Är det läge att gå in nu när börsen är historiskt hög?

Hej!Stort tack för allt ert material. Det är verkligen intressant och jag lär mig mycket.Börserna, inte bara i Sverige utan också i USA är historiskt högs just nu.Jag har ca 2.5 miljoner SEK som jag tänkte investera enligt rika tillsammans portföljen. Är dock lite rädd att gå in just nu eftersom jag inte skulle bli förvånad om börsen snart rasar. Hur ska jag tänka kring detta? Mvh, Mimi

Hej!

Rika Tillsammansportföljen har ju bara en fjärdedel aktier, så den är inga problem att investera i oavsett läget på börsen.

Sedan går det inte att säga huruvida börsen ligger på höga nivåer eller inte förrän man har facit i hand. Kanske kommer börsen att stiga i många år till från dagens nivå.

Men slutligen tycker jag ändå att man ska göra det som man själv tror på. Om du tror att börsen kommer falla så kommer det kännas väldigt dumt om du ändå köper aktier - och börsen sedan faller. Fast med Rika Tillsammansportföljen är det som sagt inget större problem då den klarar olika ekonomiska klimat.

Hej!

Jag förstår din oro, hoppas kunna besvara dina tankar.

Just RikaTIlsammans-portföljen är till för att just INTE påverkas negativt i olika börsklimat, fördelningen är för att ligga positivt oavsett tillväxt, deflation, recession eller inflation.

Gällande timing och att “inte gå in på toppen” så är det så att ingen egentligen vet när det är. Mer om det här: https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

Det är en stor summa det handlar om, så förstår att det blir mycket känslor. Tänkte slutligen tipsa om denna artikel, kring att gå in med just stor summa.

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Hej Mimi,

Förstår dilemmat. Jag sitter i samma sits fast med 500 000 kr mindre. Är nog uppe i 2,5 miljon om 3 år i dagens spartempo. Ligger själv utanför börsen och väntar på en priskorrigering neråt men det är i princip omöjligt att förutspå framtiden. Att en nergång kommer att komma inom kort är nog rätt givet men problemet är ju att man inte vet ifall man kommer att förlora mer på en depreciering av valutan vid ett sånt ekonomiskt läge för Sverige eller om det är bättre att investera i en allvädersportfölj och kanske vara nöjd med en förlust på endast 5%.

Det är dock jobbigt ändå att investera t.ex 625 000 kr i fysiskt guld, ha 625 000 kr på ett sparkonto, 625 000 kr i obligationer på ett aktiekonto och sen behöva se sitt ISK på 625 000 kr minska med 50% i värde.

Varför är det givet att att en nergång kommer inom kort?

Och sen undrar jag hur du ska veta när nergången är som lägst och det är dags att lägga in?

Adam, om jag förstår dig rätt så har du ca 2 miljoner på sparkonto.

Skulle du anta ett “experiment/utmaning”?

Spara inte till ditt sparkonto de kommande tre åren, utan starta ett ISK hos Avanza och spara antingen i Globala Barn- eller nybörjarportföljen. Låt dina två miljoner ligga på sparkonto och avkasta en dryg tusenlapp per månad i ränta.

Om du antar det kommer två saker hända; du är glad att du inte investerade allt eller ledsen att du inte investerade allt;-)

/Fredrik

PS Jag vet att både Globala Barn- och nybörjarportföljen inte lämpar sig för en treårsperiod, men jag vill komma åt principen att vi måste våga lite ibland.

Historiskt lång uppgång. Jag tillhör inte den skaran börsoptimister som tror att den sista finanskrisen någonsin var 2008 och att this time is different. Jag har inte skrivit någonstans att mitt mål är att köpa när börsen är som lägst. Däremot går börsen sidleds nu. Känns inte så kul att offra 1 miljon för att få 2-3% i avkastning.
Jag har redan experimenterat med 100 000 i 3 år med en 70/30 portfölj. Är inte helt lyrisk. När man räknar bort ISK skatt+avgifter+inflation har det inte gett särskilt mkt. Idag och framöver får man vara extremt nöjd om man kan få över 0% i realavkastning netto efter inflation, skatter och avgifter till en ganska så hög risk.

Hur har du gjort med din PPM? Har du sålt av och ligger utanför börsen där också och lagt i någon räntefond? Om du ligger kvar i AP7 Såfa, tycker du att den gårt dåligt?

Om du under tre år med en 70/30 inte fått någon avkastning (eller nära noll) så undrar jag vilka fonder du haft, för det låter väldigt märkligt. På lång sikt förlorar dina pengar mer i värde på sparkonto än att sätta dem i en 60/40-portfölj.

Jag tror inte heller den sista krashen har varit och jag kan hålla med om att vi har haft en historiskt hög uppgång. Detta ändrar dock inte mitt beteende och det är min poäng. Oavsett hur marknaden går så kommer jag fortsätta spara på samma sätt i samma fonder.

Ett alternativ kan vara att köpa en bostadsrätt (om du inte redan äger en).

/Fredrik

Adam,
Jag kom på en fråga till.

Vad har du för mål med ditt sparande? Hur mycket behöver du i buffert osv. Vad vill du ska hända med pengarna under en given tidsperiod framöver?

Det är inte helt irrelevant för att förstå och komma fram till när och hur du ska in på börsen. Fyrahinksstrategin kanske kan vara något att titta på. En 60/40 kanske kan vara något med 60% global indexfond och 40% kort räntefond?

Jag försöker förstå vad som håller dig borta från börsen.

Jag önskar att jag hade den kunskap jag har nu för 20 år sedan, för då hade jag garanterar varit miljonär idag (ja, jag har räknat på det och gjort backtrack på fondutveckling för en global indexfond).

/Fredrik

Ni som oroar er över ras kan läsa detta;

http://aktiefamiljen.blogspot.com/2018/03/borskrasch-nar-aterhamtar-sig-borsen.html

Gud vad skönt. Nu släppte oron :wink: