen “von Ankig” för den där rövhattiga kapitalistsynen på allt, men den är väl pajjad nu eftersom även han går utan brallor.)

Tillbaka till storyn: Jag fann flera andra som satt i tubrutan och gapade om index och hur bra börsen går, men ingen (?) mer än ni som hade en syn på att göra det stadigt och tryggt. Det är ingen hemlighet att skånskan också går hem eftersom jag inte fixar östermalmsperspektivet och -dialekten något vidare. Jag är sådan som person att när jag hittat nå’t jag vill lyssna till så börjar jag från början. Då får jag kontext, får saker i rätt ordning och mer förståelse för er resa. Jag har tidigare nämnt hur ni satt där och pratade om hur bra det var med hyresrätt för att sedan inse att wooops, nu blev det visst stort hus helt plötsligt. Det visar på mänsklighet och att ni är redo för förändring. Det visar också att det inte finns en sanning. Man får faktiskt också förespråka V70 en dag och Tesla nästa, bara man vet varför. Det har jag alltid tyckt att ni verkar veta.

Jag är ingen “hinkfetischist”, men jag gillar liknelser och bilder för att förmedla en berättelse. Jag följer den inte slaviskt och jag hoppade inte på “the-company-that-should-not-be-mentioned-by-name” då jag inte gillade idén. Men jag gillar podden ändå. När jag började komma ikapp reggade jag mig här för att fråga nå’t och har sedan fastnat då forumet innehåller så många kloka människor från så många olika sidor av sparande. Jag tror på att vi tillsammans kan berika (se vad jag gjorde där) varandra och våra insikter kring ekonomi och livet som man lever knutet till densamma.

Att följa från början har visat att strategin är glasklar. Därför är namnet inte längre ett problem (fast när jag nämner det för särbon säger jag “ekonomiforumet” fortfarande) eftersom det förmedlar tankarna om vägen dit. Ni poddar, ni skriver, ni driver forum och tankarna spretar så friskt att man inte kan inbilla sig att det finns nå’n sorts fundamentalisk syn på en enda strategi. Har man sett det tror jag man plockat körsbären i poddträdgården.

Sedan vore väl inlägget inte jag om jag inte avslutade med lite larv: Tack för att mitt Christianiaskämt fick vara med. Det blev hysteriskt roligt när det nästan omedelbart följdes av era ord om att “…gräset är grönare på andra sidan”. :rofl:

18 gillningar

De sista två avsnitten har en fråga dröjt sig kvar i mitt huvud, eller egentligen flera. Nånting kanske ni redan svarat på men jag vet inte. Om man inte blir rik bara på det första trappsteget, indexfonder, hur långt kan man komma då? Om man tex skulle börja från 0 och låta det jobba i säg 30/40 år? Jag tänker inte nödvändigtvis belopp, men jag skulle vilja ha en mer konkretisering av vad rik innebär i det här fallet. Annars blir det svårt att diskutera tror jag. Rik i förhållande till vad och vad betyder det? Finns det olika ”nivåer” av rik man kan komma till beroende på vad man gör? Pratar vi tex bland de rikaste i Sverige eller att ”bara” ha en väldigt bra ekonomisk situation där man inte behöver oroa sig för pengar? Från de senaste avsnitten har jag fått en underliggande känsla av att indexfonder är lite meningslöst, och enda sättet att komma nånstans ”på riktigt” är att starta företag.

2 gillningar

Jag har fått känslan, att det handlar om att det handlar om att skapa flera olika typer av kassaflöden.
Något som genererar humankapital
Fonder / passiva investeringar
Eget företag?
Men jag är ung och säkerligen dum och naiv och jag läser för mycket böcker.

1 gillning

Trodde nästan du lurades först, väntade, väntade och väntade och gav till sist upp på slutet. Sen så kom den, precis på slutklämmen. :rofl:

Kul med alla reflektioner och citat i dagens avsnitt och trevligt att både Jan och Caroline var på hugget, om än lite mer dämpat än förra veckan.

Jag ska försöka sålla igenom alla gamla avsnitt, tror det är några jag inte lyssnat igenom än.

De långa avsnitten passar mig bra, då hinns det med mycket pyssel under tiden! :blush:

2 gillningar

Angående 5:52 i avsnittet,
Jag funderar, äter tjurar kött? :thinking:

2 gillningar

Det där ni diskuterade gällande förväntningar utifrån, att hur mycket det påverkar en kan ha med åldern att göra, stämmer bra om jag tittar på min omgivning. Folk blir helt enkelt mindre brydda om det med åldern. Själv har jag aldrig brytt mig och tänkt ”är det något jag missar?”, så ganska skönt att åldern hinner ikapp den inställningen :stuck_out_tongue:

2 gillningar

Lyssnade till detta avsnitt idag och funderar över att ‘lekhinken’ som koncept helt enkelt bara är hur ‘investering blir en materialsport’. Eller?

Dvs - det GÅR gå frisbeegolf-rundor på Bulltofta med 15 kronors frisbee köpta på macken. Eller… så går du med en hel rygga (eller tom liten vagn…) full med 20 olika frisbees som garanterat kostar en rejäl slant.

På samma sätt som det GÅR att spela golf med ett set golfklubbor införskaffade på loppis, med bollar som kostar ett par spänn, utan dyrt medlemsskap i en golfklubb. Eller… så har du delux-settet med golfklubbor med tillhörande vagn (och privat caddie) med bollar för hundratals spänn och guldpläterade pegs (inte en susning om sådana finns, men i min fantasi går det garanterat att hitta sådana. Eller pegs i titaaaan typ?!).

Så.
Är inte bara ‘lekhinken’ eller motsvarigheten till ‘allt utöver sparkonto och indexfonder’ motsvarigheten?

Och det är ju FINE - om man verkligen njuter av det, har glädje av det, får ut nått av det? Fritt val, tänker jag.

Dessutom… hela den här ‘kan man investera sig till rikedom utan att jobba för det’-reflektionen… blir ju som ett moment 22. Nä, klart du måste tjäna stålarna du investerar på ngt vis, så frågan ‘är det lönen eller investeringen du blir rik på’ ställer kanske dessa två i polariserad motsats till varandra, fast de eg spelar i samma ringhörna. Ta bort lönen = har inget att investera, ta bort investeringen = då måste du tjäna löjligt bra med stålar för att kunna bli monetärt rik, och då faller nog de flesta bort där. Så. För att bli rik på dina investeringar behöver du jobba och tjäna stålar OCH investera dessa (på ngt smart sätt…).

Eller är jag ute och seglar nu?

9 gillningar

Ja det tror jag. Eller i alla fall sportmetaforerna. I många sporter (inklusive diskgolf och golf) så är resultaten positivt korrelerade med kvalitén och priset på utrustningen.

Det i mångt och mycket till motsats mot indexfond vs lekhink.

3 gillningar

Ja… Alltså om en hobby inte kostar pengar utan man tjänar pengar på det är det ju ingen hobby längre, då är det ju ett jobb…
F.ö. tycker jag att “hobbyhinken” som någon föreslog (sorry, kommer inte ihåg vem och var) är ett mycket bättre namn än “lekhinken”.

Om man nu måste ha något namn på det, själv tänker jag buffert och indexfonder som grunden som som det andra står på. Så länge den är stadig och stabil kan man bygga vad man vill ovanpå det.

4 gillningar