Affärsvärldens frågor om mig, Storskogen och saminvesteringen några av oss gjorde

Jan har gjort grymt mycket för småspararna men den här historien är väl ändå lite märklig? Jag har verkligen inte läst på om detta så borde inte uttala mig men det vore intressant att veta fölande:

Fick Jan någon provision från Storskogen för att promota bolaget till småspararna?

Har Jan blivit miljardär på detta? :grinning:

Vi hade en ledtid mellan att lockup gick ut och vi kunde dela ut aktierna. Så vi kunde inte göra det samma dag och då hade kursen sjunkit ytterligare.

Ingen är nöjd med -70 % - men i det här fallet behöver man definidera -70 % från vad? Jag gissar att ovan avses från toppen. Det är ju sådant här som gör att missförstånd uppstår.

Jag kan ta mig själv, jag investerade ca 1 MSEK i första rundan, den var värd ca 8 MSEK på toppen och sedan sjönk den tillbaka till lite mer än 1 MSEK. Ja, det är ju en förlust som följer Storskogens -80 % nedgång från toppen. Men både vinsten på flera miljoner innan 31 december och förlusten efter 31 december är ju teoretisk. Ingen aktieägare (alltså det gällde alla, inte bara WOBF) som ägde aktier innan notering kunde sälja på grund av lockup förrän i april 2022.

Nej.

Sidnot: men en fundering, om jag skulle fått, skulle det inte varit ok? Det är ju så alla corp-firmor, Carnegie, Coeli och alla andra tjänade pengar på att sälja och mäkla Storskogen till oss. Det är ju inte som att de jobbade gratis. Det är dessutom bisarra summor, jag har avräkningsnotor på 6 siffriga belopp.

Nej.

4 gillningar

Ok tack för klargörandet. :slight_smile:

1 gillning

Allvarligt talat, vad är detta för konspirationsteorier?

De som gick med i aktiebolaget VOBF var ju inte direkt småsparare. Jag själv, som ändå har en hyfsad stark ekonomi tyckte risken var för stor i förhållande till min totala ekonomi. Ingen småsparare har blivit lurad! Dessutom, om har man sålt efter lockup misstänker jag att de flesta deltagare gått plus.

Vad gäller rekommendationerna att teckna IPOn så gick det ju också bra. De som tecknade och sålde direkt gick plus minus noll. De som hade is i magen och väntade ett tag gjorde en bra affär. Och Allvarligt talat, de som har hängt med på nedgången får väl ta ansvar för sina egna beslut.

11 gillningar

Precis. Knappast Jans fel att aktien har gått dåligt.

1 gillning

Ja, så är det verkligen. Det har varit en kunskapsresa framförallt kring svensk bolagsjuridik hands on. Framförallt många saker som inte är normala ens för många emissionsinstitut och banker - som t.ex. att dela ut aktier i ett annat bolag som utdelning, få in onoterade aktier i en kapitalförsäkring och så vidare. Finns många historier att berätta här som t.ex. när en aktör fick höra vad vi gjort, ringde och ville ha hjälp.

Patreon har vi haft många diskussioner på ämnet för folk vill göra det här mer, och jag är genuint inte sugen. Det är mycket jobb, mycket ansvar och det värsta ingen kontroll över utfallet eftersom det ligger helt och hållet på det underliggande bolaget. Därav mitt rant i avsnitt 277, inte ens detta var “svaret”. Ja, det är kul att ha hittat en investering innan t.ex. AMF, kända investerare, fondbolag etc. Det är kul att hänga i den fina salongen, det har varit en sjuk emotionell resa där många av oss tog ut segern i förskott där i januari till tummetotten det blev i slutet.

Det är lite som historien om haren och sköldpaddan. Normalt är jag sköldpaddan. Nu provade jag vara haren. De första skutten till 31 december var riktigt bra, då låg man långt före sköldpaddan. Men guess what, sedan kom skuttet rakt ut i snårskogen. Gissa vad som hände sedan? sköldpaddan kom ikapp och gick förbi. Känner vi igen det?

Så nu kan jag autentiskt säga att jag och många med mig även provat att vara hare. Kul, men inte något för mig.

11 gillningar

We live and we learn.
Förhoppningsvis skall sägas.
Tyvärr verkar vi ofta, efter att tillräckligt med tid har passerat, falla tillbaka i liknande hjulspår som tidigare.
Där man tror att det är annorlunda “just denna gången”, men objektivt är det inte det.

Så vi får alla kriga på, fortsätta månadsspara med hög sparkvot i billiga indexfonder, och förhoppningsvis kan vi om flera decennier nå våra mål.

