Hej,
Tänkte att jag skulle dela med mig av en av mina aktieanalyser, då jag sett flera personer på forumet vilja ha mer diskussioner kring enskilda bolag. Tyvärr blir det ofta (i min mening) ganska riskfyllda bolag som diskuteras, så jag tänkte att jag lägger fram en analys av ett kvalitetsbolag. Syftet med inlägget är främst att dela med sig lite kring analysprocessen, inte analysen i sig. Min stora förhoppning är att det kanske trillar in fler analyser? Finns mycket duktiga och kompetenta personer här på forumet, alltid kul att få lite insikt i vad de kikar på etc.
Det är en analys från min Patreon från 2023-04-27. Således bör åsikter & uttryck i analysen gällande rådande kurs etc tas i hänsyn.
Innan vi hoppar in i analysen vill jag vara extra tydlig med att jag äger aktier i New Wave. Läs gärna disclaimern längst ned i analysen.
Om Bolaget:
New Wave Group AB är ett företag baserat i Sverige som specialiserar sig på att designa, förvärva och utveckla varumärken och produkter inom företagsreklam, presenter och heminredning. För att uppnå synergier samordnar koncernen design, inköp, marknadsföring, lagerhållning och distribution av sitt sortiment. För att diversifiera sina marknader marknadsför koncernen sina produkter både på företagsmarknaden och detaljhandelsmarknaden. Koncernen har tre rörelsesegment:
- Företag
- Sport & Fritid
- Gåvor & Heminredning
Verksamheten bedrivs genom två försäljningskanaler:
-
profilmarknaden, där bolaget säljer till oberoende profilåterförsäljare
-
detaljhandelsmarknaden, där bolaget säljer till konsumenter genom specialiserade butiker som arbetar med detaljhandelsföretag.
Genom att verka på båda dessa marknader uppnås, enligt New Wave, god riskspridning för koncernen. de drar även fördel av betydande samordningsfördelar eftersom en stor del av sortimentet är användbart inom båda försäljningskanalerna.
Organisationen inom New Wave Group är decentraliserad, vilket innebär att varje bolagsledning har en hög grad av självständighet och beslutsbefogenhet. Målet är att bolagen ska drivas som entreprenörsföretag samtidigt som de får fördelarna med att vara en del av en större koncern. Därför består koncernen av cirka 70 operativa bolag.
Bland dotterbolagen hittar vi kända fina varumärken såsom Cutter & Buck (golfutrustning), Orrefors-Kosta Boda (heminredning) & Craft (sportutrustning). Se bifogad bild Varumärken för en sammanställning från bolagets hemsida.
Bild: Varumärken under New Wave (Källa: newwave.se)
Bolaget ägs till 34,1% av grundare & VD Torsten Jansson, följt av Svolder på 7,7% som näst största ägare.
Finansiella Mål:
New Wave Group eftersträvar en uthållig och lönsam tillväxt i försäljningen genom expansion inom de tre rörelsesegmenten Företag, Sport & Fritid och Gåvor & Heminredning. Tillväxtmålet är, över en konjunkturcykel, 10–20 % per år, varav 5–10 % är organisk tillväxt och en rörelsemarginal om 15 %.
Bild: Uppdelning Intäkter & kostnader (Källa: Simply Wallstreet)
Historia:
New Wave har växt vinst per aktie de senaste 10 åren i snitt med 20,8% per år. En helt makalöst god historik. Tidigare har rörelsemarginalen legat runt 7-9%, men har stärkts på senare tid av väldigt god lönsamhet och tillväxt i bland annat märket Craft, som börjat få stor genomslagskraft ute i världen.
Både marknaden och analytiker har historiskt varit rätt negativt inställda till bolaget, främst av två anledningar:
-
Bolaget drevs länge med en relativt hög skuldsättning. Under 2015 var nettoskulden i förhållande till EBITDA på skyhöga 6,2. För den som ej är väl bevandrad med detta mått så används det ofta bland annat av banker för att bedöma hur skuldsatt ett bolag är. En vanlig tumregel är att över 2,5-3 så är bolagets balansräkning relativt ansträngd. I skrivande stund ligger den på blygsamma 1,4. Det vill säga att det finns utrymme för att växa med förvärv, vilket ingår i bolagets strategi.
