Allt på en gång vs månadsspara

Oj jag skickade in utan att skriva frågan . Jag skriver den här istället.

Detta är ytterst hypotetiskt. Låt säga att jag har en miljon som jag vill investera så fort som möjligt Om jag förstår rätt så är det rent matematiskt bäst att investera hela summan direkt. Men om jag gör det och en börskrasch kommer strax efter så har jag ju köpt dyrt och det kanske tar flera år innan börsen är på samma nivå igen (och då har jag fotfarande förlorat pengar).

Om jag istället hade månadssparat in pengarna under ett antal år så hade jag ju köpt under kraschen och därmed köpt billigt. Hade inte jag tjänat på det?

 

Om du sprider ut det på två år, och så blev det visst ingen krasch. Men just efter två år kommer kraschen istället. Då kommer kraschen precis när du investerat hela din miljon. Och du har dessutom gått miste om två års avkastning på delar av kapitalet. Så det beror på när kraschen kommer, och visste man det så…

Tobias,
Låt oss säga att du har 1 miljon att investera. Då har man antagligen sparat för länge utan att investera. Bad luck :). En ide kan då vara att köpa en RT portfölj istället för 900 000 (särskilt med tanke på att börsen gått oavbrutet upp så pass länge). Sen kan du månadsspara in 100 000 kr i en 90/10 portfölj. Kanske känns skönare så? Då kan man även fortsätta att månadsspara. Skulle en krasch komma så säljer man av sin RT portfölj och köper på sig 90% aktier istället.
Alla har väl sin uppfattning men så hade jag gjort.

Väldigt svårt med hur man “teoretiskt” borde göra, det har mycket med hur riskbenägen du är som person och om du klarar av att se dina pengar sjunka direkt du har lagt in dom.

För att testa på börsen, om man inte har varit där innan, så rekommenderar jag iaf att man månadssparar in summan i ett års tid för att känna på svängningarna som kan ske på börsen.
Däremto är det då som Erik säger att börskraschen kan komma om exakt ett år och du träffar av det precis när du lagt in allt, så att försöka tajma börsen är inprincip omöjligt.

Läs gärna denna artikeln om just detta ämnet!

Tack för era tips! Jag har aldrig investerat på börsen så det får nog bli en kompromiss för mig med att månadsspara in beloppet under drygt ett år.