Amortera eller spara till renovering och VA

Hej!

Planerar för ekonomin nästa år och funderar på amortering av bolån vs spara till renoveringar.

Jag är 46 och min man 55, två tonårsbarn. Vi har ett buffertsparande på 100 000 och en bolån på ca 3,5 miljoner med 2/3 med en ränta på 1,5 procent bundet till april och resten med en ränta på 1,77 procent bundet till 2020. Vårt hus är värt kanske 4,8-5 miljoner. Våra lån är tagna 2010 så vi har inga amorteringskrav och har pga olika anledningar inte amorterat nåt heller.

Inom 4-6 år kommer vi ha stora utgifter för kommunalt VA, ca 350 000. Badrum och kök är från år 2000 och behöver bytas så småningom och det kanske kostar 200 000. Så totalt lär detta gå på 5-600 000 kr. I andra närliggande områden har husen ökat med ca 800 000 - en miljon när de fått kommunalt VA men det är ju inget att räkna med. Vi har inga planer på att flytta.

Så nu till frågan: Vi har möjlighet att förutom spar till barn, semester och pension spara/amortera 10 000 i månaden såvida inte något oförutsett händer eller att boräntan sticker i väg när vi ska förhandla om den i mars. Bör vi spara dessa på ett sparkonto så att vi kan betala så mycket av kommande renoveringar och VA kontant så att vi inte behöver låna så mycket när det är dags? Eller ska vi amortera en del på lånet, säg 1 procent och spara resten?

På sätt och viss vore det skönt att amortera så mycket som möjligt men samtidigt är jag rädd för att vi kanske inte får låna pengar när det är dags pga av ev nya amorteringsregler och att min man kan ha fyllt 60 när det är dags.

Tacksam för råd!

 

Hej!

Här har du ett par texter av Jan om amortering. Där kan ni läsa om hans syn på ämnet.

Kring fördelning av sparande utifrån sin livssituation så är denna artikel väldigt bra:

Hälsningar
Elin