Byte KPA traditionell till Fondförsäkring

Hej någon!

Ska flytta min tjänstepension i KPA till en fondförsäkring i Länsförsäkringar.

Det är en traditionell pensionsförsäkring i KPA med ca 55% räntor och resten typ aktier.

Hur ska jag tänka när jag väljer fonder i den nya fondförsäkringen? Gå ut hårt och köra 100% aktiefonder direkt eller bör jag till en början att försöka efterlikna den gamla med 55% räntor,och sedan successivt ombalansera till jag når 100% aktier?

Jag undrar eftersom det ju vore lite trist ifall börsen rasar dagen efter jag köpt 100% aktier(i det fall jag köper 100% aktier direkt)…

Kul om någon orkar tänka med mig!

 

mvh Emanuel

 

Hej Emanuel!

Fördelningen aktier/räntor kan du anpassa efter hur långt du har till pensionen. Är det om ett par år kanske du vill ha en högre andel räntor, är det 30 år kvar desto mer aktier.

Om du känner att det skulle kännas jobbigt med stora svängningar kan du börja med en variant av Nybörjarportföljen t.ex. Då är det 60% aktier och 40% räntor.

Har du 10+ år till pensionen kan globala barnportföljen vara att rekommendera, dock är det högre risk och därmed kommer det över åren vara mer svängningar än i t.ex. Nybörjarportföljen. I slutändan får du fundera över din egen riskvilja. Du kan läsa om och jämföra portföljerna här:

Hälsningar
Elin

 

Elin!
Tusen tack för din tid och ditt utförliga svar!
Min plan är att jag vill ligga i typ Globala Barnportföljen då jag har 20 år kvar till pension.
Men! Ska jag byta till den fördelningen direkt,eller ska jag ligga lite högre i ränta nu ett tag då börsen gått bra så länge och kanske kanske vänder snart…? Så går mina funderingar.
Men som så många säger kan ju ingen förutspå framtiden,så kanske lika bra att gå “all in” på en 90/10 - portfölj och bara tuta och köra:)!

Mvh Emanuel

Så lite så!

Låter som ett bra alternativ. Om man ska vara strängt kalkylerande, nyttomaximerande så hade man nog bytt till 90/10 fördelningen direkt. Varför kan du läsa om här:
https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Men som sagt, du känner dig själv bäst och skulle det kännas jobbigt att köra så hög aktieexponering direkt kan du självfallet börja med högre andel räntor om du vill och växla upp :slight_smile:

En sak att ha i åtanke: Om det är 20+ år till pensionen, gör det så mycket om det skulle bli så att aktiemarknaden råkade gå dåligt precis när du bytt? Då är det ändå över 20 år till pensionen, en lång period då marknaden bör återhämta sig.

Hälsningar
Elin

Tack igen!
Ja,alltså jag kör ju 90/10 i mitt andra,privata långsiktiga sparande…helt enligt Bolmeson’s portfölj…
Så varför avvika från den planen nu?
Osäkerheten ligger nog i att det ju är mycket pengar som ska fördelas direkt.
Men där hade du vettiga åsikter samt hänvisade till avsnittet då just detta ämne togs upp:)!

Inte lätt detta…men kul!

Ha en fin dag!

Mvh Emanuel