4-hinksmetoden och månadssparande

Hej!

Har en fråga som jag skulle vilja ha svar på. Det står säkert någonstans hur man ska tänka angående det men jag kan inte hitta det tyvärr. Är helt ny på detta och allmänt dålig på det överlag så har tänkt att använda mig av lysa och köra efter 4-hinkars modellen.

Min fråga är hur jag ska fördela mitt månadssparande? Finns det nån rekommendation beroende på risken man vill ta, eller finns det en given fördelning på just 4-hinkarsmetoden? Eller är tanken så att man ska ändra aktivt på vart man sätter sitt månadssparande beroende på vilken hink som går bäst just nu.

Väldigt nyfiken om det finns nån “strategi” eller annat dylikt.

Tacksam för alla svar och rekommendationer.

Hej!

Om man ska följa 4-hinkar i teorin så ska du först månadsspara allt till bufferten, sedan när den är full går du vidare till nästa hink som är mellanrisken, när den är full så går du vidare till nästa.

Däremot så vill många komma igång med passiva portföljen så fort som möjligt och kör då sparande parallellt i den portföljen.

Så länge man känner sig trygg med sin ekonomi, så kan man spara lite hur man vill, men då kanske man iaf ska spara lite i alla portföljer samtidigt. Då uppnår man tillslut summan man är ute efter i alla portföljer och kan spara fullt ut i den passiva!

Men det finns inga rätt eller fel när det gäller sparande och hur man lägger upp det, dom fyra hinkarna är en strategi om hur man kan lägga upp det, att utgå ifrån den och sedan göra en egen strategi som man känner sig bekväm med fungerar utmärkt!

Tack för hjälpen Robin.
Hört en del om att en “krasch” snart är här igen. Och att man borde avvakta med att gå in just nu… Hade tänkt att gå in med 100k-150k direkt men kanske bättre att sprida ut det på längre tid genom månadsinsättningar? Eller är det bättre att vänta till den eventuella “kraschen”? Kan ju bli att man missar några år om den aldrig kommer eller blir senare än vad “alla” säger… Har ju tänkt spara över en längre tid.
Några tankar om det?

Stort tack för svar!

Det har pratats om en krasch senaste 5 åren, hade man gått ur då så hade man missat en enorm uppgång.
Om du känner dig lite fundersam om hur du vill göra så finns det många olika sätt för att gå in i marknaden, men in tycker jag du bör gå iaf.

  1. Gå in med allt samtidigt
  2. Gå in med 1/12 i månaden under ett år, kan absolut dela upp detta hur du vill.
  3. Gå in med halva beloppet och ha en ”krigskassa” som du kan gå in med om en krasch kommer.

Finns inga rätt eller fel, men i marknaden bör man vara för att kunna få avkastning på sitt kapital.

Stort tack för svar och hjälp/tips. Det uppskattas väldigt!