Äger hyreshus, vem vänder jag mig till för att få råd om bästa sättet att spendera vinsten?

Tjena! Jag äger sedan åtta månader tillbaka ett hyreshus, inga klagomål eller mail från hyresgästerna än så länge, och driftnettot beräknas bli runt 235 tkr i år om det inte finns något slags underhållsbehov. Jag tänkte slösa dessa pengar på åtgärder som höjer värdet på kåken, men jag vet inte vem jag ska vända mig till för att få reda på vilka åtgärder som är bra eller vilka som borde göras med tanke på husets nuvarande tillstånd. Börjar bli lite nervös för jag vill verkligen INTE beskattas just nu utan lägga ned pengarna på att förbättra kåkens värde, men det är helt okej om någon slant blir över. Mäklarna är sjukt oklara då de säger att de “dels kollar på driftnettot och andra delar av huset” när de ska bestämma priset på hyreshus, så jag blir lite förvirrad och fattar verkligen inte vad som ska göras. Vem är det man ska ringa, en besiktningsman? Jag behöver någon som kan komma till huset och säga vad jag borde göra för att få mest “bang for the buck” med tanke på husets skick o omständigheter. Är själv inte särskilt händig eller insatt i renoveringsrelaterade grejer, något som kan komma att ändras, men just nu behöver jag hjälp med detta moment. Alla tips uppskattas!

Du behöver göra en underhållsplan! Tänk mycket längre än ett år i taget.

https://www.hsb.se/om-boende/bokunskap/styrelseskolan2/vad-ar-en-underhallsplan/

Tänkte säga exakt samma sak. Det är en underhållsplan som ska tas fram. I den får man reda på både när arbeten bör göras, samt en uppskattning om vad det kan tänkas kosta.

En energideklaration kan också vara en idé, då får man även förslag på hur man kan sänka fastighetens kostnader.

Tack för tipset! Jag ska ta tag i det här med underhållsplaner. Är det någon idé att bjuda hem en lokal mäklare och fråga dem om de har förslag på vilket sätt som är bäst att spendera driftnettot på? Eller är det utanför deras roll? Det är som sagt värdehöjande åtgärder som jag prioriterar snarare än underhåll, eftersom jag vill se att vinsten övergår till en prishöjning på kåken så att jag slipper stå med byxorna nere efter ett år och skatta på allt!

Jag skulle ta kontakt med en byggare som kan komma och ge dig råd om vad som behöver göras. Du kanske har haft kontakt med någon tidigare som du har förtroende för eller kanske någon bekant som kan rekommendera någon?