Arbetsmarknaden inom tech i Stockholm kommande året

Sitter i lockdown i Kina så naturligtvis funderar jag på att lägga ner det här och flytta tillbaka till Stockholm.

Ni som är i svängen, hur känns marknaden? FAANG har ju fryst nyanställningar och Netflix har låtit ett antal gå. Pågår något liknande i Sverige?

Vilka företag tror ni kommer vara “säkra” respektive “osäkra” att jobba för i avseende uppsägningar mm?

Det beror på vad du jobbar med. Sverige är litet och att hitta kvalificerade personer med rätt erfarenhet är svårt för arbetsgivare oavsett konjunktur.

Men just nu är det svårt att hitta utvecklare med erfarenhet överhuvudtaget så jag skulle säga att marknaden är god för arbetstagaren.

2 gillningar

Från min horisont inom konsultsektorn (management, produkt & specialistkonsulter) och spelindustrin är det ett större behov av personal än vad det finns tillgänglig kompetens.

Det är lite av en paradoxal situation där arbetsgivarna vill ha erfarna anställda, men samtidigt kan de inte ta ut arvoden som motsvarar erfarenheten. Ekonomin börjar knaka och det blir allt fler nyexade som saknar nödvändig erfarenhet. De som har erfarenheten söker sig däremot i större utsträckning till produktbolagen då det är där man får bättre villkor överlag för sin anställning.

Spelindustrin har lägre lönenivå generellt, men samtidigt växer den så det knakar över hela fronten.

1 gillning

Vad letar du för roll inom tech? I min sväng (försäljning) så rekryteras det fortfarande för fullt.

Temporära pauser av nyrekryteringar sker då och då på stora techbolag, men långsiktigt ser jag inga större risker.

1 gillning

Produkt. 10 tecken.

1 gillning

Produkt vad? Produktägare, produktutveckling?

Produktchef. Product är synonymt med det på engelska iallafall så jag körde kortvarianten.

1 gillning

Är du en produktchef med ett stabilt track record ser jag väldigt liten risk med att det behovet inte kommer finnas även i framtiden i Sverige inom tech.

Du nämner FAANG och dessa jättar har dock sällan produktchefer lokalt i Sverige. Oftast finns de i Europa- och USA-hubbarna. Med det sagt finns det ju en uppsjö av andra bolag som har sitt huvudsäte i Sverige (Klarna, Spotify, KING samt startupvärlden).

Mitt tips skulle vara att nå ut till en rekryterare från något rekryteringsbolag och be dem dela lite info om hur marknaden ser ut, samt hjälp dig med att hitta ett rimligt gig.

1 gillning

Det ser ut som om vindarna vänder. Teknik och tillväxt är en dålig kombination nu.

Edit om Klarna

Det kan röra sig om upp till en tiondel av personalen – det vill säga 700 medarbetare.

Edit från artikeln om Kry och Nakd

Under förra veckan avslöjade Breakit att såväl nätläkaren Kry som e-handlaren Nakd drar i handbromsen med nedskärningar som följd. Runt 100 personer varslas från Kry som uppger att världsläget lett till att bolaget behöver nå lönsamhet snabbare. I USA har flera stora techbolag varslat eller pausat nyanställningar.

1 gillning

Kry varslade väl också nyligen vill jag minnas.

Om man lyfter blicken från “coola” företag så finns det i det närmaste oändligt behov hos storbanker, försäkringsbolag och tillverkningsbolag som alla ska “digitalisera”.