Avkastningsmål i 4-hinkarstrategin

I artikeln om 4-hinkarstrategin står det:
Som avkastningsmål kan man säga att om t.ex. hinken överpresterar mot ett index, då säkrar man hem t.ex. 20 procent av överavkastningen.
Hur går det här till? Gör man det vid ombalanseringen?

Jag jämför mina hinkar med världsindex och i år ligger de över indexet (pga svenska och tillväxtfonder kanske?). Hur borde jag tänka för att göra som i citatet ovan? När är det värt att börja bry sig om att säkra hem vinsten (utöver den vanliga ombalanseringen)?

Hej Per!

Jag skulle göra den ombalanseringen en gång om året, att ibland välja att ombalansera blir som att du försöker tajma marknaden och det är väldigt svårt att lyckas med.
Så att ha en fast punkt där du gör dina ombalanseringar, t.ex årsskiftet, skulle jag förespråka!

Det jag känner att jag inte riktigt har koll på är vilken del som ska säljas och flyttas från t.ex. den passiva hinken till mellanrisk. Den vanliga ombalanseringen är ju inom portföljen, så att säga. Ska man tänka som så att man sätter av vinsten (20% av överavkastningen) som en kontant del i ombalanseringen av portföljen och sedan flyttar den summan till den andra hinken?

Flytt mellan den passiva och mellanrisk ska du inte egentligen behöva göra, istället så kan du börja spara i mellanrisken igen för att fylla upp den om du skulle behöva använda en större summa från just mellanrisken.
Den heter passiva just för att den ska vara passiv och inte flyttas, ett sparande som man ska låta vara, det är just därför man har en mellanrisk som ska ta smällen om man får större utgifter som måste täckas upp.

Absolut kan du tänka så, ser inge fel med det.