Amortera ner till 50% ELLER (?) låna upp till bolånetaket?

Halloj,

Jag har lyssnat på RikaTillsammans-podden under en längre tid och har hört Jan flera gånger nämna att man bör amortera ner sitt bolån till 50% varefter man kan börja investera istället eftersom man då får högre avkastning än vad räntan kostar.

Men är denna tanke oförenlig med det som Riksbanken uttalat sig om att majoriteten av hemmen i Sverige skulle gynnas av att ta ut maximalt lån till bolånetaket och investera den summan som överskrider den faktiska bostadskostnaden? (Detta också uttalat av Jan i podden)

Är dessa två tankesätt diametralt olika, för man kan ju inte amortera ner till 50% och samtidigt ha ett maxat lån som ligger som en investering i t.ex. en globalfond? Eller är det två olika vägar man kan välja att ta?

Tror det man menar är att det är amorteringskrav så länge lånet är > 50% av värdet på bostaden och att man då inte skulle amortera mer än vad som krävs.

Okej, det hänger jag med på, men då är Jans förslag motsatsen till det som riksbanken sagt skulle löna sig för de flesta då, eller är det fel slutsats?

Så då menar du att Jans och Riksbanken förslag är motsatser?
Eller påpekar du bara att skälet till siffran 50% är amorteringskravet och inte något annat?

Jag menar att du inte kan maxa lånet och sedan låta bli att amortera helt. Det närmaste du kan komma är att amortera enligt amorteringskravet (men inte mer).

Jan är en väldigt försiktig person i sina investeringar, att däremot riksbanken säger att man bör investera sina pengar istället för att amortera är rätt om man kollar historiskt, historiskt så har börsen avkastat bättre i snitt än vad räntan är och därför anses det bättre att vara fullinvesterad hela tiden.

Däremot låter det konstigt att riksbanken vill att alla privatpersoner ska ta så hög risk som möjligt och inte bygga en bra grund att stå på, ifall att systemet skulle skaka lite så hjälper det inte Sverige att alla ligger fullinvesterade och fullbelånade.

Jag ser absolut varför man anser att belåning och fullinvesterad bör ge det bästa resultatet långsiktigt, men är ödmjuk för vad som kan dyka upp under tidens gång.