Är portföljen för aggressiv?!

Hej!

Hjälpte en vän att sätta ihop en långsiktig fondportfölj (ska puttra på i minst 30 år).

Då hon bara kan spara 400 kr/månad blev det lite knepigt.

Men jag landade i:

50% Global index

25% Sverige index

25 Tillväxtmarknad index

Är det för mycket Tillväxt och Sverige trots den långa spartiden?

Nån som har en uppfattning?

Hoppas på svar:)

/Emanuel

 

 

Inte alls aggressiv.

Vi brukar normalt rekommendera 100% globalfond, men vill man spekulera lite i andra marknader går det bra med 50/25/25. Det kan ta många år innan portföljen slår index dock.

Stay the course.

Går igång lite på tanken om 100% Globalfond. Superenkelt och man behöver inte balansera om portföljen.
Men är det “bra nog” över lång tid?!

Ja, givetvis. En globalfond är definitivt inget du kommer ångra. Det är egentligen den enda “vetenskapliga” rekommendationen. Att köpa hela den globala aktiemarknaden. Allt annat är olika investeringsstrategier som KAN lyckas, men behöver inte.

25% tillväxtmarknader känns lite för aggressivt på så lång sikt. Annan sak är om han har bra koll på världsläget och orkar tittar på portföljen då och då. Vad sägs om att dela potten med globala småbolag? Eller varför inte föreslå din vän nån robotrådgivare? Helt allmänt tycker jag att man ska man vara väldigt försiktig när man ger ekonomiska råd till vänner och bekanta. Särskilt om man vill behålla dem.

Håller med dig om att man ska vara försiktig när man hjälper vänner med deras ekonomi.
Men bättre spara än inte alls. Tycker jag.
Vanligtvis rekommenderar jag någon av Rikatillsammans-portföljerna,men med 400 kr/månad kommer man inte så långt där tyvärr…

En del rekommenderar ju 100% Globalfond.
Men missar man inte den extra kryddan från tillväxt och Sverige då?!

Ordet “lrydda” använder man ofta om sådant som är spännande. Vem vill ha spänning i sitt sparande? Lästips: http://www.smaspararguiden.se/jour/jag-vill-ha-fler-an-en-fond/

Frågan var ”är portföljen för aggressiv”. Bara när man ställer en sån fråga… därav mitt svar: bättre att vara försiktig. (Kan ligga nära till hand att vilja göra kompisen rik, och snabbt, och ta åt sig äran.)

Angående globalfonder, så speciellt globala är de väl inte, trots namnet?
Tar vi t.ex. LF Global Indexnära har den, något avrundat:
https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000YVZ3&programid=0000000000&
65 % Nordamerika
20 % Västeuropa (1% Sverige)
10 % Japan och
5% resten av världen, inkl. Kina, Indien, Ryssland, Östeuropa, Asien, Australien, Latinamerika, Afrika osv.

Visst kan man krydda sin makaronipudding med med 25% ketchup, det är väl smaksak. Men man vill nog ha en någorlunda balanserad rätt. Spelar kanske inte så stor roll om man äter själv framför TV:n på soffan. Men ifall man vill bjuda en främling på middag.

Vi är alla olika. En del föredrar demokrati, och andra tycker att enpartisystem är bäst (de kan vara de svåraste att försöka påverka), men om man nu vill klara sig med en enda fond, varför inte LF USA Indexnära? Den har ju gått ännu bättre än Global Indexnära, dessutom till samma pris.

Hej Emanuel!

Jag skulle föreslå antingen ett robotspar som t.ex Lysa, då sprids det ut på fler fonder eftersom hon nu endast kan ha ca 4 fonder.

Om det inte är aktuellt så ser jag två alternativ, kör på 50/25/25 eller 75 global och 25 Sverige.
Kan kännas som en lite förvriden fördelning med 50/25/25, men inte mycket att göra om det är 400kr att fördela!

Tack för ditt svar!
Lysa är tyvärr inte aktuellt eftersom personen jag hjälper var tydlig med att det skulle vara hållbara investeringar.
Och Opti blir för dyrt.
Tack igen!

Mvh Emanuel

Läs gärna följande tråd om “hållbara investeringar”:

https://rikatillsammans.se/fragor/hur-bidrar-mina-investeringar-i-hallbara-fonder-till-att-miljopaverkan-minskar/

400 kr är inte mycket att fördela på, jag kan hålla med. Men efter några månader finns det redan några tusen på ISK. Då kan man lägga till flera fonder och välja vilken fördelning man vill. Efter några år har vännen kanske lite högre inkomst och kan spara lite mer.

Frågan lydde ju (och det tål att upprepas):
Är det för mycket Tillväxt och Sverige trots den långa spartiden, 30 år?

25% tillväxtmarknader under 30 år. Kanske är det inte för mycket. Kanske är det för lite, vem vet? Men varför ska man låsa sig fast i ett beslut på 30 år - som det skulle vara skrivet i sten - bara för att vännen i fråga har idag inte mer än 400 spänn att spara per månad?

Hej.

Det är bra portfölj. Du kommer följa Global index 50%. Sveriges index 25%. Tillväxtmarknad index 25%. På så långsikt är inget hög risk. Kör på det och månadsspara. Välj billiga indexfonder och det blir bra.

Lycka till.

Mvh.jack

Tack för insikt och stöd!

Som skrivs ovan så skall man vara extremt försiktig med att ge specifika råd till vänner.

Går det bra så tas detta för givet. I bästa fall får man en klapp på axeln. Går det dåligt däremot så lär du få höra detta. Även om två fonder stiger med 10 procent och den tredje med 3 procent så kan det gnissla. Rådet kan vara kanonbra totalt sett, men vad hjälper det? En erfaren sparare förstår detta, men en nybörjare har svårare att greppa totalbilden. I värsta fall kan vänskapen äventyras.

Personligen ger jag bara allmänna råd; Köp billiga indexfonder, lyssna inte på telefonförsäljare, läs bloggen Rika tillsammans etc. Jag skulle exempelvis aldrig komma på tanken att ge några specifika råd till mina vuxna barn. De klarar sig utmärkt själva.

Undantag: Det enda rådet som jag gett de senaste åren, och då till till unga människor är att PPM sparandet kan lämpligen ske i 7:e AP-fonden Såfa.