Aktier som buffert?

Den har frågan kanske inte har något rakt svar utan är mer en intressant tankeställare.

Normalt så säger vi att bufferten och pengar som vi skall använda i närtid inte skall utsättas för den risk som börsen medför. Förklaringen är enkel, vi vill helt enkelt inte riskera att börsen befinner sig på botten samma dag som bilen havererar. I bästa fall så blir blir det en dålig affär och i värsta fall så räcker inte pengarna för att täcka kostnaden.

Även om börsen har sina dalar så stiger ändå värdet över tid. Sannolikheten för att börsen har stigit den dagen tvättmaskinen går sönder borde därför vara större än för en nedgång. Och även om tvättmaskinen går sönder samtidigt som en börskrasch så kanske marknaden har hämtat några år senare när ungarna häller mjölk i stereon? Och när man skall byta bil kanske marknaden befinner sig på en topp?

Min poäng är att en människa kommer att behöva använda sin buffert många gånger under sitt liv. Man har många kortsiktiga sparande som semester, ny bil, kontantinsats osv. Om dessa sparanden investeras i aktier så kommer garanterat några utav dem bli dåliga affärer men om man slår samman alla dessa tillfällen i en persons liv så borde nettoeffekten i slutändan bli en bra affär.

Vad säger ni? Den största risken jag ser är att man potentiellt inte har råd att täcka en kostnad om bufferten blir för lidande i en nedgång. Men å andra sidan så innebär detta att man inte skulle behöva en buffert som är separerad från övriga sparandet.

 

Jag sitter med liknande tankar rörande sparande till bostad. Nyligen såg jag en youtube video där de pratade om skillnaden rent eknomiskt mellan att hyra och köpa bostad på lång sikt. Jag tror att han pratade om den kanadensiska marknaden men idéerna fungerar väl överallt…

Han sa, i korta drag, att om man tror man kan få 4-5% eller mer på börsen per år så tjänar man på att hyra bostad och lägga ev överskott av pengar på börsen. Nu är så klart verkligheten mer komplicerad än så. Såsom, finns det hyresbostäder tillgängliga där man vill bo? Effekterna av bolånet (hävstången, räntor, amortering) osv?


Nu till min fråga och fundering och hur jag kopplar ihop det till Holgers fråga. Jag ber om ursäkt för att jag kapar hans fråga för egen del…

Jag tänker mig att köpa en bostad nångång snart. Mest för att jag tycker det känns bättre att äga sitt boende. Kanske inom ett år, eller två… Men gör man sig inte en björntjänst ifall man plockar ut pengarna från börsen innan man vet exakt vilken bostad? Tar man ut pengarna så förlorar man ju den inkomst som täcker upp för hyran som man betalar… I nuläget betalar jag 5% eller strax under av bostadens värde i hyra och priserna i området är på väg neråt.

 

 

Jag har också haft den funderingen. Jag är också inne på att köpa en bostad och har det mesta av sparandet i aktier. Jag tror det handlar lite om hur flexibel man är.

Vet man med sig att man skall köpa om exakt ett år så får man vara medveten om risken att göra en dålig affär om aktiemarknaden sviktar just då. För egen del så trivs jag rätt bra i min nuvarande bostad och det spelar mindre roll om jag köper om ett,tre eller sex år och känner mig därför inte tvingad att köpa vid ett givet tillfälle