Reklam för @Jonas-Opti och hans OPTI. I dagens avsnitt pratar vi bland annat om den senaste Dalbar-rapporten som visade att över den senaste 30 års perioden, med slut 2022-12-31 hade den genomsnittlige amerikanske småspararen underpresterat mot S&P500 med ca 2.84 procentenheter per år. Det är sjukt mycket.
Vi tittar även på en graf från Wells Fargo: “The perils of trying to time the market” som räknade ut kostnaden i årsmedelavkastning att missa de 10 bästa dagarna på 30 år. Det vill säga att man missar 10 av 6.000 dagar eller 0.2% av alla börsdagar.
Det går inte att underskatta hur mycket pengar det här blir över tid. Man kan lugnt räkna med att det kostar halva slutbeloppet. För en median-Avanzian (startkapital: 67.000 SEK, månadssparande 1.100 SEK/mån och 30 års sparhorisont) är det skillnaden mellan att ha:
- 2.200.000 SEK i slutresultat eller 1.030.000 SEK i slutkapital(!)
Det är bara att testa “Ränta-på-ränta”-räknaren eller vårt verktyg för att jämföra två fonder (sätt in underprestationen som en avgift). Jonas använder det som exempel genom att ge mig en hjärtlig känga med följande metafor:
De flesta av oss som är intresserade av sparande lägger mycket tid på det. Man kan nästan likna det som att vi är mekaniker som lägger mycket tid på motorn på vår bil. Vi pillar och fixar med motorn, ser till att avgifter är låga, optimerar tillgångsslag, diskuterar exponering mot Sverige, olika faktorer, huruvida momentum förbättrar avkastningen och så vidare.
Men vi glömmer ibland bort att motorn inte alls spelar en så stor roll om vi sätter det i relation med själva bilkörandet. Om du inte har någon som sätter sig i bilen och inte kör den, eller om du har någon som kör den vårdslöst och kör ner i diket på grund av ett dumt beteende misstag, då spelar optimeringen av motorn mindre roll.
Han och Dalbar pekar på att snittinvesteraren alltså i genomsnitt får nästan 30% lägre avkastning än den jämförbara investeringen de investerar i, korrigerat för avgifter. Han använder även exemplet som vi diskuterade i tråden: “” att för den vanlige spararen som har t.ex.
Kommer få ett högre slutbelopp genom att spara 100 kr mer i månaden än att sänka sin avgift med 0.5%. Med det absolut inte sagt att avgiften inte spelar roll. Vi är båda rörande överens om det, men det kastar ljus på att körandet av bilen inte bör glömmas bort och i vissa fall är viktigare än optimeringen av motorn.
Vi pratar även om lite andra nördiga saker:
-
Amortera vs investera just nu
-
Att OPTI har bytt åsikt i frågan om exponering mot Sverige (och diskussionen här)
-
Skillnaden på OPTI och LYSA (typ den vanligaste frågan vi fick in)
Och mycket mer. Jag och @Jonas-Opti hoppas att du gillar avsnittet!
Hälsningar,
Jan, Caroline och Jonas
Bonusavsnitt - nedslag i Jonas nyhetsbrev
Du som är kund hos OPTI eller prenumererar på deras nyhetsbrev vet att Jonas skriver riktigt bra nyhetsbrev. Förmodligen bland de bästa i Sverige. För att göra avsnitten någorlunda hanterbara i längd kommer det i veckan ett bonusavsnitt med Jonas där vi pratar om några av mina favoritsutskick.
Guldkornen och en sammanfattning av avsnittet i en Insta-karusell:
Nedan följer en sammanfattning av avsnittet:
Följ oss gärna i sociala medier (Instagram, YouTube (framförallt våra shorts), Tiktok) där vi numer lägger upp nya saker rätt frekvent. Sådant som är lite mer “snabbmat”-aktigt än de riktigt bra samtalen vi har här i forumet.
Titta, läs eller lyssna på avsnittet
Intervjun finns även att läsa på bloggen där den är riktigt genomarbetad med bilder, länkar, utvikningar och källor. Det vill säga där finns mer info än vad som framkommer i videon / podden. Podden finns där poddar finns, eller via denna länk.
Du som är medlem på Patreon kan som vanligt se det utan reklam via denna länk. Du bör även ha fått det som utskick via Patreon, med bildspel, mp3:a och hela paketet. Notera att du även då slipper reklamen i forumet.
Reklam för OPTI
Om du vill prova Jonas fondrobot så kan du ladda ner OPTI-appen via den sponsrade länken eller ange rikatillsammans när du registrerar dig.
Övriga länkar
Övriga relaterade länkar till källor vi pratar om under avsnittet är: