Att hyra av min sambo eller köpa mig in i huset?

Hej Jan och Caroline,

Tack för en toppenbra youtubekanal.

Jag går i tankar om hur jag ska göra med min boendesituation och är intresserad av att veta hur ni resonerar i frågan. Jag och min pojkvän har varit tillsammans i två år, har bott ihop i ett år och har det väldigt bra tillsammans. Hittills har jag betalat hyra till min pojkvän som äger huset och min fundering är om jag ska fortsätta göra det eller om jag ska köpa mig in i huset.

Det är min pojkvän som har byggt huset och för bara en månad sedan betalade han in sista summan på bolånet han hade. Huset ligger på landet en mil utanför en småstad och är idag värderat till ungefär 3 miljoner kronor.

Själv har jag en bra inkomst och ett sparande i aktier och fonder på ca 250 000 kr. Jag är ekonomisk som person och sparar i dagsläget 8 000 kr per månad. Kan tillägga att aktiehandel har blivit ett stort intresse för mig så detta gör jag med lätthet. Jag har heller inga skulder.

Jag blir ibland konfronterad av vänner som menar att jag absolut ska ta ett lån för att köpa in mig i huset för att på så sätt “säkra” min tillgång; att jag vid en eventuell separation inte skulle stå helt tomhänt. Det skulle innebära ett lån på 1,2 miljoner kronor plus räntekostnader. Driftskostnaderna på huset är idag relativt låga. Däremot har vi planer på att om några år bygga ut, eventuellt installera solceller och byta ut värmepannan, alltså ytterligare utgifter där jag då ska betala hälften. Haha, jag känner tyngden bara ökar på mina axlar. Idag betalar jag en hyra på 3500 kr per månad och det inkluderar el, värme, internet, hemförsäkring och eventuella reparationer.

Jag är medveten om att det kan vara bra att ta ett lån och att amorteringen kan ses som en form av sparande. Ändå slåss jag med tanken att “med skulder är du inte fri”.

Hur tänker ni i det här fallet?

Om jag vore dig så skulle jag göra så här

 

Detta föresätter att du vill satsa på han!

Köpa in mig på huset och se till att du då blir registrerad hos Fastighetsregistret!

Då slipper ni allt gnäll sen!

 

 

3500kr/mån är sannolikt snällt av din kille.

Kanske grundfrågan du bör ställa dig är hur pass gemensam ekonomi ni vill ha? Kostnaderna för huset är ju desamma oavsett om du bara betalar 3500/m till din kille och han resten av kostnaderna eller om ni delar lika på allt.

Ser du att ni har en framtid tillsammans skulle jag satsat på att dela på ägandet av bostaden.

Hej Linda!

Är inne lite på vad dom andra också har sagt, kan du tänka dig ett långsiktigt förhållande med denna killen och en gemensam ekonomi i boendet så skulle jag absolut köra på att köpa en del av bostaden. Däremot bor du ganska billigt och du kommer troligtvis behöva lägga ut mer pengar än 3500kr/månad om du är delägare med 50%.

Sedan får du ta hänsyn till om din kille vill sälja en del till dig, har ni pratat något om det?

På vilket sätt säkrar du dina tillgångar genom att ta lån? Snarare låser du dina tillgångar. Istället för att ha dem på börsen blir du inlåst i lånet. Om ni mot förmodan skulle gå skilda vägar är det ju lättare att ta din portfölj och gå vidare, än att lösa lånet.

Däremot blir det en annan femma om ni ska göra dyra renoveringar eller bygga ut och du förväntas stå för hälften. Det hade jag inte gått med på. Det är ju som att skänka pengar till honom eftersom han äger huset.

https://www.lawline.se/answers/hur-renovering-paverkar-definitionen-av-samboegendom

Hade jag varit dig så hade jag kört vidare som idag men pratat med honom om hur ni ska göra inför utbyggnaden.

Jag kan absolut tänka mig en framtid med honom. Alex heter han, btw.

