Bostadssköp till hösten, ska jag börja placera långsiktigt nu?

Hej

Hade svårt att få till en bra rubrik på min fråga.

Jag har idag uppdelat mitt sparade kapital 50/50 mellan vanligt sparkonto och ISK där jag på mitt ISK har 100% aktier. Efter att ha börjat lyssna på podden och läsa bloggen i höstas har jag bestämt mig för att jag vill dels få den ena halvan av kapitalet att faktiskt börja jobba samt att dra ner på risken och öka långsiktigheten i mitt ISK.

Som läget är nu behöver jag dock alla sparade pengar jag har till handpenning för köp av bostadsrätt i höst.

Ska jag vänta med att investera mitt orörda kapital eftersom jag har ett behov av dem på relativt kort sikt eller är det lika bra att skapa en fondportfölj och hoppas på en eller två procent på några månader? I min fundering ligger också att det snart (relativt) är sommar vilket sällan brukar sätta fart på tillväxten.

Tack på förhand

/Patrik

Hej,

De pengar du behöver redan i höst skulle jag nog ha på sparkonto. Dvs tänker du att du behöver det du idag har i aktier till bostaden skulle jag nog sälja de och flytta till sparkonto.

Risken är alldeles för stor att det kommer en nedgång på börsen som du inte hinner återhämta dig från tills du behöver pengarna.

Det finns ju lite “tumregler” som naturligtvis är väldigt grova. Men en säger t.ex. att du skall ha så många 1/10-delar på börsen som år du kan låta pengarna vara. I ditt fall mindre än ett år så i princip inget på börsen…