Apropå senaste bloggartikeln

Man kan välja 10 eller 20 fonder, välja olika hinkar och konton. Rebalansera och byta fond om fondmarknaden förändras. Det är det svåra sparandet.

Det enkla sparandet är att välja 100 % bred globalfond för det långsiktiga sparandet och bankkonto för det kortsiktiga.

Jag kollade vilken avkastning som det svåra sparandet (den sk nybörjarportföljen) haft jämfört med det enkla sparandet (100 % Länsförsäkringar global indexnära).

1 år Det enkla = 33 % Det svåra = 21 %

3 år Det enkla = 46 % Det svåra = 29 %

5 år Det enkla = 82 % Det svåra = 45 %

 

Jo, jag vet att bloggägaren anser att det är dumt att spara 100 % i bred globalfond, men är det inte avkastningen som räknas? Det enkla är oftast det bästa!

Ja, det beror ju helt och hållet vad man prioriterar. 100 % aktier innebär 100 % risk. Det är klart att det fungerar och ger bäst resultat i perioder. Inget snack om saken. ?

Jag själv prioriterar varken högst avkastning på kort sikt eller billigast avgift. Jag är mer av Mario i Super Mario Bros-spelen för dem som det säger något. Det vill säga att jag vill ha en balans på alla faktorer, inte optimera på en. Särskilt inte en som all forskning säger är ett misstag att optimera på. Särskilt i en tid då vi har 10 års uppgång och de flesta har inte upplevt en nedgångsperiod. Men det är bara jag.

Tack för att du håller flaggan för en motstående åsikt. Det är det som gör att vi alla kan utvecklas. Vore dessutom trist om alla bara höll med varandra hela tiden. ?

Lycka till med sparandet!
Jan