Vi har pratat mycket om det här, om ekonomi och investeringar överlag. Vi har båda ett ekonomiskt tänk och har många givande diskussioner kring det. Vi pratar mycket om framtiden, hur vi vill leva, vad vi vill lägga tid, energi och pengar på. Vi planerar att skaffa barn inom ett års tid. Vi är oftast överens om ekonomiska frågor och har faktiskt aldrig bråkat om pengar då vi båda tjänar lika mycket och är relativt sparsamma bägge två. Däremot har vi olika prioriteringar. Alex är utbildad snickare, älskar att bygga/skapa/fixa och lägger gärna pengar på huset. Några exempel;

-Han planerar bland annat att ta två månader tjänstledigt i vinter för att bygga ett extra badrum med tillhörande bastu. Inget vi behöver men det är hans önskan. Jättehärligt enligt mig men det står inte överst på min lista. (Haha, vilket lyxproblem). Vill han lägga pengar på det så tycker jag att han ska göra det.

-Han har lust att köpa ny värmepanna som är automatiserad. Inget nödvändigt då den gamla fungerar fint.

-Han vill bygga ett extra uthus för att frigöra ett av rummen i huset.

Jag själv lägger hellre pengar på att bygga min pengamaskin i form av aktier och fonder. Detta har Alex full förståelse för och han har inga krav på att jag ska betala något av de här projekten då det främst handlar om hans intresse. Det är här kruxet kommer in. Alex tycker att jag ska köpa mig in i huset…om JAG vill det. Men frågan är då vem ska betala vad? Hur värderar vi arbetstimmar då det är han som ska bygga allt det här?

För min del känns det som att notan kan komma att springa iväg för min del om jag blir delägare. 3500 kr i hyra per månad är vi helt överens om är en rimlig summa med tanke på läget där vi bor (långt ute på landet). Jag tänker att om jag väljer att bara betala hyra så spar det både energi hos oss båda, han kan fixa och bygga, och jag kan lägga fokus på mina investeringar.

Även om jag väljer att fortsätta betala hyra har vi ändå planer på att ha delvis gemensam ekonomi; ett gemensamt konto för mat, nöjen etc.

Bekanta som menar att jag absolut ska köpa in mig i huset har sitt boende som sitt enda “sparande” (amortering och värdeökning), de bor i större städer där priset på fastigheter ökar snabbare än för oss som bor på landet. Ur ett investeringsperspektiv tänker jag på TINA - There Is No Alternative, att tillgångsslaget aktier kan ge minst lika bra avkastning och värdeökning som en investering i fastighet.

Jag kan tycka att det råder en hysteri kring detta; att alla ska äga sitt boende, till vilket pris som helst, betala av på hyperhöga lån resten av livet…som att det skulle vara det enda alternativet. Men är det alltid så lönsamt? Jag gillar mer tanken att se summan öka i mitt aktiesparande, istället för se skulden minska på ett stort bolån. Vad tänker ni kring detta?

Tack för bra input.

Det finns mycket skrivet på denna blogg om amortera vs investera. Det rekommenderas att läsa men är nog inte den frågan du ställde egentligen?

Men vad jag menade ovan var om ni vill se er som en familj med gemensam ekonomi eller inte. Kanske det är ett bra sätt för er att prioritera olika intressen att din kille äger och underhåller huset medans du bygger en aktieportfölj. Men i slutändan så har ju familjen lika mycket pengar totalt sett oavsett om du äger halva huset och halva aktieportföljen eller du hela aktieportföljen och han hela huset.

Ni har varit tillsammans i 2 år. Jag tycker att det inte är en dålig ide att ha ett eget hus (en slag investering). När någonting händer i förhållande eller sambo blir du hemlös eller hyr huset från sambos när anhöriga (kanske sambos föräldrar). Det finns stor skillnad mellan sambo förhållande och äktenskap förhållande när handlar om arv.