-
New Wave har länge haft ett väldigt stort varulager. Innan pandemin var detta något de flesta analytiker avskydde. Ett stort varulager är ett tecken på att produkterna inte blir sålda, massa kapital binds upp, och förr eller senare får bolaget skriva ner värdet då produkterna måste reas ut. Hur gick det till i verkligheten sen? 1-0 till Torsten Jansson vs Börsen. New Wave kunde gott fortsätta leverera under pandemin och vann många nya kunder på grund av detta. Leveranssäkerhet är A & O speciellt bland företagskunder. Ska du ha ett event om två veckor så måste du få tag i dina muggar, pennor etc att dela ut. Utöver detta så är produkterna väldigt mode-oberoende, vilket visats i att äldre lager ej behövts reas ut under de 10 år jag har tillgång till bolagets räkenskaper (2014-Q12023).
Framåtblickande:
New Wave fortsätter att öka sin marknadsandel samtidigt som de underliggande marknaderna har förbättrats i alla betydande regioner. Försäljningen av de olika lanseringarna från de senaste åren visar nu positiva resultat. Speciellt varumärket Craft har haft en stark tillväxt och deras nya produktområde inom löparskor har varit framgångsrikt, även om det fortfarande är på en låg volymnivå. Försäljningen av kundspecifika klubbkläder ökar också snabbt. Trots detta finns det oro för den ekonomiska konjunkturutvecklingen och inflationsoron har bidragit till ökad osäkerhet.
“Vi kommer, som jag tidigare skrivit, att öka takten i produktutveckling, marknadsföring och introduktion av befintliga produkter/varumärken i fler länder. Detta inleddes redan under första kvartalet. Som det ser ut i dagsläget klarar nuvarande intäktsökningar att parera de kostnaderna utan att det får någon större negativ inverkan på våra resultat.”- Torsten Jansson, VD, Kvartalsrapport Q1 2023
New Wave fortsätter att växa med varumärken som Craft och Clique i spetsen, medan Cutter & Buck också har utvecklats starkt under året. Craft har fortsatt att ingå nya och förnya avtal med olika idrottsklubbar och föreningar. Under kvartalet förlängdes avtalet med Hammarby Fotboll med fem år. Förutom redan ingångna avtal med norska landslaget inom längdskidor och skidskytte, Svenska Volleybollförbundet och Svenska Handbollsförbundet ser New Wave ytterligare möjligheter att knyta samarbeten med idrotts- och fotbollsklubbar.
“Vi har mycket tillväxt kvar i redan utvecklade produkter, inte minst inom Craft skor och Craft Teamwear, där vi bara sett början.” - Torsten Jansson, VD, Kvartalsrapport Q1 2023
Givet historiken (både organisk & förvärvad tillväxt), kompetensen hos ledningen och varumärken som blir starkare och starkare (men är ej lika modekänsliga likt traditionella kläder & inredningar) tror jag att Torsten och New Wave kan nå sina mål på 15% rörelseresultat & 10-20% tillväxt.
Bild: Konservativ Prognos (Källa: Börsdata) OBS: VPA är innan senaste split
Bild: Bull Prognos (Källa: Börsdata) OBS: VPA är innan senaste split
Värdering:
På rullande tolv månaders vinst handlas New Wave till ett P/E på 10,9. Det känns spontant som väldigt billigt för ett bolag som förväntas växa framåt. För det väntas, se Pinpoint Estimates Omsättning 2023 samt Analysguiden Februari 2023 för ytterligare prognoser från andra aktörer än mig.
Bild: Förväntningar New Wave (Källa: pinpoint estimates)
Historiska snittet (10 år) har New Wave handlats till ett P/E på 15,2. Motiverat P/E utifrån ett avkastningskrav om 15% och en årlig tillväxt på 15% (mellan 10 & 20% från de finansiella målen) får vi ett motiverat P/E på 15. Vi tar ytterligare en måttstock på en rimlig värdering och låter tjänsten Simply Wall Street ta fram ett motiverat P/E utifrån analytiker-konsensus samt branschvärdering. Där hamnar vi på 14,5 i motiverat P/E.
