Ålandsbanken

Noterade att ICA Banken, som vi tänkte använda oss av vid köp av ett hus, har brutit med SBAB och istället knytit avtal med Ålandsbanken.

Enligt vad jag kan läsa mig till sitter fd. statsministern Göran Persson med i styrelsen.
Ålandsbanken har haft samarbeten med Pensionsbolaget Allra samt fått en rejäl känga av småsparguiden för sitt arbete med pensionsfonder: https://www.smaspararguiden.se/blogg/premiepensionens-fem-varsta-skitfonder-2019/

Kan vi fortfarande känna oss trygga att använda ICA banken även om de gått från statliga SBAB till Ålandsbanken?

ICA har inte kompetens för bolån så de får köpa tjänsten från andra. SBAB är ett utmärkt alternativ eftersom banken ägs av Svenska Staten. Detta innebär låga upplåningskostnader på den internationella kapitalmarknaden. Tyvärr har tydligen ICA och SBAB inte kommit överens längre.

Ålandsbanken är en betydligt mindre aktör och har inte lika starka ägare som SBAB. Du kan ändå sova gott om natten. Ingen katastrof kommer att drabba dig.

Skulle det bli oroligt på kapitalmarknaden finns ändå en viss risk att Ålandsbanken får en klart högre upplåningskostnad än SBAB. Detta kommer att vältras över på kunderna.

Slutsats. Välj gärna ICAbanken, men var noga med att då och då jämföra räntorna, och var beredd på att byta långivare om det behövs.

Stort tack för det utförliga Svaret Nestor!