Behöver hjälp med tjänstepensionen

Hej! Mitt företag samarbetar med Max Mathiesson som vill placera min tjänstepension. Jag är inte alls insatt men vad jag läst mig till har jag ap7 såfa ifall jag inte valt något annat, och denna ska ju vara OK?

Är 28, vet inte hur jag ska göra med tjänstepensionen, ska jag välja nåt och isåfall hur gör jag?

Du pratar nu om två olika delar av pensionen. AP7 Såfa har du i den del som kallas PPM eller premiepension. Det är en del av den statliga pensionen. Den delen kan du förvisso byta till några andra fonder men det tycker jag inte att du ska göra eftersom AP7 Såfa är en fond i världsklass (billig bred indexfond med hävstång).

Den del som du frågar om nu tjänstepensionen, betalas av din arbetsgivare. Det går till som så att din arbetsgivare sätter in pengar hos något som kallas för en “valcentral”. Vilken valcentralen är beror på vilket kollektivavtal du har, så man brukar nämna det när man frågar om hjälp med tjänstepensioner. Jag som tjänsteperson i privata näringslivet har till exempel tjänstepensionen ITP1, vilket innebär att min valcentral är Collectum. Varje valcentral har sitt rget utbud av fonder och egna regler, det är därför viktigt att du tar reda på vilket avtal du har.

Men håll dig för allt i världen borta från Max Matthiessen. Småspararguiden har i flera år placerst dem på listan över finansbranschens värsta skitprodukter:

https://www.smaspararguiden.se/tag/max-matthiessen/

Försök att ta hjälp från en oberoende rådgivare istället. Någon som du betalar för och som inte försöker sälja sina egna fonder. Det kommer löna sig rejält att betala några tusenlappar idag och spara hundratusentals kronor i avgifter. För det är så stora skillnader det handlar om.

Pensionsmyndighetens webbsida förklarar bra hur systemet fungerar. Som Emil redan beskrev här fonden AP7 Såfa ihop med den allmänna pension-delen. Har du inte gjort något aktivt val där så sparar du redan i AP7 Såfa och det är förmodligen precis som du vill ha det!

https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/pensionens-alla-delar

När det gäller tjänstepension så kan man ofta välja mellan en traditionell pensionslösning (med garanti) eller ett fondsparande (med potentiell mycket högre avkastning). Valet gör man hos sin valcentral. Där väljer man ett fondbolag och en lösning som passar dig. Ta det som är billigast i avgifter/kostnader samt har en bra utbud av bra och billiga (index)fonder och så sköter valcentralen, fondbolaget och arbetsgivaren resten.

Om man väljer en fondlösning (som jag tycker är att rekommendera) så får man ofta en entré-lösning (som kan fungera bra) men det går också utmärkt att sedan göra om portföljen och börja pensionsspara i en portfölj enligt dina önskemål (självklart begränsat av fondutbudet).

Eftersom tjänstepension bygger till stor del på regler och överenskommelser mellan pensionsbolag och arbetsgivaren så kommer din nuvarande tjänstepension ligga kvar för dig livet ut. Byter man jobb (och/eller bransch) några gånger kan man samla på en hel del olika tjänstepensioner. Därför är det viktigt att du gör rätt val för varje. För även om det inte kommer inbetalas pengarna någon gång igen i gamla pensioner kommer dessa ligga kvar och växa över åren. Och då är det synd om förvaltaren tar för mycket av “dina” pengar pga höga avgifter och ett portföljval som de tjänar mer på än dig. (läs Max M. varning här(!))

Lycka till!

PS: tycker det är bara bra att du vill läsa in lite på det här. Även om ämnet kanske känns lite torrt när man är 28 år och inte har jobbat/sparat så länge ännu. Det är åren och tiden som du kommer tjäna mest på. Gör du rätt val redan nu och förstår du lite hur det fungerar så kommer du verkligen tjäna mycket på det. Första vinsten. :wink:

 

Hej igen och tack hörni! Det börjar ljusna något! Mitt företag har troligtvis individuell tjänstepension och jag vet inte hur jag ska göra nu! Fråga min AG om jag får byta ifrån Mattiessen och hur köper jag sen fonder själv isåfall? Kanske ta till småspararnas hjälp med placering men eventuellt är mina pengar låsta, eller? Och vad gör jag då? Uttökar mitt egna pensionssparande?

Jag kan gå till min AG och fråga men måste också begripa orden som kommer ur min mun tänker jag!

Kanske detta blogginlägg kan hjälpa. Det handlar precis om att ta upp diskussionen med AG. Inlägget är från 2015 men känns tyvärr lika aktuellt nu:

https://blogg.avanza.se/hemberg/2015/11/12/soderberg-partners-max-matthiessen/

Tips är att börja hos ekonomiavdelningen, om ni har någon sådan på plats eller som är lätt att ringa. Ekonomipersonerna på lönekontoret är normalt sett experter på vilka avtal ni har och min erfarenhet är att de gärna svarar på frågor från anställda.