Är det korkat att hålla små positioner som 2% i en fondportfölj?

Jag har svårt att släppa taget om vissa fonder som jag brinner lite extra för i min fondportfölj, sparar typ enligt 60/40 portföljen. Men ligger runt 65% aktier.

 

Är det ok att behålla vissa fonder man verkligen gillar och tror på i små positioner, eller är det bara helt korkat att hålla så små positioner som 2-3% i en fondportfölj, om man exempelvis har 10% fördelat mellan 5 olika fonder. Har basen i en globalfond på strax över 40% sen massa små positioner som sagt, ligger strax över 100,000 i totalt innehav.

 

Bara dumt eller är det helt ok?

Dumt vet jag inte. Det är väl mer frågan om det är värt arbetet. En så liten position kommer ju ha väldigt liten påverkan på den totala avkastningen. Men om du har en kategori eller tillgångsklass som är 10% allokerat till men väljer att sprida den på flera fonder inom samma grupp kan ju inte ha någon negativ påverkan. När man beräknar den effektiva fronten som Jan pratar om i senaste avsnittet blir ju en del allokeringar så små.

Om du tycker du gillar fonderna och vill ha alla så kan du mycket väl göra det. Själv brukar jag dra gränsen vid 5%. Men det är mest av praktiska skäl och att jag tycker det är enklast med en fond per kategori, ibland två.

jag har lite samma som dig i mitt sparande, för mig handlar det mest om spekulation, FOMO, eller att känna att “man är med på tåget”.

jag har ett par fonder som bara väger 1% styck av totala portföljen där avgifterna är lite högre. tjänar man någon 1000-lapp extra på de småinnehaven är det ju roligt och man känner att man hade rätt, förlorar man så spelar det mindre roll. Jag vet att de småinnehaven inte är någon dealbreaker för portföljen utan de är med för att det är roligt/hobby.

drar vi tillbaka klockan 1 år hade det varit kul att ha kanske max 1% var i bitcoin, tesla, LF fastighetsfond och core ny teknik tex

tyvärr missade jag både bitcoin och tesla :slight_smile:

Själv har jag många aktier/fonder som inte ens når upp till 2 promille. Ser inga som helst nackdelar med det

Små innehav gör ingen större påverkan vid nedgång men kan göra stor skillnad vid uppgång på ditt totala portföljvärde. Någonstans kring 2010 köpte jag 400 aktier i Biotage för 6,2 kr/ st och innehavet var en obetydlig andel av portföljen då, idag efter ca 4000% uppgång, så har den en högre procentuell andel samtidigt som den ändå varit en märkbar del av portföljernas totala uppgång. Inser också nu att den lilla insatsen hjälpte mig att vara långsiktig och behålla utan att sälja.