Bitcoin

Hej

Vad är bitcoin och hur fungerar detta. Vissa påstår att man blir stenrik meddetsamma om man satsar i detta? För mig känns det lite väl otroligt men hur förhåller det sig egentligen?

Lars

Bitcoin är en kryptografisk konstruktion. Själva "myntet" består i att hitta ett väldigt stort tal som uppfyller vissa matematiska villkor. Att räkna ut dessa talen kräver datorkraft, och ju fler som hittas desto svårare blir det. Idag räknas dessa tal ut av särskild hårdvara, datorer som byggts enbart för att "gräva bitcoin". Dessa drar mycket el så i dagsläget är det knappast värt att försöka räkna ut sina egna bitcoins. Kvarstår att köpa och sälja på valutamarknaden. Eftersom det är så svårt att hitta nya bitcoins så finns det i praktiken en övre gräns på hur många mynt som överhuvudtaget kan finnas. Värdet för mynten kommer då från tillgång och efterfrågan. När fler köper går värdet upp, när fler säljer går värdet ner.

Men hur kan det då fungera som valuta? Jo, det riktiga (fundamentala) värdet hos valutor kommer ifrån att det finns människor som VILL använda valutan. Båda parter i en affär kommer överrens om att använda en viss valuta för att göra upp affären och i det ögonblicket har valutan att värde. Bitcoins fundamentala värde kommer därför ifrån att det används som betalningsmedel. Det är också därför det är en så kass investering: de flesta använder Bitcoin för spekulation, de köper nu i hopp om att någon annan ska betala mer i framtiden. Det är alltså det första värdet jag pratade om, värdet på valutamarknaden. Men det fundamentala värdet kräver att valutan faktiskt används, och där verkar det mest användas för svarta affärer.

De som säger att man blir rik jättefort på Bitcoin och kryptovalutor ljuger. Vissa har blivit det, speciellt de som skaffade Bitcoin tidigt innan det blev så populärt. Andra kanske har blivit det genom ren tur för att värdet svajar så mycket, då kanske man kan köpa på botten och sälja på toppen. Men säkra pengar är det verkligen inte, för det är inte möjligt att förutspå om valutan ska gå upp eller ned. Och i och med att den fundamentala grunden är så ostadig (i stort sett bara penningtvätt) så kan valutan tappa enormt mycket i värde om folk börjar överge den. Det finns liksom ingen nedre gräns för hur lite en bitcoin kan vara värd.

När du använder eller säljer en bitcoin så ska du skatta 30% på vinsten.

Som komplement till Emils kommentar - kolla gärna mitt avsnitt #25 om Bitcoin. Det gäller fortfarande anser jag - https://rikatillsammans.se/bitcoin/