Att undvika US-dollar

Hej alla

Ska nu också börja med att bygga min portfolio. Men nu har jag stött på någonting som jag är inte så rätt nöjd med. Generellt sett tror jag inte mycket på US-dollarn längre, den är övervärderat och hålls bara konstgjort ifrån en hyperinflation. I alla fall ska jag se om det är värd att investera i resten av världen för US marknaden ser jag som en klumprisk.

Men nu om jag skulle bygga min portfolio där t.ex. certifikat i Physical Swiss Gold (och andra metaller) ingår, så ligger även där US-dollarn i botten, även om de handlas i EUR. Så om börsen går ner, och alla flyr sig i ädelmetaller för att få pengarna under taket, så behövs bara en nedvärdering av USD som gör guldcertifikater att rasa också.

Finns där några certifikat i ädelmetall som inte är beroende på US-dollarn?

 

Hej Simon!

En bra syn på hur guld fungerar, guld handlas i dollar och är då beroende av dollarn.
Vad jag vet och hur jag förstår hur guld exponering fungerar så är du beroende av dollar hur du än investerar, detta eftersom att guld handlas i dollar.

Någon annan har kanske en annan tanke om detta?

Men därför tror jag inte att det finns något certifikat som kan göra så att du tappar exponering mot dollar via guld.

Guld handlas i dollar men det fundamentala värdet är inte dollar. Om det blir hyperinflation i USA som du gissar så kommer USD tappa i värde jämfört med guldet och du får fler dollar per guld. Om det blir lättare att tänka så kan du se guldet som sin helt egen valuta med en växelkurs mot USD som varierar.

Det är bara i den korta perioden från att du säljer ditt guld till att försäljningen växlats över till EUR som du har en dollarrisk (och omvänt när du köper guldet). Någon dag eller så med andra ord.