Bygga rikatillsammans portföljen

Hej!
Jag sitter med 300.000 som jag vill placera, pengar som jag inte behöver ha förens om tidigast 5 år då jag kanske ska bygga hus. Jag har läst mycket på bloggen och förstår att rikatillsammans portföljen är tänkt att inte backa något enskilt år. Bör man vara försiktig nu när de pratas om en eventuell krash eller är det en portfölj man kan känna sig ganska så trygg med.

Tacksam för svar mvh Robin

Hej Robin,

Som alltid är det där med att tajma marknaden otroligt svårt. Att portföljen inte backar något är är att hoppas på mycket, det skall sällan backa men att säga aldrig går inte.
4-5 år minus eller vad det nu var på en tidsperiod av 40+ år är mer än 0 men bra ändå.
Se här en liten genomgång av en permanentportfölj: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/10/09/sa-bygger-du-evighetsportfoljen.html

Det är inte samma portfölj som Jan har knåpat ihop men det är samma grundtänk, det som skiljer är valet av fonder/EFTer osv.

Som sagt, tajming är svårt att hålla på med, många gånger missar man tåget istället för att undvika en ev dipp.

Undvik Avanza-versionen som de beskriver i länken. Räntefonderna är för korta för portföljens teori och det ska inte vara guldbolagsaktier.

ML: Jag läste inte ens klart artikeln tyvärr utan jag googlade bara på en svensk genomgång av Brownes portfölj och såg inte att de gett förslag på innehåll, när jag menade att de inte är samma som Rikatillsammans portföljen så menade jag Browne vs Jans porföljer.

Sorry för dålig källfaktakoll :slight_smile:

Rika Tillsammans-portföljen är historiskt en trygg portfölj. Sedan 1970 har den bara haft två femårsperioder med negativ reell avkastning. Startår 1974 resp 1987.

Ingen 6-års period har varit negativ.

Jag skulle kännt mig trygg med den. Särskilt om det är tidigast 5 år, och alltså kan vara längre.