Bild: Motiverat PE i enlighet med en DCF (Källa: Kvalitetsaktiepodden)
Bild: Motiverat PE av extern källa (Källa: Simpy Wallstreet)
Långsiktigt ser jag idag ett värde i New Wave på ca 140 SEK per aktie. Det kan ställas i relation till att kursen idag står i ca 95 SEK per aktie. Analysguiden hos Aktiespararna har ej satt någon riktkurs, men har en målkurs i sin korta portfölj på 115 SEK per aktie. Till följd av New Waves ypperliga Q1 rapport höjde DNB sin riktkurs från 125 till 130 SEK per aktie. Det är bara två analytiker som följer New Wave, de har tillsammans en medel-riktkurs på 131,25 SEK per aktie.
Bild: Värdering Långsiktigt, PE & DCF (Källa: Börsdata) OBS: Riktkurs är innan senaste split
Bild: Prognos Analysguiden (Källa: Analysguiden) OBS: VPA är innan senaste split
Med hjälp av en omvänd DCF (istället för att försöka “lösa ut” bolagsvärdet så beräknar vi förväntad årlig avkastning utifrån dagens kurs samt marknadskonsensus framåt) så ser jag en förväntad årlig avkastning på 17% vid dagens kurs. Observera dock att denna självklart sjunker dag för dag om kursen går upp.
Bild: Omvänd DCF-kalkyl (Källa: Börsdata) OBS: Kurs i graf är innan 2:1 Split
Det är även tydligt att bolagets ledning tycker att New Wave är köpvärt. Jag bifogar ett utdrag av de senaste insynshandeln i bolaget, väldigt fina siffror.
Bild: Insynshandel New Wave (Källa: Simply Wallstreet)
Övrig Information:
I samband med kvartalsrapporten Q1 köpte även Kvalitetsaktiepodden in mer aktier i New Wave, på ca 102,5 SEK per aktie. De är väldigt duktiga investerare och några vars åsikt jag respekterar mest när det gäller bolag.
Vi ser även som tidigare nämnt att Aktiespararna har New Wave i sin Korta Portfölj. För er som ej är bekanta med denna så är det en portfölj med relativt kortsiktiga placeringar i ett försök att slå börsen. Även dessa två killar är väldigt duktiga på vad de gör.Det är även skönt att se starka ägare i New Wave. Jag har ett stort förtroende för både Torsten & Svolder.
Det kan ta emot kortsiktigt att köpa ett bolag som gick upp ordentligt på sin rapport. Här säger dock forskningen något annat: Det finns en så kallad PEAD effekt (Post Earnings Announcement Drift) vilket är ett beteende på marknaden att bolag som visat starka rapporter har en tendens att fortsätta gå upp i pris kommande 60 handelsdagar, statistiskt sett.
Sammanfattning & Översikt:
Motiverat värde: 132,5 -140 SEK
Fördelar:
- Ett av börsens finaste bolag
- Stark förväntad global tillväxt
- Chans för bra förvärv
- Låg värdering
- Låg grad av bevakning på bolaget
- Många duktiga externa investerare
- Många duktiga interna investerare
- Chans på PEAD-effekt efter bra rapport
Nackdelar:
- Handlas på toppmarginaler (troligen)
- Starkt beroende av VD & Grundare
- Expansion & marknadsföring tynger kassaflödet
- Amerikanska fonders flöden ur svensk retail håller ned kursen
DISCLAIMER:
Jag vill särskilt påminna läsaren om att inlägget utgör mina personliga åsikter, tolkningar och slutsatser och ska inte på något sätt ses som en investeringsrekommendation. Att investera på aktie- och kapitalmarknaderna innebär alltid ett risktagande. Värde och avkastning kan såväl öka som minska och investerare kan förlora det investerade kapitalet. Historisk avkastning och resultat är inte någon garanti för framtida resultat. Du uppmanas härmed att alltid göra din egen analys innan du väljer att investera i en enskild aktie eller fond och aldrig investera mer än vad du ekonomiskt klarar av att förlora.