Bygga pengamaskin?

Hej! Jag har tänkt påbörja en sk. pengamaskin med hjälp av aktier. Jag har hittat ett antal aktier som känns bra. Meningen är, som jag har förstått det, är att man ska ha aktier man satsar på långsiktigt, återinvesterar utdelningen osv. Samtidigt har jag läst att jag måste hålla bra koll på bolagen. Men om jag ändå inte ska hålla på och sälja, hur mycket koll bör jag då ha på bolagen?

Köp och behåll låter jättebra men det funkar tyvärr inte för aktier (funkar däremot bra för breda fonder), inga bolag är bra i en evighet. Så ja, ska du hålla på med aktier behöver du hålla koll på bolagen och ha en åsikt om när det är läge att köpa och sälja.

Vill du inte lägga tid på det är fonder bättre och fungerar minst lika bra.

Utdelning är egentligen inte så meningsfullt men vill du ändå ha det kan du leta efter ETF:er med utdelning.

Hej. Köp bolag som du kan relatera till. Köp bolag som har stabil utdelningstillväxt. Köp bolag i olika branscher. Håll dig till någonstans mellan 15-20 bolag. Vill du slippa ha koll så kolla på investmentbolagen. Lycka till:)

Basen av din portfölj skulle kunna vara Xact högutdelande, Avanza global, Avanza EM och sen välja aktier som Investmentbolag(Investor), skogsbolag (tex SCA, Holmen), teknik (tex AMD som jag tror på), banker m.m

Mvh Tim

Börja alltid med en neutral viktad marknadsportfölj och övervikta, i förhållande till index, de länderna, sektorerna eller bolagen som du specifikt tror på kortsiktigt.

Om man tänker köpa och behålla är det bäst att välja trygga utdelningsaktier samt investmentbolag.

Eftersom aktier har mycket högre volatilitet än fonder är det viktigt att ha en bra strategi för att kunna välja en rätt tidpunkt för köp, sälj, byte och ombalansering. Om man inte tänker hålla koll på börsen och bolagen är det bäst att välja ännu tryggare aktier. Men ju tryggare aktier desto sämre avkastning, och då kan indexfonder vara ett bättre alternativ.