3 gillningar

Exakt så. Amen.

3 gillningar

Fick svar från journalisten nu:

Hej Jan,

Måste säga att detta är bland det märkligaste jag har varit med om.

Under alla mina år som journalist har jag aldrig tidigare blivit hänvisad till någons stora följarskara för att svara på frågor. Jag vill nog hävda att det hela hade varit enklare över telefon. Många frågor kvarstår…

Du kommer inte få läsa innan publicering. Det är helt enkelt vår policy. Men pingar dig när texten är ute.

Du är alltid välkommen att ringa.

Vh,


Max Jedeur-Palmgren
Redaktör

Varpå jag svarade:

Hej Max,

Jag upplever att jag har svarat på dina frågor och andras frågor efter bästa förmåga:
https://rikatillsammans.se/forum/t/45104/8

Du har dessutom fått svar på andra frågor från både Marc och Jesper. Helt ärligt vet jag inte vad jag hade kunnat göra annorlunda än att exkludera min community från konversationen, men det vill jag inte eftersom den är viktig för mig och det är dem jag känner ett ansvar mot.

Vänliga hälsningar,
Jan

Dessförinnan hade jag mejlat honom (dvs det som han svarade på):

Jag tror du kan hitta svar på dina mejlade frågor i denna tråden imorgon. Inväntar lite feedback från fler forumläsare innan jag är helt nöjd med svaret.

Många hälsningar,
Jan

samt

PS. Jag läser gärna artikeln innan den går i tryck för att kunna korrigera eventuella felaktigheter. Tack på förhand.

PS2. Direktlänk till svaren på dina frågor är i det 8 inlägget i ordningen: https://rikatillsammans.se/forum/t/45104/8

To be continued helt enkelt.

6 gillningar

Han gillar uppenbarligen inte att du gjorde hans jobb svårare. Han vill kontrollera naritivet och du gjorde det betydligt svårare för honom plus 1 till dig.

Vill förtydliga för denna journalist som förmodligen läser detta att jag ej investerat i storskogen. Jag är inte del av en sekt och jag inte känner Jan på annat sätt än hans pod.

Mvh
Fredrik

2 gillningar

Har visserligen aldrig blivit intervjuad av Affärsvärlden men flertal andra tidningar. Aldrig stött på detta. Journalisterna har självmant skickat artiklarna och bett mig korrekturläsa.

1 gillning

Nu är artikeln ute:

5 gillningar

Detta är även min erfarenhet. Varenda gång har journalisterna självmant bett mig korrekturläsa innan publicering. Dock aldrig fått frågor från Affärsvärlden.

3 gillningar

Långt ifrån vad jag förväntade mig givet historiken och hur frågorna ställdes.

Sakligt och enkelt.

10 gillningar

Ja, måste faktiskt hålla med om det. Skrev faktiskt så här till honom:

Äras ska den som äras bör. Det finns ett par saker jag hade skrivit annorlunda, men vid en första genomläsning tycker jag att du har fått rätt på det mesta. Ska läsa det i lugn och ro när jag inte sitter i bilen och ska köra dottern till basketträning. Inte ofta jag säger det, men bra jobbat. Tack.

Hälsningar,
Jan

11 gillningar

Faktiskt mycket bra trodde dom fiska efter något helt annat. Snyggt jobbat

Mvh
Fredrik

1 gillning

Äsch!

Vi har ju alla upplevt de där gångerna vi läser en journalistisk text om ett ämne vi behärskar väl och insett att journalisten i fråga inte kan någonting om ämnet och inte bara utelämnar information utan far med faktafel.

Lägg därtill alla anekdotiska påståenden vi har konfronterats med om när journalister inte återger konversationer korrekt eller liknande.

Det är då inte konstigt att man direkt berättar om kontakten och därtill vänder sig till den gemenskap man spenderar mycket tid eller som i det här fallet baserar sin näringsverksamhet på.

Jag förstår att Jedeur-Palmgren tycker att det är märkligt och jobbigt men det manar till eftertanke - vad i mitt skrå får personer att inte direkt tacka ja till intervjuer i enlighet med de krav jag som journalist har?

4 gillningar

Mycket saklig artikel!

1 gillning

Nu kan ni förhoppningsvis fira 1’a advent med lite mindre oro hängande över er.

4 gillningar

På mejlfrågor hänvisar han dock till sitt forum där medlemmarna tillsammans jobbar fram olika svar på Affärsvärldens frågor.

Vilken formulering. Som om ni alla sitter och knepar ihop ett icke-svar för att dölja något :joy:

6 gillningar