De långa ränte ETF:arna, reflektion kring hur de rört sig under våren

Hej Jan och communityn!

 

Tack för all inspiration. Jag har efter många år som 100proc börsviktad på avanzakontot nu tänkt införa bl a de där extremt långa ränte etf som du/ni hittat till rika tillsammans portföljen. Noterar att de amerikanska govt bonds rör sig betydligt mer och för ögat mycket fin negativ korrelation mot börsen. Detta mönster kan jag inte se med de europeiska långa räntorna (de två europeiska motsvarigheterna) som verkar röra sig mindre och inte med samma tydliga negativa korrelation (den ena har knappt några rörelser alls).

Tankar kring detta? Funkar de europeiska komplementen som tänkt el bör de uteslutas?

 

mvh

Johannes

Har inte Amerikanska Federal Reserve sänk räntorna på sistone till skillnad från ECB m.m. kan kanske inte det vara förklaringen? Minns i alla fall att de sänkt räntorna medans ECB m.m. redan låg på en låg nivå. De kanske även sänkt.

Påminnelse: när styrräntan sänks så ökar avkastningen. Desto längre ränta desto större rörelser.

Tack Aen för svaret! Det är mer den mer tydliga negativa korrelationen mot börsen som framkommer så tydligt på de långa govt bonds, tror inte vi kan skylla på ränteändringar i det fallet. Får jag tid över kan jag försöka lägga upp en bild, annars syns det på avanzas grafer! :slight_smile: